Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 221
Offentligt
971679_0001.png
971679_0002.png
Område:Afdeling:Journal nr.:Dato:Udarbejdet af:E-mail:Telefon:
SundhedsområdetInternt Ledelsessekretariat11/245824. februar 2011Rebecca Bennick Sandmann[email protected]76631674
Fravalg af genoplivningsmuligheder m.v.Redegørelse for regionens praksis i forhold til brug af koder ellerforkortelser i forbindelse med journalføring.Sundhedsstyrelsen har den 8. februar 2011 sendt brev til regionerne om "Lægers beføjelser og pligtermed hensyn til forudgående fravalg af genoplivningsmuligheder m.v., der må anses for udsigtsløse". Ibrevet redegør Sundhedsstyrelsen for den informationspligt m.v., der påhviler lægerne i forbindelsemed ordinationen: "Ingen genoplivning".I forbindelse med fremsendelse af brevet, anmoder Sundhedsstyrelsen omfølgende:1. At hver region redegør for sin praksis vedrørende den omhandlende problemstilling, herunderpraksis i forhold til brug af "koder" eller forkortelser i forbindelse med journalføring af deomhandlende beslutninger.2. At hver region redegør for, hvad de agter at foretage sig i forhold til sagens problemstilling ominformation og journalføring heraf.

Praksis i det somatiske sygehusvæsen i Region Syddanmark.

I Region Syddanmark har vi ikke tidligere haft en fast, ensartet praksis på området. På baggrund afden aktuelle mediebevågenhed om lægers brug af ordinationen: "Ingen genoplivningsforsøg"/"Ingenintensiv terapi" har sygehusledelseskredsen haft en drøftelse af problemstillingen på møde den 8.februar 2011. På mødet var der enighed om, at hvis der forlods træffes en beslutning om fravalg afgenoplivning eller tilbud om intensiv terapi, så skal patient eller pårørende give informeret samtykkehertil og beslutningen journalføres. Det blev besluttet at udarbejde en fælles regional retningslinje forområdet. Denne retningslinje er p.t. under udarbejdelse og forventes godkendt snarest efter drøftelse isygehusledelseskredsen.

Praksis i Psykiatrien i Region Syddanmark:

Generelt kan det konkluderes, at problemstillingen vedrørende genoplivning ikke er hyppigtforekommende i psykiatrien.Derfor vil der normalt ikke være anledning til at tage stilling til, om genoplivning skal fravælges.Såfremt en psykiatrisk patient under et behandlingsforløb i psykiatrien kommer i et forløb, hvorgenoplivning bliver aktuelt, kan det skyldes afledte konsekvenser af den psykiatriske lidelse – f.eks.forsøg på selvmord, eller en pludseligt opstået livstruende situation såsom blodprop, hjertestop ellerlignende. I sådanne tilfælde vil der altid ske forsøg på genoplivning.I de tilfælde, hvor der har været stillingtagen v. ventede dødsfald (især aktuelt hos demente patienter),foregår det i åben dialog med patienten og dennes pårørende.Såfremt stillingtagen til fravalg af genoplivning skyldes en somatisk lidelse hos en psykiatrisk patient,vil behandlingen af den somatiske lidelse typisk foregå i på en somatisk afdeling.
I disse tilfælde sker vurderingen af genoplivning ifølge de somatiske retningslinjer på den pågældendeafdeling.Der anvendes ikke koder i journalføringen.Når retningslinjen på det somatiske område er færdigudarbejdet, vil Psykiatrien i Region Syddanmarkudarbejde en retningslinje med udgangspunkt i denne, tilpasset de særlige forhold i psykiatrien.
Side 2 af 2