Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del Bilag 83
Offentligt
[1]
Henning KarlsmoseFyrrevej 168700 HorsensE:[email protected]Til socialudvalget i folketinget.Emne: Administration af folkepension.d. 22.10.2010.(må gerne offentliggøres)
Jeg har efter halvandet års diskussion med ministre og KL opgivet at trænge igennemmed min ide om en mere rationel administration af folkepension. Undervejs eropstået en overbevisning om, at udbetalingerne også må kunne blive mere rigtige.Beregning og udbetaling af folkepension administreres af KommunernesLandsforening (KL), der burde redegøre klart over for modtagerne, hvordan mankommer frem til de udbetalte beløb.KLs opgave består af to dele: Første del er at fremskaffe information ompensionistens formodede øvrige indtægter i det kommende år – det såkaldteindkomstgrundlag: Anden del er på basis heraf at beregne et eventuelt pensionstillægog udbetale dette sammen med grundbeløbet samt redegøre for beregningerne.Første del foretrækker jeg at beskrive senere.ANDEN DEL.Om anden del har jeg fremsat forslag til forbedringer over for såvel minister som KL.Mine første anmodninger har ikke ændret noget, og derfor har jeg nu påvist fejl i 5års personlige tal og korrespondance med kommunens pensionsafdeling.På mit gentagne forslag om at få udskrevet selve beregningerne på ”Meddelelse omfolkepension” (MoF) har KLs pensionsarbejdsgruppe svaret formand Jan Trøjborg:”Når det er valgt, at selve regnestykket ikke fremgår af meddelelsen skyldes det førstog fremmest, at kommunerne oplever at få mange henvendelser fra pensionister, derikke forstår beregningen – uden at der i øvrigt er fejl i beregningen eller iforudsætningerne for beregningen”.Altså: KL undlader at udskrive beregningerne på MoF; efterfølgende harkommunernes pensionspersonale besvær med pensionister, der ikke kan forstå deinformationer, som man har undladt at give dem. Manglen på logik er iøjnefaldende.
[2]
Tro nu ikke, at KL ikke er lydhør over for det alternative forslag, jeg også fremsatte imarts 2009. KL har aftalt med Kommunedata (KMD), at der laves en såkaldt”funktionalitet”, så sagsbehandleren i borgerservice kan skrive beregningen ud påstedet, hvis en pensionist skulle henvende sig. Denne funktionalitet kan forhåbentligkomme i drift i løbet af 2011. Nå, ja, hvorfor forhaste sig.Altså: Pensionisten skal selv henvende sig, en medarbejder i borgerservice skalindtaste pensionistens cpr.nr. mv. og ud kommer et ark med 20 linjer, som lige så velkunne være udskrevet på MoF. Den slags kaldes ”at gå over åen efter vand”. Det sergrangiveligt ud til, at KLs hele bestræbelse går ud på at holde personalet beskæftigetmed det rene papirnusseri. Ikke så underligt, at antallet af offentligt ansatte stiger.FØRSTE DEL.At sømanden, der var gået i land, fik et vikarjob og ikke kunne begribe systemet (JP2.2.2008) fik ikke lovgiverne til at ændre på systemet som sådan. Det blev dog mereretfærdigt med 30.000 kr. fradraget, men også mere indviklet at administrere.Min redegørelse for fejl har KL ikke ønsket at kommentere; men til mit forslag om atgå nye veje har jeg omsider fået et svar. Jeg havde allerede i marts 2009 fremsat etforslag om at gå over til et forskudssystem, der vil være helt anderledesselvkørendeend det nuværende.KLs svar lyder: ”Pension er en aktuel indkomstydelse, der skal sikre pensionisterne etløbende forsørgelsesgrundlag. Det betyder, at hvis en borger skal betale et størrebeløb tilbage, skal kommunen kompensere, så borgeren har et indkomstgrundlag,mens der betales af på det skyldige beløb. Med andre ord ville (det) åbne betydeligemuligheder for snyd, hvis man gennemførte dit forslag.”Altså: KL fastholder, at voksne mennesker skal behandles som imbecile, der ikke selvkan styre deres økonomi.Jeg har nu forenklet mit forslag i forhold til det oprindelige, og skal give i runde tal etsimpelt eksempel, der udmærket dækker sømandens problem.Forudsætning: Pensionistens indkomstgrundlag i 2009 er 125.000, hvorfra skaltrækkes et bundfradrag på 51.000. Af resten - 74.000 - beregnes 30 %, som trækkesfra det maksimale pensionstillæg. Pensionstillægget nedsættes dermed fra 63.000 til41.000.Pensionisten får et vikarjob til 70.000, hvoraf 30.000 ikke påvirker pensionstillægget.
[3]
30 % af resten på 40.000 er 12.000, som nedsætter pensionstillægget yderligere til29.000.
Nuværende system:Kommunens aktiviteter:Jan. 2009: KL lægger nogle ikke specielt præcise tal sammen til et indkomstgrundlag,beregner pensionsbeløbet og udsender den normale MoF.Aktivitet for ét vikarjob:Maj 2009: vikaren meddeler kommunen jobbets begyndelsesdato og månedsløn.Kommunen indtaster tallene, beregner og udsender MoF nr. 2.Aug. 2009: vikaren meddeler kommunen dato for fratrædelse.Kommunen fremstiller og udsender MoF nr. 3.30.000 kr. fradraget kan kun gøre sagen mere indviklet; men jeg kender ikke noget tilden ekstra papirgang.Sagsbehandlernes primære opgave er noget indtastning, som er overkommeligt. Menhvis vikaren ikke har prøvet det før og ønsker at forstå MoF nr. 2, går turen altså tilsagsbehandlerne. Sømandens besvær dengang var forståeligt.Er vikaren gift med en pensionist, kommer der ikke 2, men 4 ekstra MoF-er.Skulle vikaren være så heldig at få et vikarjob mere, gentages hele førnævnteaktivitet.Økonomi for vikaren:Vikarens økonomiske slutresultat for året er formentlig nogenlunde rigtigt; menMoF-erne kan meget vel være ren volapyk for ham, og 30.000 kr. fradraget gør kunondt værre. Skulle han opdage, at han har fået for lidt pensionstillæg udbetalt, kan derikke efterbetales, hvis der er gået 6 mdr. Det er hårde betingelser.
Mit forslag:Aktiviteter:Maj og Aug. 2009: Absolut ingen, idet alle tidligere reguleringsregler med tilhørendepligter og trusler udgår for altid.Juni 2010: SKAT er færdig med slutopgørelserne og pensionssystemet overtagertallene.Pensionssystemet har nu 2 opgaver, som kan løses i én arbejdsgang.Første opgave er at beregne indkomstgrundlaget for 2009 ud fra SKATs tal. Derafberegnes, hvad pensionisten skulle have haft i pension, hvilket sammenlignes med,hvad han faktisk har fået udbetalt i 2009.
[4]
Hvis pensionisten har fået for lidt udbetalt, udbetales resten straks.Hvis pensionisten - som i vikarens tilfælde - har fået for meget, udbetales i defølgende mdr. kun pensionens grundbeløb, idet pensionstillægget går til afdrag pågælden. På godt 3 mdr. er gælden på 12.000 afviklet.Anden opgave er at fastlægge den nye månedlige forskudsbetaling, som gælder tiljuni måned næste år.Resultaterne af begge opgaver udskrives og sendes til pensionisten samtidig. Langtde fleste pensionister vil dermedkun denne ene gang om åretfå brev frapensionskontoret.
-------------------------Med venlig hilsenHenning Karlsmose