Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 547
Offentligt
1018577_0001.png
1018577_0002.png
1018577_0003.png
1018577_0004.png
1018577_0005.png
1018577_0006.png
1018577_0007.png
FOLKETINGETSOMBUDSMAND
Folketingets RetsudvalgChristiansborg1240 København K
Gammeltorv 22DK-1457 København KTlf. + 4 5 3 3 1 3 2 5 1 2Fax +45 33 13 07 17www.ombudsmanden.dk[email protected]Personlig henvendelse: 10-14Telefonisk henvendelse:Man-tors 9-16, fre9-15
Inspektion af SikringsafdelingenJeg sender en kopi af et opfølgningsbrev af 30. juni 2011 om inspektion den24. januar 2008 af Sikringsafdelingen. Jeg vil om 2 hverdage sende et ek-semplar af brevet elektronisk til Retsudvalget.Som det fremgår af brevet, betragtes sagen om inspektion af Sikringsafdelin-gen nu som endeligt afsluttet.
- 6 JULI 2(J.nr. 2007-4191-424/PHBedes oplyst ved henvendelseDok.nr. 60
+ kopi
Med venlig hilsen
/Hans Gammeltoft-Hansen
FOLKETINGETSOMBUDSMAND
Psykiatrien Region Sjælland, PsykiatrihusetNørregade 544100 Ringsted
Gammeltorv 22DK-1457 København KTlf. + 4 5 3 3 1 3 2 5 1 2Fax +45 33 13 07 17www.ombudsmanden.dk[email protected]Personlig henvendelse: 10-14Telefonisk henvendelse:Man-tors 9-16, fre 9-15
Sagsnummer 001/0002/07 - inspektion af SikringsafdelingenDen 22. februar 2011 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 4 om min inspektionden 24. januar 2008 af Sikringsafdelingen. I rapporten bad jeg om underret-ning om enkelte forhold.Jeg har herefter modtaget en udtalelse af 1. juni 2011 med bilag fra Psykiatri-en Region Sjælland der til brug for besvarelsen har indhentet en udtalelse fraafdelingsledelsen på Retspsykiatrisk afdeling.Jeg skal herefter meddele følgende:
3 0 JUNI 2011J.nr. 2007-4191-424/PHBedes oplyst ved henvendelseDok.nr. 58
Ad pkt. 5.11. Anvendelse af tvangJeg nævnte at der ikke kan etableres en fast praksis hvorefter alle nye patien-ter - uden en konkret vurdering i de enkelte tilfælde - låses inde på deresstuer. Jeg gik derfor ud fra at der foretages en sådan konkret vurdering i hvertenkelt tilfælde.Psykiatrien har hertil bemærket at alle nye patienter vurderes konkret og indi-viduelt, bl.a. med henblik på at sikre at patienten får den bedst mulige be-handling og pleje. Ved den konkrete vurdering tages der også stilling til omder er behov for at iværksætte særlige sikkerhedsforanstaltninger, herunder atpatienten - af hensyn til patienten selv eller de øvrige patienter og personale- skal opholde sig bag låst dør med tilsyn.Jeg har noteret mig at Psykiatrien har bekræftet min antagelse om at der altidforetages en konkret vurdering af om en ny patient skal låses inde på sin stue.
Jeg noterede mig at nye patienter der låses inde på deres stuer når de ind-lægges på Sikringsafdelingen, får tilbud om kontakt med personalet i 10 mi-nutter hver time. Jeg forstod det sådan at der ikke er en tættere personalekon-takt med nye patienter der låses inde på deres stuer, end med andre patienterder låses inde på deres stuer. Men jeg gik ud fra at patienterne vil kunne få en
tættere personalekontakt hvis de ønsker det, og der er nok personaleressour-cer til det.Psykiatrien har oplyst at der som udgangspunkt ikke er planlagt flere tilsynmed nye patienter der skal opholde sig bag låst dør, men at kontakten afpas-ses individuelt efter den enkelte patients behov. Det gør at personalet sæd-vanligvis vil være mere opmærksom på nye patienter og tilbyde hyppigerekontakt hvis patienten har brug for det eller ønsker det. Kontakt med persona-let er således også et tilbud til patienterne. Nogle patienter kan i perioder væ-re så dårlige at de ikke magter denne kontakt, men den bliver altid tilbudt. Detvil sige personalet tilbyder at give patienten den kontakt som patienten øn-sker.Jeg har noteret mig denne uddybning af det som Psykiatrien tidligere har op-lyst, og at Psykiatrien herved har bekræftet min antagelse om at patienter derlåses inde på deres stuer ved indlæggelsen, normalt vil kunne få en tætterepersonalekontakt hvis de ønsker det.
Ad pkt. 5.18. Besøg, visitation og adgang til telefonering mv.Jeg bad om et eksemplar eller en udskrift af de reviderede retningslinjer for såvidt angår de forhold der er omfattet af dette punkt (indgreb og begrænsnin-ger).Psykiatrien har vedlagt it-regler for patienter på Sikringsafdelingen, Sikringenssikkerhedsregler for afsnittene, retningslinjer om effekter på patientstuerne påSikringsafdelingen, retningslinjer om samkvem mellem indlagte patienter påSikringsafdelingen og retningslinjer om besøg til patienter på Sikringsafdelin-gen.I Sikringsafdelingens sikkerhedsregler (til personalet) er anført følgende:"Patienter skal åbne breve og pakker under personalets opsyn. Undtageter dog breve fra advokat, politi og andre offentlige myndigheder:"Sikringsafdelingens (reviderede) husorden indeholder også et afsnit om åb-ning af post der har følgende ordlyd:"Ved begrundet mistanke om ulovlige effekter åbnes pakker og breve ioverværelse af personale. Dette gælder ikke post fra offentlige myndig-heder (herunder advokater). Modsætter patienten sig dette, kan postenikke udleveres."
2/6
Jeg går ud fra at praksis er som beskrevet i husorden, jf. også Sikringsafde-lingens udtalelse i anledning af min opfølgningsrapport nr. 2 der er gengivetpå s. 8 i opfølgningsrapport nr. 3. Jeg går på denne baggrund også ud fra atsikkerhedsreglerne vil blive præciseret så de bliver i overensstemmelse medpraksis som den er beskrevet i husordenen.
I sikkerhedsreglerne er det også nævnt at nyindlagte patienter og deres ejen-dele visiteres grundigt af 2 personer ved indlæggelsen.Der er regler om undersøgelse af patientens ejendele og person i psykiatrilo-vens § 19 a og bekendtgørelse nr. 1494 af 14. december 2006 om undersø-gelse af post, patientstuer og ejendele, kropsvisitation samt beslaglæggelseog tilintetgørelse af genstande mv. på psykiatrisk afdeling.Det fremgår udtrykkeligt af psykiatrilovens § 19 a at visitation forudsætter enbegrundet mistanke om at medikamenter, rusmidler eller farlige genstande erblevet eller vil blive forsøgt indført til patienten. Det fremgår endvidere udtryk-keligt af lovforslagets bemærkninger til bestemmelsen at der skal foretages enindividuel vurdering af sandsynligheden for at patienten er i besiddelse af depågældende genstande, og at der derfor ikke kan etableres faste rutiner på enafdeling hvorefter visitation foretages generelt i forhold til alle eller en gruppeaf patienter. Der er ingen undtagelser i loven for Sikringsafdelingens ved-kommende.Sikringsafdelingen huser landets farligste sindssyge patienter. Jeg harderforfuld forståelse for at det ud fra sikkerhedsmæssige betragtninger i forhold tilbåde patienten selv, andre patienter og personalet anses for nødvendigt ruti-nemæssigt at undersøge nye patienter og deres ejendele når patienterne ind-lægges på Sikringsafdelingen.Jeg kan oplyse at jeg i rapporterne om mine inspektioner af RetspsykiatriskCenter Glostrup og Psykiatrisk Center Rigshospitalet (nu Psykiatrisk CenterKøbenhavn, Afdeling O) har tilkendegivet at disse centres praksis med visita-tion uden konkret begrundet mistanke ikke er i overensstemmelse med psy-kiatrilovens § 19 a. Jeg har i førstnævnte sag bedt Region HovedstadensPsykiatri om at udtale sig om spørgsmålet, og jeg har modtaget svar fra regi-onen, men har endnu ikke taget stilling til hvad det giver mig anledning til. Jeghar desuden sendt et eksemplar af rapporten om denne inspektion til Inden-rigs- og Sundhedsministeriet til orientering og i den forbindelse specielt hen-ledt ministeriets opmærksomhed på det der er anført om visitation.
3/6
/ rapporten om inspektionen af Psykiatrisk Center Rigshospitalet har jeg des-uden bemærket at jeg er bekendt med at indenrigs- og sundhedsministerenden 14. december 2010 i et skriftligt svar til Tilsynet i henhold til grundlovens §71 har oplyst at han vil tage stilling til om der er behov for at skærpe reglerne ipsykiatrilovens kapitel 5 a om undersøgelse af patientstuer og kropsvisitationmv. så regionerne får øgede muligheder for at holde stoffer ude af afdelinger-ne og dermed nedbringe risikoen for at patienter under indlæggelse har ad-gang til stoffer. Det fremgår også af en pressemeddelelse som Danske Regi-oner udsendte i marts 2011 i forbindelse med offentliggørelse af en rapportom mere kvalitet og sikkerhed i retspsykiatrien.I en konkret sag har jeg desuden bedt Region Midtjylland om en udtalelse omet tilsvarende spørgsmål om visitation uden konkret mistanke. Jeg har bedtom at regionens udtalelse sendes til mig gennem Indenrigs- og Sundhedsmi-nisteriet så ministeriet får lejlighed til at kommentere det regionen anfører. Jeghar endnu ikke modtaget svar i denne sag.Jeg har også sendt et eksemplar af denne rapport til ministeriet til orientering,men på det foreliggende grundlag foretager jeg mig ikke mere vedrørendeSikringsafdelingens praksis med hensyn til visitation.
Jeg kom med nogle bemærkninger til det ovenfor citerede afsnit i husordenenom åbning af post og gik ud fra at Sikringsafdelingen ville overveje at præcise-re afsnittet i overensstemmelse med det jeg havde anført. Jeg bad om at bliveunderrettet om resultatet af disse overvejelser.Psykiatrien har oplyst at afdelingsledelsen er opmærksom på "at der fortsatkan ske sproglige justeringer i den anvendte tekst, og man vil ved en alminde-lig revision af husordenen også have fokus på denne del."Jeg har noteret mig det oplyste, og går således ud fra at Sikringsafdelingen vilvære opmærksom på det jeg har anført i opfølgningsrapport nr. 4, ved først-kommende revision af husordenen.
Jeg nævnte at jeg ikke foretog mig mere vedrørende spørgsmålet om hvordanen begrænsning i en patiens adgang til at telefonere og modtage telefonop-kald rent praktisk sker, selv om Psykiatrien (fortsat) ikke havde svaret på mitspørgsmål herom.Psykiatrien har anført at det er Psykiatriens opfattelse at spørgsmålet er be-svaret i opfølgningsrapport nr. 2 og 3.
4/6
Jeg har noteret mig Psykiatriens opfattelse og foretager mig som anført i op-følgningsrapport nr. 4 ikke mere vedrørende dette forhold.
Ad pkt. 6.1.TvangsbehandlingPsykiatrien havde oplyst at den eksisterende vejledning om tvangsbehandlingaf psykisk lidelse ville blive revideret så den kom til at omfatte en præciseringaf at injektionspræparater skal anvendes som subsidiær løsning.Jeg bad om at blive underrettet i form af en kopi eller udskrift af den nævntevejledning når den var revideret.Psykiatrien har vedlagt den reviderede vejledning. Det fremgår heraf udtrykke-ligt og med fed skrift at der som udgangspunkt gives medicin per oral, og atd e r - såfremt det ikke lykkes - subsidiært gives medicin ved injektion.Jeg har noteret mig at vejledningen er præciseret på dette punkt.
I 3 konkrete tilfælde havde der ikke været tvangsbehandlinger i perioder påhenholdsvis ca. 6 uger, ca. 7 uger og ca. 4/4 måned da der blev truffet beslut-ning om ophør. Jeg nævnte at jeg ikke har de faglige forudsætninger for atvurdere hvornår en patients tilstand har stabiliseret sig så meget at patientenkan fastholde sit ønske om at tage medicinen frivilligt. Jeg tilkendegav samti-dig at det var min opfattelse at en beslutning om ophør af tvangsmedicineringikke kan udskydes i så lang tid som der var tale om i disse - og især det sid-ste - tilfælde. Tvangsmedicineringen burde derfor efter min opfattelse haveværet noteret som ophørt på et (langt) tidligere tidspunkt.Psykiatrien har hertil bemærket følgende:"Det er naturligvis altid en konkret vurdering, hvor længe det er nødven-digt med en tvangsprotokol for tvangsmedicinering, som ikke er ophævetselvom patienten siger at vedkommende tager medicinen frivilligt. I en-keltstående tilfælde, hvor der er erfaring for at patienten kun tager medi-cinen frivilligt fordi der foreligger en tvangsprotokol, kan der imidlertid væ-re behov for så lange 'inaktive' tvangsprotokoller, som dem der kommen-teres i det omhandlede afsnit i opfølgningsrapporten."Jeg er enig i at der i hvert enkelt tilfælde må foretages en konkret vurdering afhvornår en tvangsbehandling (formelt) skal ophøre. Og jeg har noteret mig atder er erfaring for at enkelte patienter kun tager medicinen frivilligt hvis be-handlingen fortsat opretholdes som tvang.
5/6
Som nævnt i opfølgningsrapport nr. 4 har jeg ikke de faglige forudsætningerfor at vurdere hvornår en patients tilstand har stabiliseret sig så meget atpatienten kan fastholde sit ønske om at tage medicinen frivilligt. Jeg foretagermig på denne baggrund ikke mere vedrørende dette forhold.
OpfølgningJeg betragter herefter sagen om min inspektion af Sikringsafdelingen somendeligt afsluttet.
UnderretningJeg har sendt et tilsvarende brev til Sikringsafdelingen og vedlagt en kopi somjeg har bedt afdelingen om at gøre tilgængeligt for Sikringsafdelingens patien-ter og pårørende.Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Folketingets Retsudvalg og Tilsynet i hen-hold til grundlovens § 71 modtager en kopi af mit brev til Psykiatrien.
Med venlig hilsen
Lennart FrandsenInspektionschef
Kopi er sendt til:Indenrigs- og SundhedsministerietFolketingets RetsudvalgTilsynet i henhold til grundlovens § 71
6/6