Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
SUU Alm.del Bilag 105
Offentligt
935661_0001.png
935661_0002.png
935661_0003.png
16. december 2010
Privathospitaler: Vi vil bidrage til patientforsikringenPrivathospitalerne foreslår nu selv, at private hospitaler og klinikker begynder at bidrage tilpatientforsikringen, som i dag er offentligt finansieret. Det skal ske som led i en større reform af ordningen.Privathospitalerne vil fremover bidrage til patientforsikringen, som i dag er en offentlig finansieretordning. Forslaget kommer fra privathospitalernes egen forening, Brancheforeningen forPrivathospitaler og Klinikker (BPK), der lægger op til en større reform af patientskadeforsikringen.”Vi synes sådan set kun, det er rimeligt, at vi er med til at betale til patientforsikringen. Vi ser osselv som en integreret del af et samlet dansk sundhedsvæsen – og vil vi være det, følger der ogsånogle forpligtelser med. Derfor foreslår vi denne reform,” siger Bent Wulff Jakobsen, formand forBPK.Den nuværende patientforsikringsordning dækker, hvis en patient kommer til skade eller fårbivirkninger i forbindelse med behandling på et offentligt hospital, et privat hospital, hos egenlæge, hos en speciallæge eller hos andre privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner somfor eksempel tandlæger, jordmødre, psykologer, ergo- og fysioterapeuter. Ogsålægemiddelskader erstattes.Forslaget fra BPK bygger på, at alle offentlige og private sundhedsaktører, der er omfattet afpatientforsikringsordningen, skal bidrage til finansieringen. Samtidig skal de aktører, derforårsager flest erstatninger, også betale mest til ordningen: ”Dermed vil der være større etincitament til at minimere patientskader,” påpeger formanden.Sidste år blev der samlet udbetalt 622 mio. kr. via ordningen inkl. erstatninger forlægemiddelskader.Mere positivt omdømmeUdmeldingen kommer efter et hårdt efterår, hvor privathospitalerne har været genstand for enmassiv debat. Og Bent Wulff Jakobsen anerkender da også, at branchen har en udfordring iforhold til at få fortalt de gode historier:”Ligegyldigt hvilken avis, man åbner, forbindes privathospitalerne udelukkende med forsvundnemails, politiske spil og påstande om overbetaling. Virkeligheden er, at vi har behandlet flere end380.000 danskere, der ellers ville stå på venteliste – og at vi tilmed udfører operationernebilligere, end hvad det offentlige selv kan udføre tilsvarende operationer for. Det er den typehistorier, vi gerne vil kendes for – alt det andet er politik,” siger Bent Wulff Jakobsen.For yderligere information kontakt:Christian Ankerstjerne, BPK – mobil 2561 8653 /direkte tlf.3374 6696 – [email protected]
Børsen - 1217 København K • T: 3374 6000 • F: 3374 6080 • E: [email protected] • W: www.privatehospitaler.dk
Politisk notatPatientforsikringDen nuværende patientforsikringsordning dækker, hvis en patient kommer til skade i forbindelsemed behandling på et offentligt hospital, et privat hospital, hos egen læge, hos en speciallæge ellerhos andre privatpraktiserende autoriserede sundhedspersoner som for eksempel tandlæger,jordmødre, psykologer, ergo- og fysioterapeuter. Patientforsikringsordningen sikrer også, atpatienter kan få erstatning som følge af lægemiddelskader. Patientforsikringsordningen er i dag enoffentlig finansieret erstatningsordning.Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK er grundlæggende tilhænger af, atsundhedsvæsenets aktører tager ansvar for egne fejl og mangler i patientbehandlingen. Det gælder iforhold til fejloperationer, komplikationer, uhensigtsmæssig eller mangelfuld information tilpatienter og pårørende samt lægemiddelskader.
Det foreslår BPKBPK ønsker en samlet reform af Patientskadeforsikringsordningen, som er baseret påfølgende:Alle – både offentlige og private – sundhedsaktører, der i dag er omfattet afpatientforsikringsordningen skal i fællesskab finansiere ordningen.Sundhedsaktørernes andel af finansieringen af patientforsikringsordningen skal stå iforhold til den volumen, den enkelte sundhedsaktør udgør af det samledesundhedsvæsen, således at de mindste aktører betaler mindst og de største mest.Finansieringen af ordningen skal indrettes således, at sundhedsaktørerne har etincitament til at minimere patientskader. Det vil også sige, at de aktører, derforårsager flest erstatninger, skal betale mere end dem, der forårsager færrest.BPK foreslår derfor, at der snarest indledes drøftelser mellem de ansvarlige politikere ogde forskellige sundhedsaktører med henblik på at blive enige om en finansieringsmodel.
Repræsentation i Patientforsikringens bestyrelseHvis de private sundhedsaktører skal bidrage til finansieringen af patientforsikringsordningen, såskal de private sundhedsaktører naturligvis også være repræsenteret i Patientforsikringens bestyrelsepå lige fod med de offentlige sundhedsaktører.
Børsen - 1217 København K • T: 3374 6000 • F: 3374 6080 • E: [email protected] • W: www.privatehospitaler.dk
Det betyder, at Patientforsikringens bestyrelse skal udvides med repræsentation fra for eksempelBrancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, Lægemiddelindustriforeningen, PLO, FAPS,Danske Fysioterapeuter, Psykologforeningen m.v.
Fakta: Fordelingen af patientskadeerstatninger 2009I 2009 blev der samlet udbetalt 622 mio. kr. via ordningen inkl. erstatninger forlægemiddelskader. De private sundhedsaktørers andel af den samlede udbetalte sum beløbsig til ca. kr. 170 mio. kr.

Dækningsområde

Alment Praktiserende lægerAmbulancetjenestePrivatpraktiserende ergo- og fysioterapeuterPrivatpraktiserende kiropraktorerKommunale sundhedsordningerOffentlige hospitalerPrivate hospitalerPrivatpraktiserende speciallægerVagtlægerØvrigeI alt

Udbetalt beløb 2009

36.664.253211.778960.8842.471.07223.430453.139.90139.875.16823.236.2169.768.2462.100.171568.451.119
Herudover kommer erstatningsudbetalinger for lægemiddelskader:Lægemiddelskader53.771.277
Kilde: Patientforsikringens årsberetning 2009:http://www.patientforsikringen.dk/da/Udgivelser-og-tal/Aarsberetninger.aspx
Børsen - 1217 København K • T: 3374 6000 • F: 3374 6080 • E: [email protected] • W: www.privatehospitaler.dk