Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 232
Offentligt
975124_0001.png
975124_0002.png
16. marts 2011TilIndenrigs- og SundhedsministerBertel Haarder

Vedr. risiko for lukning af Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund.

På vegne af Dansk Epilepsi Selskab skal vi hermed udtrykke stor bekymring over den aktuelle risiko for atEpilepsihospitalet Filadelfia bliver lukkket.Vi er blevet bekendt med, at forhandlingerne om driftsoverenskomsten mellem Region Sjælland ogEpilepsihospitalet Filadelfia er brudt sammen efter et svært og meget langvarigt forhandlingsforløb. Vivurderer at at en videreførelse af hospitalet under den aktuelle fritvalgsramme, som kun andrager ca. éntredjedel af hospitalets produktion, ikke er foreneligt med opretholdelse af driften af hospitalets specialiseredefunktioner.Vi ser os i den anledning nødsaget til at gøre opmærksom på, at en eventuel reduktion eller ophør afEpilepsihospitalets bidrag til varetagelse af epilepsibehandlingen i Danmark, vil medføre en betydeligforringelse af det samlede behandlingstilbud til især de hårdest ramte patienter med epilepsi.Dette skyldes følgende :Der er 35.000 – 40.000 patienter med epilepsi i Danmark. Heraf har 10.000 – 12.500 patienter sværepilepsi, som i reglen er en invaliderende tilstand, der ledsages af væsentlige psyko-sociale belastninger,for både patienten og dennes familie. Epilepsihospitalet Filadelfia har gennem mange år varetaget ca. 15% af den samlede epilepsibehandling i Danmark. På grund af hospitalets særlige specialisering er detovervejende patienter med svær epilepsi, der behandles på Epilepsihospitalet, hvilket betyder, atFiladelfia skønnes at varetage behandlingen af ca. halvdelen af de hårdest ramte patienter med epilepsi iDanmark.I henhold til den netop vedtagne specialeplan for neurologiske sygdomme har Epilepsihospitalet Filadelfiahøjt specialiseret funktion med hensyn til ”Behandling og observation af patienter med invaliderendeepilepsi med ledsagende psykologiske-, sociale – og arbejdsmæssige problemer og hvor der er behov forlængerevarende observation, behandling eller socialmedicinsk rehabilitering på grund affunktionshæmmende epilepsi samt behandling og observation efter epilepsikirurgi”.I tilfælde af lukning af Epilepsihospitalet skal behandlingen af denne hårdest ramte gruppe af patientervaretages andre steder i det øvrige hospitalssystem, som imidlertid generelt ikke er velegnet til at rummedenne opgave. Epilepsihospitalet Filadelfia adskiller sig fra de øvrige hospitaler i landet ved at væreindrettet til ophold under indlæggelse af længere varighed, mens der i det øvrige hospitalsvæsen genereltikke er mulighed for indlæggelse af patienter med epilepsi ud over i den helt akutte fase. Lukning afEpilepsihospitalet vil således medføre, at epilepsibehandlingen i Danmark langt overvejende fremadrettetalene vil kunne omfatte ambulant behandling, hvilket vil betyde en væsentlig forringelse af det aktuellebehandlingstilbud.
I henhold til specialplanen er det ligeledes faslagt, at Epilepsihospitalet Filadelfia, som det eneste sted iDanmark foruden Rigshospitalet, har højt specialiseret funktion til undersøgelse af muligheder forkirurgisk behandling af epilepsi. I tilfælde af Epilepsihospitalets lukning vil kapaciteten til denne funktionreduceres væsentligt, medmindre fornødne tilsvarende ressourcer overføres til andre steder ihospitalsvæsnet, alternativt skal patienterne sendes til udlandet for at modtage denne højtspecialiserede behandling.Personalet på Epilepsihospitalet Filadelfia har i gennem årtier oparbejdet en uvurderlig praktisk ogvidenskabelig erfaring og varetager aktuelt omfattende undervisningsopgaver, som blandt andet indgår ispecialistuddannelse af læger og sygeplejersker. En splittelse af denne vidensbank vil utvivlsomtmedføre en væsentlig forringelse af efteruddannelseskapaciteten inden for epilepsispecialet i Danmark.Epilepsihospitalet har endvidere oparbejdet et højt kvalificeret forskningsmiljø og har opnåetforskningsresultater, der er anerkendt på et internationalt niveau.
Set ud fra et lægefagligt synspunkt er der således ingen tvivl om, at en lukning af Epilepsihospitalet Filadelfiavil være et uerstatteligt tab for patienter med epilepsi, ligesom en lukning vil medføre tab af vigtig viden,forsknings- og uddannelseskompetence.
Med venlig hilsen og på bestyrelsens vegneAnne Sabers, overlæge dr. med.Formand for Dansk Epilepsi SelskabEpilepsiklinikken, Neurologisk AfdelingRigshospitaletBlegdamsvej 92100 Kbh ØTlf: 22463258 / 35458097E-mail:[email protected]/[email protected]