Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
SAU Alm.del Bilag 82
Offentligt
935112_0001.png
935112_0002.png
J.nr. 2010-500-0002Dato: 15. december 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes til udvalgets orientering min besvarelse afspørgsmål 227 fra Miljø- og Planlægningsudvalget.Spørgsmålet er stillet af Mette Gerskov (S).(Alm. Del MPU).
Troels Lund Poulsen/Lene Henningsen

Spørgsmål 227:

Vil ministeren oplyse, om de danske afgifter på forbrænding af affald er kon-kurrenceevneneutrale i forhold til udlandet, eller er de samlet set konkurrenceforvridende tilulempe for den danske forbrændingssektor?

Svar:

Udenrigshandlen med affald til forbrænding vil blive påvirket af afgifter og tilskud tilforbrænding af affald i såvel Danmark som afgifter og tilskud til forbrænding i udlandet.Men udenrigshandlen vil også blive påvirket af afgifter og tilskud for de brændsler mv. som af-faldsbrændslet konkurrerer med i Danmark henholdsvis udlandet, da affaldsvarme er i konkur-rence med anden varme.Sammenfattende vil den danske stat sandsynligvis hverken vinde eller tabe ved eksport af af-fald til forbrænding, da afgifter og CO2-udgifter ved affaldsvarme går lige op med afgifter vedvarme produceret ved den gennemsnitlige brændselssammensætning. Det er, når man ser bortfra eventuelle virkninger på VE målsætninger mv.Ser man på den samlede virkning af afgifterne i Tyskland og Sverige gælder, at særligt de tyskemyndigheder netto taber ved import af affald fra Danmark, da eventuelle tilskud sammenholdtmed afgifter for affaldsvarme er større end tilskud sammenholdt med afgifter ved varme frem-stillet ved den typiske brændselssammensætning.Den samlede effekt af afgifts- og tilskudsregler i Danmark og nabolandene er således, at dernetto alt andet lige vil blive eksporteret mere affald fra Danmark, end hvis afgifts- og tilskuds-reglerne havde været neutrale i udlandet på samme måde som i Danmark. De danske afgifterkan næppe i sig selv begrunde eksport af affald fra Danmark.Det kan tilføjes, at tilskud til produktion af varer og tjenester i udlandet ikke kan begrunde, atder gives tilsvarende tilskud i Danmark.Jeg vedlægger notat om afgifts- og tilskudsregler i Danmark og i vores nærmeste nabolande –Sverige og Tyskland.
Side 2