Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 238
Offentligt
978412_0001.png
978412_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalgv/ Formanden Preben Rudiengaard
København, den 28. februar, 2011

Forslag om videreførelse af det nationale danske fedmeforskningscenter, DanORC (Danish

Obesity Research Centre) fra 2012 og frem.

Fedme er et stadigt voksende samfundsproblem, der udover at belaste de ramte individers helbred ogmentale og sociale liv også griber ind i mange samfundsområder både i og udenfor sundhedssektoren.Fedmeproblemet er meget stort i en række vestlige lande, men rammer nu også hårdt i mange andrelande kloden rundt. Selvom det har været et relativt set mindre problem i Danmark, er vi dog godt på vejtil at ligne mange af de andre lande.
På såvel nationalt, regionalt som kommunalt niveau dukker fedmeproblemet meget ofte op som et sagligtog politisk problem, og også i den private del af samfundet fylder det meget. Det vrimler med fordommeog forvirrende, ofte modsatrettede budskaber fra både tilsyneladende professionelle og menige borgere
Fedmeproblemet rejser en lang række spørgsmål om hvordan det skal håndteres af den enkelte og afsamfundet, og beklageligvis er der meget få brugelige svar. Hverken forebyggelse eller behandlingfungere tilfredsstillende, og der er store mangler i den viden, som skulle være grundlag for disse tiltag.
I forsøg på at bidrage til forbedring af vores viden og kompetence på feltet gav det StrategiskeForskningsråd i 2007 en relativt stor 5-årig bevilling (40 millioner kr) til etablering af et nationalt danskfedmeforskningscenter efter forslag fra en større gruppe danske fedmeforskere fra de aktiveforskningsmiljøer på og omkring universiteterne Århus, Odense og København i samarbejde medinteresserede partnere fra industrien .
På grundlag af denne bevilling dannedes DanORC (Danish Obesity Research Centre, sewww.danorc.dk).Centeret var i begyndelsen fokuseret på nogle få komponenter i fødevarerne (fedtsyrerfra fiske- og planteolier, trans-fedtsyrer, proteinnedbrydningsprodukter i mælk), som formodedes at virkeudenom deres kalorieværdier, men har undervejs taget andre aspekter af fedme op. Uden dog at haveløst problemerne, har centeret været en stor succes, blandt andet bedømt på fuld opbakning fra samtligepartnere til at søge det fortsat efter bevillingens udløb med dette år.
Afgørende for centerets succes har været mobiliseringen af en række nye yngre forskere, som har haftph.d. uddannelsesforløb i centeret, og hovedparten af bevillingen er anvendt til dette formål. Med
1
centerets fulde støtte, har de unge dannet deres eget åbne nationale netværk, hvor de frit kan diskutereopgaverne, lære af hinanden og udvikle samarbejde uafhængigt af de mere bundne rammer for deseniore forskere i de etablerede miljøer .

Forslaget

er at der sikres økonomiske midler fra FL 2012 og frem til centerets videreførelse og udvidelsetil også at styrke de internationale relationer og samarbejdsmuligheder samt styrke centerets formidlings-og rådgivningstilbud til personer og kredse udenfor forskningsmiljøerne.
DanORC har haft relativt begrænsede muligheder for at opdyrke det internationale samarbejde, somellers ville være muligt på basis af mange relationer mellem de seniore forskere i centeret og en række afde førende udenlandske forskningsmiljøer, både i og udenfor Europa. Der er ingen tvivl om at centeretskompetence og kvaliteten af dets ydelser vil sikres med en aktiv internationalisering, der især indebærerkonkret samarbejde, informationsudveksling, og udveksling af unge forskere miljøerne indbyrdes.
DanORC har udover oprettelsen og vedligeholdelsen af et website haft en beskedenad hocprægetaktivitet på formidlings- og rådgivningssiden, men vil potentielt have mulighederne for en betydeligstyrkelse heraf ved bestykning af centeret stab med professionelle på denne front, der kan varetage eneffektiv og brugbar kommunikation mellem de faglige miljøer og det omgivende samfund.
DanORC har været ledet af bestyrelse og en delvist frikøbt centerleder (professor og institutleder,Thorkild IA Sørensen), og har været drevet af et sekretariat med en akademisk forskningsuddannet og enkontoruddannet medarbejder. Sekretariatet har været placeret på Institut for Sygdomsforebyggelse(www.ipm.regionh.dk), fysisk placeret på det gamle Kommunehospital i København, men administrativttilhørende Bispebjerg Hospital som en afdeling. Institutet er parat til at påtage sig opgaven at videreføreDanORC under forudsætning af en tilstrækkelig finansiering.
De første 5 år har budgettet gennemsnitligt været på 8 millioner kr. årligt. Forslaget er at dette øges med50% til 12 millioner kr. årligt, foreløbigt i yderligere 5 år til 2016, hvilket ville muliggøre fortsættelse afmobiliseringenafdeyngre forskereidedeltagende forskningsmiljøeri Danmark,sikring
internationaliseringen, og opbygning af en professionel formidlings- og rådgivningsfunktion. Støtte tilforskningsprojekterne i sig selv vil med denne bevillingsramme forsat skulle skaffes ad sædvanlige veje ioffentlige og private fonde i og udenfor Danmark.
Udarbejdet af lederen af DanORC,Thorkild I.A. Sørensen
2