Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling), Udenrigsudvalget 2010-11 (1. samling), Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 151, URU Alm.del Bilag 86, MPU Alm.del Bilag 350
Offentligt
951818_0001.png
Fra:Sophie Hæstorp AndersenSendt:2. februar 2011 15:32Til:[email protected]; Sundhedsudvalget; Udenrigsudvalget; Miljø- og PlanlægningsudvalgetEmne:Invitation: Møde om befolkning og klima med UNFPAs nye direktør 9. februar kl. 15.30Kære alleFNs befolkningsfonds (UNFPA) nyeøverste direktørBabatunde Osotimehingæster Danmark d. 9.februarog vil i den forbindelse gerne mødes med Tværpolitisk Netværk for Seksuel og ReproduktivSundhed i Folketinget, samt øvrige interesserede.Da Danmark er en af UNFPAs største bidragsydere og der er ingen tvivl om at den ny direktør vil lytte megetinteresseret til, hvad danske beslutningstagere mener om centrale spørgsmål angående seksuel ogreproduktiv sundhed.Vi har derfor grebet muligheden og arrangeret et offentligt møde om et af de emner, som uden tvivl vilkomme til at dominere verdens og UNFPAs dagsorden i fremtiden:Krydsfeltet mellem befolkning ogklima.
Det sker i Socialdemokratiets gruppeværelse S-090 onsdag den 9. Februar 2011, kl. 15.30-16.30.Verdens befolkning vokser stødt - vi forventes at runde 7 milliarder mennesker på kloden allerede i år.Konsekvenserne heraf er bekymrende; Et massivt pres på verdens ressourcer i form af begrænset adgangtil fødevarer, vand og brændsel, ulige udvikling i velstand og voldsommere klimaudfordringer, som ersværere at tilpasse sig.På trods af de dystre udsigter har debatten om befolkningsdynamikker (såsom urbanisering, migration ogvækst) og klima været stærkt begrænset i Danmark og på den internationale scene. End ikke i forbindelsemed klimatopmødet i 2009 eller MDG topmødet i 2010 var emnet for alvor på dagsordenen. En af årsagernehertil er, at nogle anskuer fokus på befolkningsvækst som en farlig og falsk løsning, der dels vil medføretvangsindgreb mod kvinder og familier, men også vil lægge ansvaret for klimaproblemet på u-landeneskvinder frem for på de rige landes forbrugere og erhvervsliv.Spørgsmålet er dog, om dette er en klog taktik? Selvfølgelig kan kondomer ikke redde klimaet, men burdebefolkningsdynamikker ikke netop være del af diskussionen om klima og bæredygtig udvikling, hvis vi skalskabe varige løsninger der batter?Det vil vi diskutere på mødet, hvorBabatunde Osotimehin,vil give en introduktion til, hvordan han serkrydsfeltet mellem befolkningsudvikling og bæredygtig udvikling og hvordan han mener at UNFPA skalarbejde med dette fremover.Det vil være rart med en tilbagemelding på om du/I deltager – til Mette Kirstine Schmidt påmks@sexogsamfund. Man er dog også velkommen uanmeldt.

Udover Tværpolitisk Netværk er medlemmerne af Miljøudvalget, Sundhedsudvalget og Udenrigspolitisk

Nævn inviteret til mødet.

Med venlig hilsenSophie Hæstorp AndersenMF,fmd. for FolketingetsTværpolitiske Netværk forSeksuel og ReproduktivSundhed