Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
980735_0001.png
980735_0002.png
980735_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. april 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2230JEE44172
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 762 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. marts 2011.
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 762 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere de bidrag om bekæmpelse afhooliganisme, som fremgår af REU alm. del - bilag 337.”

Svar:

De bidrag, som udvalget anmoder om bemærkninger til, hidrører fra In-stitut for Idræt ved Aarhus Universitet, fra F.C. Københavns kommunika-tionschef og fra Rigspolitiet. Bidragene ses at være udarbejdet i tilknyt-ning til en høring om hooliganisme, som Folketingets Retsudvalg ogKulturudvalget afholdt den 27. januar 2011.Bidraget fra Institut for Idræt indeholder oplæg til to forskningsprojektervedrørende henholdsvis hooliganisme og politiets spotterarbejde samtnogle betragtninger vedrørende dialog som redskab i politiindsatsen.For så vidt angår forskningsprojektet vedrørende hooliganisme er der –som Justitsministeriet forstår projektbeskrivelsen – tale om en sociolo-gisk undersøgelse, som ikke direkte vedrører myndighedernes indsats.Projektet giver på den baggrund ikke Justitsministeriet anledning til be-mærkninger.I forhold til forskningsprojektet vedrørende politiets ”spotter-arbejde”kan Justitsministeriet oplyse, at Rigspolitiet i februar 2011 har modtageten anmodning fra Aarhus Universitet om at indgå i det omtalte projekt.Rigspolitiet har ved brev af 1. april 2011 til Aarhus Universitet bl.a. er-klæret sig enig i universitets vurdering af betydningen af at identificereog nyttiggørebest practicei forhold til håndteringen af de politimæssigeopgaver i forbindelse med fodbold.Rigspolitiet har imidlertid samtidig anført, at der allerede foregår en langrække aktiviteter i forhold til politiets indsats på fodboldområdet, og atdet på den baggrund ikke på nuværende tidspunkt vil være ressource-mæssigt hensigtsmæssigt for politiet at indgå i et projekt, som til dels erdækket af øvrige tiltag på området.For så vidt angår det som Aarhus Universitet anfører i forhold til dialogsom redskab i politiindsatsen, skal Justitsministeriet bemærke, at den”eventbetjentuddannelse”, som universitetet henviser til, for tiden er ved2
at blive evalueret af Rigspolitiet. Erfaringerne med ordningen vil bliveinddraget i forbindelse med en igangværende revision af politiets såkald-te ”fodboldhåndbog”.Bidraget fra F.C. Københavns kommunikationschef giver ikke Justitsmi-nisteriet anledning til bemærkninger.I forhold til det, der er anført i Rigspolitiets bidrag, er Justitsministerietenig i Rigspolitiets betragtninger om det ønskelige i, at klubberne øgeropmærksomheden på den betydning, som tidspunktet for afvikling afsærlige risikokampe kan have for muligheden for at forebygge urolighe-der. Justitsministeriet er endvidere enig i, at politiet løbende bør overvejemuligheden for at anvende de redskaber, som politiloven indeholder, nårdet vurderes at være nødvendigt med henblik på at afværge fare for for-styrrelse af den offentlige orden samt fare for enkeltpersoners og den of-fentlige sikkerhed.Når det gælder spørgsmålet om forbedring af mulighederne for at ladedanske hooligans aktiviteter i udlandet indgå ved vurderingen af en even-tuel national karantæne, kan Justitsministeriet oplyse, at ministeriet ogRigspolitiet for tiden er ved at se nærmere på, hvilke muligheder der idag er for at tillægge lovovertrædelser begået i udlandet betydning veden afgørelse om karantæne i Danmark.
3