Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 237
Offentligt
977376_0001.png
977376_0002.png
Til: Folketingets Sundhedsudvalg21. september 2010 [email protected]
Vedrørende foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg.Fællesorganisationen for OCD-, Depressions- og Angstforeningerne – ODA ønsker foretræde forFolketingets Sundhedsudvalg og en udvidelse af den nuværende alders- og sygdomsdiskriminerendepsykologordning. Det er for os uforståelig, at patienter med psykiske lidelser ikke er indbefattet af detdanske sundhedsvæsens princip om fri og lige behandling. Selv om de faglige anbefalinger bl.a. fraSundhedsstyrelsen går på at hovedparten af de behandlingskrævende patienter bør tilbydespsykologbehandling, er denne ofte livsnødvendige behandling kun tilgængelig for de heldige og mestvelhavende. Fra medierne og omgivelsernes side må denne patientgruppe tillige kæmpe med denstigmatiserende holdning til den ofte eneste anden behandling, som i dag er (økonomisk) tilgængelig.Behandling med antidepressiv medicin. Disse sygdomme er ikke ”selvvalgte ” livsstilssygdomme, menalvorlige, invaliderende og behandlingskrævende.Nedenfor har vi beskrevet nogle af de vigtigste kritikpunkter til psykologordningen.-Psykologordningen dækker i dag kun patienter i aldersgruppen 18-37år med let til moderatdepression. Denne gruppe kan henvises til psykologbehandling med tilskud via sygesikringen af denalment praktiserende læge.For patienter med let til moderat angst, samt OCD-patienter, er der endnu intet tilbud og hjælp tilpsykologbehandling. Selv om der allerede sidste år blev bevilliget penge til at støtte de 18-28årige,venter vi stadig på at ordningen bliver forhandlet på plads.Selv med 60% tilskud, er der en del patienter, der må fravælge psykologbehandling eller gældsættesig i kampen for at blive rask.
-
-
For alle andre patienter herunder angst og OCD-ramte er det fuld pris - det vil sige 775-900 kroner prpsykologsession. Det kan derfor blive meget dyrt for den enkelte patient at forsøge at blive rask. Ikkesjældent står denne gruppe i forvejen på kanten af arbejdsmarkedet, pga. sygdommens invaliderendekarakter og til tider langvarige behandlingsforløb.Den manglende behandling koster også samfundet dyrt i form af tabt arbejdsfortjeneste og fremtidigeoverførselsindkomster.I ODA er det vores erfaring, at mange på grund af den ulige adgang til støttet psykologhjælp derfor opgiverpsykologbehandling. Konsekvenserne er store for patienternes liv og sundhed.I Fællesorganisationen ODA, ønsker vi at gøre op med den urimelige diskrimination. Den skæve lovgivningskal væk og der skal i stedet være fri og lige adgang til sundhedssystemet.
Fakta:-Sundhedsstyrelsens referenceprogram for behandling af unipolar depression, anbefaler terapived behandling af depression, angst og OCD. Det gælder især indenfor adfærds-kognitivemetoder, men også visse andre. Ved alle angsttilstande er der ifølge sundhedsstyrelsens
referenceprogram for angst dokumentation for virkning af kognitiv adfærdsterapi.Behandlingen anbefales til hovedparten af patienterne. Alligevel har det det ikke været muligtfor mennesker med angstdiagnoser at få tilskud til psykologbehandling. (Kilde:Referenceprogram for unipolar depression hos voksne, Sundhedsstyrelsen 2007,Referenceprogram for angstlidelser hos voksne, Sundhedsstyrelsen 2007.)-Ifølge Sundhedsstyrelsen skønnes 10-20 pct. af den danske befolkning på et givet tidspunkt atlide af psykisk sygdom i varierende grad.Lige nu er der f.eks.
Ca 150.000 mennesker med en depressionCa. 250.000 mennesker med angst og OCDca. 75.000 med spiseforstyrrelser
-
Undersøgelser peger på, at halvdelen af disse patienter behandles i almen praksis. Ca. 10 pct.med psykisk sygdom behandles hos en psykiater i enten speciallæge praksis eller sygehusregi,ca. 10 pct. hos en psykolog, mens ca. 30 pct. ikke modtager behandling. (Kilde:DepressionsForeningen og Danske Regioner 2009)
-
700 millioner kroner. Så stor er gevinsten for samfundet, hvis den nuværende tilskudsordningtil psykologhjælp for 18-37-årige med en lettere depression udvides til at omfatte alle over 18år. Det viser beregninger fra Danske Regioner. (Kilde: Danske Regioner)
Generelt mener vi, at psykologordningen er ganske urimeligt sammensat og medvirkende til at flerehundrede tusinder danskere ikke får den anbefalede behandling. Det har alvorlige konsekvenser for denenkelte patient og for samfundsøkonomien generelt. Vi anbefaler derfor, at man prioriterer en ændring afden nuværende psykologordning.Det bør være muligt for alle psykiatriske patienter herunder ikke-psykotiske psykiatriske patienter medbehov for psykologhjælp, at modtage henvisning til psykologbehandling med tilskud via sygesikringen afalment praktiserende læge.Med venlig hilsenChristian NyholmFormand For Fællesorganisationen ODA