Socialudvalget 2010-11 (1. samling)
SOU Alm.del Bilag 76
Offentligt
914807_0001.png
914807_0002.png
914807_0003.png
UDKAST
Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på detalmene ældreboligområdeI medfør af § 6, stk. 3, og § 108, stk. 5 og 6, i lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 1096af 21. september 2010, som ændret ved [ændringslovens nr.], og § 185 b, stk. 5 i lov om almeneboliger m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 1040 af 1. september 2010, fastsættes:Rammeaftalen

§ 1.

Kommunalbestyrelserne i regionen og regionsrådet indgår årligt en rammeaftale om fagligudvikling, styring og koordinering af kommunale og regionale tilbud efter lov om social servicesamt efter § 105, stk. 2, og § 185 b, stk. 1, der ligger i regionen.
Fælles bestemmelser

§ 2.

Rammeaftalens anvendelsesområde er følgende typer af tilbud, der ligger i regionen:1) Særlige dagtilbud efter § 32 i lov om social service2) Særlige klubtilbud efter § 36 i lov om social service3) Generelt godkendte plejefamilier og kommunale plejefamilier efter § 66, nr. 1 og to i lov omsocial service, jf. lovens § 142, 1, nr. 1.4) Opholdssteder for børn og unge efter § 66, nr. 5, i lov om social service.5) Døgninstitutioner efter § 66, nr. 6, lov om sociale service.6) Tilbud om behandling af stofmisbrugere efter § 101 i lov om social service.7) Beskyttet beskæftigelse efter § 103 i lov om sociale service.8) Aktivitets- og samværstilbud efter § 104 i lov om social service.9) Botilbud, forsorgshjem og kvindekrisecentre mv. efter §§ 107-110 i lov om social service.10) Hjælpemiddelcentraler, jf.§ 5, stk. 2, i lov om social service.11) Almene ældreboliger, der ejes af en region, en kommune, en almen boligorganisation eller enselvejende institution, og som er tilvejebragt med særligt henblik på at betjene personer medbetydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne efter § 105, stk. 2, i lov om almeneboliger m.v.12) Plejeboliger efter lov om boliger for ældre og personer med handicap.13) Køb af specialrådgivningsydelser.Stk. 2Tilbud, som alene anvendes af driftskommunen, indgår kun i rammeaftalen som enorienterende oversigt, der skabes ved et udtræk af oplysninger fra Tilbudsportalen.

§ 3.

Kommunalbestyrelserne i regionen koordinerer udarbejdelsen af rammeaftalen, jf. lovens § 6,stk. 2.Stk. 2.Der udarbejdes én samlet årlig rammeaftale for hver region. Rammeaftalen omfatter detsociale område og det almene ældreboligområde.Stk. 3.Rammeaftalen består af en udviklingsstrategi, j. §§ 6-9, og en styringsaftale, jf. §§ 10-12.
Stk. 4.Uenighed om rammeaftalen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

§ 4.

Rammeaftalen skal tilpasses løbende, hvis der er behov for det. Kommunalbestyrelserne ogregionsrådet skal i forbindelse med den årlige rammeaftale fastlægge en procedure for tilpasningen.Stk. 2.Hvis der er konkrete regionale tilbud, der ikke længere efterspørges med sit hidtidigeindhold, skal regionsrådet, i forbindelse med rammeaftalen, drøfte en tilpasning eller ophør aftilbuddet med kommunalbestyrelserne i regionen.Stk. 3.Uenighed om rammeaftalen kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

§ 5.

Socialministeren kan senest 1. februar udmelde særlige temaer eller typer af tilbud, som skalbehandles i rammeaftalerne.Udviklingsstrategi

§ 6.

Kommunalbestyrelserne i regionen udarbejder en udviklingsstrategi, der danner grundlag forden kommende styringsaftale, jf. § 10. Udviklingsstrategien udarbejdes på baggrund af et samletoverblik over tilbud, jf. § 2, der ligger i regionen samt kommunalbestyrelsernes og regionsrådetsovervejelser over sammenhængen mellem behovet for tilbud og det samlede udbud af tilbud.Regionsrådet bidrager til udviklingsstrategien for så vidt angår de tilbud, der aktuelt drives afregionen, eller som kommunalbestyrelserne påtænker at anmode regionen om at etablere medhenvisning til § 5 i lov om social service. Følgende elementer kan indgå i udviklingsstrategien:1) Den faglige udvikling i tilbuddene.2) Fleksibel anvendelse af eksisterende tilbud.3) Udvikling i behovene.4) Kommunernes forebyggende foranstaltninger, som de har etableret eller planlægger at etablerer,og som har betydning for planlægning og udvikling af tilbud omfattet af rammeaftalen.Stk. 2.Som led i udviklingsstrategien foretages et samlet skøn over behovet for regulering iantallet af pladser eller tilbud.

§ 7.

Udviklingsplaner for botilbud efter §§ 107-110 i lov om social service med over 100 pladser, ,jf. § 9 i lov om social service, indgår i udviklingsstrategien, hvis tilbuddene benyttes af to eller flerekommuner i regionen.

§ 8.

I forbindelse med fastlæggelsen af udviklingsstrategien skal kommunalbestyrelser ogregionsråd sikre indbyrdes koordinering regionerne imellem om de mest specialiserede lands- oglandsdelsdækkende tilbud, som er nævnt i bekendtgørelse om principper for kommunernesfinansiering af tilbuddene ved de mest specialiserede lands- og landsdelsdækkende tilbud.Derudover skal kommunalbestyrelser og regionsråd sikre koordinationen af sikrede afdelinger.Stk. 2.Det påhviler regionerne eller en eller flere kommuner at etablere tilbud efter § 108 i lov omsocial service, til personer, som har bopæl på Færøerne eller i Grønland med betydelig nedsat fysiskeller psykisk funktionsevne, hvis behov for hjælp ikke kan dækkes gennem tilbud på Færøerne elleri Grønland. Region Sjælland fastlægger behovet for og forventet forbrug af pladser fordelt påmålgrupper efter forhandling med Familiedirektoratet i Grønland og Almannastovan på Færøerneog koordinerer antallet af pladser regionerne imellem.

§ 9.

Udviklingsstrategien skal være fastlagt senest den 1. juni. Strategien skal offentliggøres påden enkelte kommunes og regionens hjemmesider og sendes til Servicestyrelsen senest 1 månedefter, at den er fastlagt.
Stk. 2.Som bilag til udviklingsstrategien vedlægges udtræk fra Tilbudsportalen over alle tilbud, jf.§ 2, der ligger i regionen.Styringsaftalen

§ 10.

Med henblik på styring af økonomi- og kapacitetsudvikling indgås en styringsaftale, somomfatter kommunale og regionale tilbud, jf. § 2, som er ligger i regionen, og som anvendes af flerekommuner end driftskommunen. Tilbud, som anvendes af flere kommuner end driftskommunen,kan dog undtages fra styringsaftalen, hvis der er indgået en aftale mellem driftskommunen og enanden eller få andre kommuner, som anvender de konkrete tilbud, hvis aftalen omfatter punkterneefter § 11, nr. 2, 3, og 6.Stk. 2.Styringsaftalen indgås mellem kommunalbestyrelserne i regionen. For så vidt angårstyringsaftalens punkter, jf. § 11, nr. 2-7, vedrørende regionale tilbud indgås aftalen dog mellemkommunalbestyrelserne og regionsrådet.

§ 11.

Styringsaftalen skal indeholde1) Angivelse af, hvilke konkrete tilbud der er omfattet af styringsaftalen, jf. § 2.2) Aftaler om udviklingen i taksterne for tilbud omfattet af aftalen.3) Aftaler om prisstrukturen for de omfattede tilbud.4) Aftaler om oprettelse og lukning af tilbud og pladser.5) Aftaler om principper for evt. indregning af driftsherrens udgifter ved oprettelse og lukning aftilbud aftalt i rammeaftaleregi.6) Aftaler om frister for afregning for brug af tilbud.7) Tilkendegivelse fra kommunalbestyrelserne om overtagelse af regionale tilbud og fastlæggelse af,i hvilket omfang overtagne tilbud skal stå til rådighed for de øvrige kommuner.

§ 12.

Styringsaftalen skal være indgået senest den 15. oktober og har virkning fra den 1. januar detfølgende år. Aftalen skal offentliggøres på den enkelte kommunes og regionens hjemmesider ogsendes til Servicestyrelsen senest 1 måned efter indgåelsen.Stk. 2.Som bilag til styringsaftalen vedlægges oplysninger om taksterne for det år, styringsaftalenvedrører, for de tilbud, der er omfattet af aftalen.Ikrafttræden

§ 13.

Bekendtgørelsen træder i kraft [følger ændringslovens ikrafttræden]Stk. 2.Samtidig bortfalder bekendtgørelse nr. 36 af 23. januar 2006 om rammeaftaler m.v. på detsociale område og på det almene ældreboligområde.