Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 264
Offentligt
TilFolketingets SundhedsudvalgIndenrigs- og SundhedsministerenSundhedsstyrelsenKøbenhavn den 15-04-2011Jnr. 63-077/LIB
Jordemoderforeningens kommentar til Sundhedsstyrelsens statusrapport vedr.’Anbefalinger for Svangreomsorg’ af 31.3. 2011.Sundhedsstyrelsen slår i rapporten fra 31.3. fast, at regionerne ikke lever op til en række af svan-greanbefalingerne. Men samtidig skaber styrelsen nu forvirring om flere af de anbefalinger, somSundhedsstyrelsen selv udsendte i 2009.Det fremgår af den statusrapport, som Sundhedsstyrelsen netop har leveret til Indenrigs- ogSundhedsministeriet og som Folketingets Sundhedsudvalg efterfølgende har fået.Statusrapporten viser, atingenregioner opfylder Sundhedsstyrelsens anbefalinger om to besøgved jordemoder efter ambulant fødsel, hvoraf det første bør finde sted i hjemmet 1-2 dage efterfødslen (ca. 40 procent af alle kvinder føder ambulant).Rapporten viser videre, at kun få kommuner lever op til anbefalingen om besøg af sundhedsple-jerske senest syv dage efter fødslen for kvinder, der har været indlagt to døgn efter fødslen.Statusrapporten viser desuden, at ingen regioner tilbyder fødsels- og forældreforberedelse i detomfang, som Sundhedsstyrelsen anbefaler og at regionerne ikke er nået længere end til attil-stræbetilstedeværelse af en jordemoder hos alle kvinder i aktiv fødsel. (Slåfejl i notatet: aktivfødsel regnes fra 4 cm, ikke 5 cm, som anført).Efterfødselssamtalen afholdes kun i begrænset omfang, skønt styrelsen anbefaler samtalen somet nødvendigt tiltag til tilbagemelding og afrunding, godt til at forebygge usunde valg omkringnæste fødsel.På disse områder står Sundhedsstyrelsen fast på sine anbefalinger.Det er værd at fremhæve, at Sundhedsstyrelsens ’Anbefalinger for svangreomsorg’ 2009 byggerpå bedste videnskabelige og erfaringsmæssige viden.Bag tilblivelsen af anbefalingerne stod en lang række fagfolk – inklusive eksperter fra Sundheds-styrelsen – der gennem flere år endevendte evidensen på området. Anbefalingerne er såledesikke blevet til i en håndevending, men er resultatet af et uhyre grundigt og fagligt kompetent ud-redningsarbejde.
Jordemoderforeningen – Sankt Annæ Plads 30 – Postboks 2217 – 1018 København KTelefon 4695 3400 – Fax 4695 3410 –www.jordemoderforeningen.dk-[email protected]
Derfor vækker det forundring i Jordemoderforeningen, at Sundhedsstyrelsen i sin statusrapporthenviser til, at man ”i lyset af udviklingen” foreslår en række kontakter mellem den nybagte familieog sundhedsprofessionelle udeladt. Grunden angives til at være, at det ”vil være mere fornuftigtend de nuværende anbefalinger”.Sundhedsstyrelsen undsiger hermed egne anbefalinger om, at der bør være en tæt og personligkontakt mellem de nye familier og sundhedsfagligt personale i tiden efter fødslen for at forebyggerisikable situationer og unødvendige henvendelser til hospitaler, samt sygdomme og komplicere-de forløb. Anbefalingerne bygger på faglig dokumentation.Det drejer sig om kvindens restituering efter fødslen, hvor syninger, efterveer, blødning og kvin-dens/parrets reaktioner på det samlede forløb skal tilses af og vendes med en jordemoder.Manglende afklaring af fødselsoplevelsen får flere kvinder til at klage eller at føde ved kejsersnitnæste gang, noget der forebygges gennem samtale.Og det drejer sig om rådgivning om ernæringen af det nyfødte barn, hvor en fejlslagen amningkan føre til, at barnet bliver dehydreret og eventuelt må genindlægges og behandles. Nye tal fraSundhedsstyrelsen viser, at antallet af genindlæggelser på grund af manglende ernæring er ste-get mærkbart over en årrække.Såvel jordemødres som sundhedsplejerskers faglige input er nødvendige for at sikre det gode ogsunde barselforløb.Sundhedsministeren citeres i flere medier den 14. april for, atregionerne rutinemæssigt skal til-byde hjemmebesøg til dem, der har født ambulant, og at kommunerne skal tilbyde tidlige besøgfra sundhedsplejersken.Det er blevet fremhævet fra Danske Regioner, at en målopfyldelse i forhold til hjemmebesøg vedjordemoder er for kostbar, især i regioner med langt fra hospital til hjem. Hver ønsker Jordemo-derforeningen at fremhæve, at tidlig hjemsendelse til barselhvile er ved at udarte til et antal trans-portoplevelser for familie, noget som også Sundhedsstyrelsen fremhæver som problematisk i sinrapport.Jordemoderforeningen konstaterer, at det foreslås, at der nu skal findes mulige løsninger for deforhold, der ikke er tilfredsstillende. Jeg ser frem til at høre, hvordan Sundhedsudvalget stiller sigdels til Sundhedsstyrelsens statusrapport og dels til Sundhedsstyrelsens udspil om at lempe påkvalitetskravene til regionerne i forbindelse med barselomsorgen.Jordemoderforeningen deltager meget gerne i en afklaring og en vidensdeling, såvel i SUU som irelation til den foreslåede afklaring mellem regioner og kommuner.
Med venlig hilsen
Lillian BondoFormand for Jordemoderforeningen