Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 223
Offentligt
972639_0001.png
” Syge og svage borgere tvinges til at tage antidepressiv medicin , hvis ikke de vil miste deressygedagpenge. Det er ulovligt, fastslår en professor. Alligevel kan DRs nyhedsmagasin 21 Søndagdokumentere, at denne praksis gennemføres i flere kommuner.- Det er klart at man ikke kan forlange at en borger skal underkaste sig en hvilken som helst formfor behandling for at kunne beholde sine dagpenge det er allerede fastslået i en lang rækkeafgørelser, siger Kirsten Ketscher, professor i socialret på Københavns juridiske fakultet.Alligevel har blandt andet Struer og Aalborg Kommune krævet, at borgere skulle tage antidepressivmedicin, der også er kendt som lykkepiller.

Ville miste sit hjem

Hvis ikke borgerne tog pillerne, ville kommunen tage sygedagpengene fra dem. Det ville i JeanetteQuaades tilfælde betyde, at hun ville miste 15.000 kroner om måneden.- Det var en afvejning af, at jeg havde en forpligtigelse over for to piger. Konsekvensen af at sigenej til pillerne var at miste sygedagpengene, og dermed også det sidste jeg havde, nemlig et hjem atholde fat i, siger Jeanette Quaade fra Struer.Professor Kirsten Ketscher mener, at kommunernes praksis ikke bare er i strid med dansk lov, detkan også være i strid med menneskerettighederne.- Den pågældende kommer altså under et pres, og jeg mener altså at det er et pres der ivirkeligheden går tæt på den enkeltes menneskerettigheder. Så man kunne altså også inddrage deneuropæiske menneskerettighedskonventions spørgsmål, om der her sker en overtrædelse af denenkeltes ret til integritet, siger Kirsten Ketscher.

Ingen principiel vurdering

Ankestyrelsen gav Jeanette Quaade medhold i, at i hendes sag kunne Struer Kommune ikke stillekrav om, at hun skulle tage antidepressiv medicin.Men Ankestyrelsen har ikke lavet en principiel vurdering af problemstillingen, så trods afgørelsen iJeanette Quaades sag, så kan andre borgere i bl.a. Struer Kommune også risikere at få valgetmellem at tage piller eller at miste den offentlige ydelse.

Borgmester: Vi følger loven

Struers socialdemokratiske borgmester, Niels Viggo Lynghøj, vil da heller ikke garantere, at der forfremtiden ikke vil være flere, der på samme måde vil få frataget deres sygedagpenge.- Der er jo en praksis og den praksis læner sig op ad den lovgivning der er. Og i det omfang at denher domafgørelse ændrer lovgivningen, så vil vi også rette ind efter den praksis. Men indtil det sker,så er det klart, at jobcenteret i Stuer, ligesom alle mulige andre jobcentre, administrere efter denaktuelle lovgivning der er, siger Niels Viggo Lynghøj.”