Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 543
Offentligt
1018161_0001.png
1018161_0002.png
1018161_0003.png
1018161_0004.png
1018161_0005.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. juli 2011ØkonomikontoretCecilie Maarbjerg Qvist2010-099-0064200731
Regeringen lancerede i maj 2011 ”Væk med bøvlet” – en plan, der rummeri alt 65 initiativer, som skal sikre et lettere møde mellem borger og det of-fentlige.På Justitsministeriets område indeholder planen 12 initiativer, navnlig in-den for det familieretlige område.Det drejer sig om følgende initiativer:

Børnefamilier

Fremmødekrav ved stedbarnsadoption afskaffes

I dag skal den biologiske forælder, der har forældremyndighedenover barnet, møde personligt hos statsforvaltningen og meddelesamtykke til, at vedkommendes ægtefælle eller partner må adopterebarnet.Regeringen vil lette kravene i forbindelse med stedbarnsadoptionved at afskaffe fremmødekravet for forældremyndighedsindehave-ren, hvis ægtefælle eller partner skal stedbarnsadoptere barnet.

Ansøgning om forældremyndighed

Når en forælder i dag søger om ændring af forældremyndighed el-ler ændring af barnets bopæl, skal der samtidig indsendes doku-mentation for forældremyndighed.Slotsholmsgade 101216 København K.
Regeringen vil forenkle reglerne, så oplysningerne så vidt muligttrækkes i CPR, hvis barnet er født efter den 1. juli 2004. Hermedvil statsforvaltningen kunne trække den nødvendige dokumentati-
Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
on, uden at det for borgeren eller statsforvaltningen bliver nødven-digt f.eks. at finde frem til tidligere afgørelser og lignende. Hvisoplysningerne om forældremyndighed ikke er bekræftet i CPR,skal borgeren fortsat fremskaffe dokumentation for forældremyn-digheden.

Job og uddannelse

Digitalisering af straffe- og børneattester

I forbindelse med nyt eller frivilligt arbejde kan borgere blive bedtom at fremvise en straffeattest eller samtykke til, at ansættelses-myndigheden indhenter en straffe- eller børneattest. For at rekvire-re en straffeattest, skal man i nogle tilfælde personligt møde op påpolitistationen, og det kan virke bøvlet.Regeringen vil indføre mulighed for, at straffe- og børneattesterkan indhentes digitalt.

Økonomi og skat

Krav om dokumentation af økonomiske forhold i sager om

børne- og ægtefællebidrag afskaffes

Ved skilsmisse og separation kan det bestemmes, at den ene ægte-fælle skal betale penge til den anden – det kaldes et ægtefællebi-drag. Hvis forældre til et barn ikke bor sammen, og de ikke kanblive enige om, hvordan barnet skal forsørges, kan den forælder,der forsørger barnet, ansøge om, at den anden forælder skal betalebørnebidrag til barnet. Tidligere skulle borgerne selv indsende op-lysninger og dokumentation om økonomiske forhold til statsfor-valtningerne i forbindelse med fastlæggelsen af bidragets størrelse.Regeringen har sikret, at statsforvaltningerne nu har adgang til athente data i SKATs systemer om borgernes indkomst. Statsforvalt-ningerne vil derfor fremover kunne trække økonomiske oplysnin-ger om borgeren, i det omfang oplysningerne er tilgængelige. Der-med lettes borgerne for at indberette og dokumentere disse oplys-ninger.

Anmodning om opkrævning af manglende børne- og ægtefæl-

lebidrag forenkles

I dag skal borgere, der modtager børne- eller ægtefællebidrag, an-2
søge om, at det offentlige opkræver og inddriver bidraget hvergang, det ikke bliver betalt til tiden. Dette gælder dog ikke for bør-nebidrag, der er udbetalt forskudsvist af det offentlige.Regeringen har sikret, at borgeren kun skal ansøge om opkrævningén gang, hvorefter myndighederne løbende indkræver de bidrag,der forfalder fremover.

Færre krav om attester

Ansøgning om kørekort

Ved ansøgning om kørekort, ved teoriprøve og praktisk prøve skalansøgeren forevise original dåbs-, navne-, eller fødselsattest samtbilledlegitimation, hvis ansøgeren ikke er i besiddelse af et gyldigtpas eller et tidligere udstedt kørekort.Regeringen vil gøre det muligt at fremvise sundhedskort eller an-den egnet legitimation kombineret med billedlegitimation, hvis an-søgeren ikke har et gyldigt pas eller tidligere udstedt kørekort.

Ansøgning om pas

Ved ansøgning om pas skal der forevises original dåbs-, navne-, el-ler fødselsattest samt billedlegitimation, hvis ansøgeren ikke er ibesiddelse af et tidligere udstedt pas.Regeringen vil gøre det muligt for ansøgeren at fremvise sund-hedskort eller anden egnet legitimation kombineret med billedlegi-timation, hvis vedkommende ikke har et tidligere udstedt pas.

Ansøgning om advokatbeskikkelse

I forbindelse med ansøgning om advokatbeskikkelse skal ansøge-ren fremvise dåbs-, navne-, og/eller vielsesattest.Regeringen vil gøre det mindre bøvlet for ansøgeren ved at fjernekravet om fremvisning af dåbs-, navne- og/eller vielsesattest i for-bindelse med ansøgning om advokatbeskikkelse og erstatte frem-visningen med opslag i CPR. Hvis bekræftede oplysninger ikkefindes i CPR, skal ansøgeren fortsat indsende attesterne.

Sager om børnebidrag

I forbindelse med ansøgning om fastsættelse eller ændring af bør-3
nebidrag skal barnets fødsels-, navne-, eller dåbsattest fremvisessom dokumentation for, hvem der er forældre til barnet.Regeringen vil fjerne kravet om fremvisning af attester i forbindel-se med ansøgninger om fastsættelse eller ændring af børnebidragog så vidt muligt erstatte fremvisningen med opslag i CPR. Ansø-geren skal dog fortsat indsende attesterne, hvis bekræftede oplys-ninger ikke findes i CPR.

Faderskabssager

I forbindelse med en faderskabssag skal moderen vedlægge doku-mentation for sin civilstand, hvis hun er gift, separeret, fraskilt, en-ke eller har indgået registeret partnerskab.Regeringen vil fjerne kravet om fremvisning af dokumentation forcivilstand i de tilfælde, hvor civilstanden ikke er ændret af en uden-landsk myndighed.

Handel med brugte genstande og pantelånervirksomhed

I forbindelse med ansøgning om bevilling til handel med brugtegenstande eller pantelånervirksomhed skal ansøgeren fremvisedåbs-, navne- og/eller vielsesattest.Regeringen vil afskaffe krav om fremvisning af dåbs-, navne-og/eller vielsesattest ved ansøgninger om bevilling til handel medbrugte genstande eller pantelånervirksomhed og erstatte fremvis-ningen med et opslag i CPR. I nogle tilfælde vil bekræftede oplys-ninger ikke fremgå af CPR, og så skal ansøgeren fortsat indsendeattesterne.

Ansøgning om adoption

I dag skal borgere ved ansøgning om fremmedadoption vedlæggeegen fødsels-, navne- eller dåbsattest. Herudover skal ansøgerenogså vedlægge eventuelt bevis for navneændring, vielses- ellerpartnerskabsattest.Regeringen vil fjerne kravet om fremvisning af fødsels-, dåbs- ognavneattest i forbindelse med ansøgningen om fremmedadoptionog erstatte fremvisningen med opslag i CPR. Hvis bekræftede op-lysninger ikke findes i CPR, skal ansøgeren dog fortsat indsendeattesterne eller fremvise pas, kørekort eller sundhedskort.4
Der vedlægges 20 eksemplarer af ”Væk med bøvlet”-planen.
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
5