Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 127
Offentligt
940689_0001.png
940689_0002.png
Sundhedsminister Bertel HaarderSocialminister Benedikte KiærFolketingets SundhedsudvalgFolketingets Socialudvalg
HøreforeningenKløverprisvej 10 B, 12650 HvidovreTlf.: +45 3675 4200[email protected]www.hoereforeningen.dk
Hvidovre, den 7. januar 2011
Vedr. Kulegravning af høreapparatområdetSom tillæg til mødet den 16. december 2010 om kulegravning af høreapparatområdet har vi hernogle supplerende bemærkninger.Forskel på rettighederHøreforeningen finder det problematisk, at høreapparatbrugere har forskellige rettigheder, altefter om de har købt deres høreapparat med offentligt tilskud ved en privat forhandler ellerfået det udleveret ved en offentlig audiologisk klinik. Ved de offentlige audiologiske afdelingerer høreapparatbrugeren en patient, og er dermed omfattet af en række rettigheder. Disserettigheder har man ikke, hvis man henvender sig hos en privat forhandler, hvor brugerenudelukkende er defineret som forbruger og kun er dækket af den almindelige købelov.I praksis viser denne forskelsbehandling sig i forbindelse med to væsentlige problemstillinger:Ved erstatning:Patienter, der får behandling gennem en offentlig audiologisk klinik, harmulighed for at få erstatningsapparater, hvis de mister deres høreapparater. Denne ret har manikke, hvis man har købt sine høreapparater ved en privat forhandler. Det stiller borgere, dermister deres høreapparat dårligere, hvis de benytter muligheden for at købe deres høreapparatprivat (jvf. Ankestyrelsens Afklaring om høreapparater af 8. december 2010).
Protektor: Hans Kongelige Højhed Kronprinsen
Ved fejlbehandling:Patienter, der får behandling gennem en offentlig audiologisk klinik, harmulighed for at benytte sig af patientklagesystemet, hvis de bliver fejlbehandlet. Dennemulighed har man ikke, hvis man køber sit høreapparat gennem en privat forhandler.I Høreforeningen er vi positive over for de private aktører men finder, at systemet, som det ersammensat i dag, har alt for mange mangler. Høreforeningen anbefaler, at man også påhøreapparatområdet indfører den udvidede fritvalgsordning.
Med venlig hilsenSøren DalmarkLandsformand
Dette brev er sendt til Sundhedsminister Bertel Haarder, Socialminister Benedikte Kiær,Folketingets Sundhedsudvalg og Folketingets Socialudvalg.
Protektor: Hans Kongelige Højhed Kronprinsen