Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 491
Offentligt
1007248_0001.png
1007248_0002.png
1007248_0003.png
1007248_0004.png
1007248_0005.png
Behandlingshjemmet SølystFærgevej 35800 Nyborg
Gammeltorv 22DK-1457 København KTlf. +45 33 13 25 12Fax +45 33 13 07 17www.ombudsmanden.dk[email protected]Personlig henvendelse: 10-14Telefonisk henvendelse:Man-tors 9-16, fre 9-15

Inspektion af Behandlingshjemmet Sølyst

Den 25. januar 2011 afgav jeg en opfølgningsrapport om inspektionen den 9.juni 2009 af Behandlingshjemmet Sølyst. I opfølgningsrapporten anmodedejeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold.I den anledning modtog jeg en udtalelse af 11. maj 2011 med bilag fra NyborgKommune.Jeg skal herefter meddele følgende:Den 26. maj 2011J.nr. 2009-1471-061/ATG3Bedes oplyst ved henvendelseDok.nr. 31
+ bilag

Ad 3.4. Udendørsarealer

I opfølgningsrapporten noterede jeg mig at der ikke var udarbejdet et regelsætfor ophold på strandarealerne. Jeg tilsluttede mig imidlertid anbefalingerne iNyborg Kommunes tilsynsrapport fra september 2008 om at der udarbejdes etsådant regelsæt. Jeg bad om at få oplyst hvad disse anbefalinger gav anled-ning til af overvejelser med hensyn til at udarbejde et sådant regelsæt.Kommunen har oplyst at regler for ophold på strandarealerne er blevet drøftetpå et MED-udvalgsmøde den 7. marts 2011. Det blev i den forbindelse beslut-tet at det ikke er tilladt for børnene at opholde sig alene på stranden medmin-dre det fremgår af deres individuelle struktur at det er godt for dem at brugestranden som pausested. Kommunen har desuden henvist til hjemmets bade-regler, og at det ikke er tilladt at børnene går i vandet alene.Derudover har kommunen oplyst at det i sommeren 2012 planlægges at flyttebehandlingshjemmet til en nedlagt folkeskole i Refsvindinge hvor der hverkener strand eller vand i umiddelbar nærhed.Jeg har noteret mig det oplyste og foretager mig ikke mere vedrørende dettepunkt.

Ad 3.5. Skolen

I opfølgningsrapporten gennemgik jeg retsgrundlaget for idræt i folkeskolen ogbad hjemmet uddybe hvorvidt hjemmet mente at det levede op til folkeskolenskrav om idræt både for så vidt angår omfang og indhold. Det gjorde jeg i lysetaf at kommunen havde oplyst at der i skoleåret 2010/2011 var indlagt svøm-meundervisning i alle børnenes skemaer, at der spilles fodbold eller stikbold ifrikvartererne, at skolen 2 gange om året har en hel idrætsdag, at alle børne-ne har en sportsfritidsaktivitet, og at det var kommunens opfattelse at dettedækkede børnenes behov for idræt. Jeg bad desuden hjemmet om at kommeind på hvorvidt børnene har mulighed for at fravælge at deltage i aktiviteterne ifrikvartererne og i en sportsfritidsaktivitet. Jeg bad samtidig hjemmet om atoplyse om der hvert skoleår indlægges svømmeundervisning for alle børnene.Kommunen har udførligt redegjort for den tilrettelagte idrætsundervisning iden interne skole. Det fremgår heraf at alle elever har 2 timers idrætsunder-visning om ugen. I vinterhalvåret er der oftest tale om svømmeundervisning.Derudover modtager eleverne ekstra idrætstimer op til skolernes motionsløb(undervisning i løbetræning), de 2 årlige idrætsdage (træning af atletikdiscipli-ner, orienteringsløb og idrætslege for de mindste børn) og emneuger. I detforgangne skoleår har der været afholdt en idrætsuge hvor børnene både harmodtaget teoretisk undervisning om krop og sundhed og deltaget i mangefysiske aktiviteter. Aktiviteterne har fundet sted i lejede eller lånte idrætshaller.Derudover har kommunen oplyst at hjemmet i år har haft et zumbahold (8ugers undervisning á 45 minutter), et rytmisk pigehold (på frivilligt basis), pro-jekter i fitnesscenteret (6-8 uger á 60 minutter), og at de ældste elever hardeltaget i et projekt som sundhedsplejerskerne i Nyborg Kommune havdeplanlagt. Projektet indeholdt både teori og fysiske aktiviteter. Desuden har detværet muligt at træne motorik på kælkebakken.Derudover tilrettelægger skolen undervisningsforløb i frikvartererne. Kommu-nen har oplyst at ikke alle børn deltager i alle frikvartersforløb, men alle børndeltager i mange. Det er ikke helt frivilligt for børnene at deltage i frikvarters-forløbene, men der kan være enkelte børn der på grund af deres udviklingikke er i stand til at deltage i alt. Disse børn aktiveres fysisk på anden måde.Skolen samarbejder med boafdelingerne om børnenes fritidsaktiviteter. Be-slutningen er afhængig af barnets udvikling og individuelle behandlingsplan.Børnene tvinges ikke til at deltage i en sportsfritidsaktivitet, men hjemmet for-søger gennem behandlingsarbejdet at motivere og støtte det enkelte barn tilat deltage hvis det gavner barnets udvikling.Kommunen har på den baggrund konkluderet at skolens idrætsundervisninglever op til folkeskolelovens formål både med hensyn til indhold og omfang.
2/5
Endelig har kommunen oplyst at det i sommeren 2012 planlægges at flyttebehandlingshjemmet til en nedlagt folkeskole i Refsvindinge. Hjemmet vil iden forbindelse få sin egen gymnastiksal og boldbaner. Idrætsundervisningenvil herefter se helt anderledes ud. Behandlingshjemmet får overdraget dennedlagte folkeskole i sommeren 2011 og vil derfor allerede i skoleåret2011/2012 benytte idrætsfaciliteterne på skolen.Jeg har noteret mig de uddybende oplysninger om idrætsundervisningen i deninterne skole. Det fremgår af oplysningerne at hjemmet er opmærksom på attilbyde børnene alsidige idrætslige læringsforløb og på at børnene opnår fær-digheder og tilegner sig kundskaber der medfører kropslig og almen udvikling.Jeg har desuden noteret mig at hjemmet allerede fra næste skoleår får mulig-hed for at planlægge en helt anderledes idrætsundervisning da hjemmet i for-bindelse med flytningen får sin egen gymnastiksal og boldbaner.I relation til frikvartersforløbene går jeg dog ud fra at hjemmet er opmærksompå at børnene – særligt de mindste børn (til og med 3. klasse) – får de for-nødne pauser. Dette fremgår af pkt. 12 i vejledning om undervisningstimetal ifolkeskolen (vejledning nr. 9888 af 20. september 2007) som jeg henviser til.Jeg foretager mig ikke mere vedrørende dette punkt.

Ad 4.6. Undervisning

Jeg noterede mig kommunens oplysninger om at der fortsat indimellem varnogle vanskeligheder med it. Jeg bad kommunen om at holde mig underrettetom hvad der videre skete for at afhjælpe de it-mæssige vanskeligheder, her-under resultatet af et iværksat udbud af undervisningspc’er og netværk til bl.a.Behandlingshjemmet Sølyst.Kommunen har oplyst at der i forbindelse med den kommende flytning til nyebygninger vil blive lagt trådløst netværk ind i hele institutionen. Det vil gøreundervisningen mere up to date. Kommunen har derfor valgt ikke at gøreyderligere på hjemmets nuværende adresse.Jeg har noteret mig det oplyste og foretager mig ikke yderligere vedrørendedette punkt.

Ad. 4.9. Økonomiske forhold

Kommunen har sendt mig en kopi af resultatet af det seneste revisionsbesøgsom kommunen har modtaget den 7. februar 2011.Det har jeg noteret mig.
3/5

Ad 4.15. Vold mv.

Jeg anbefalede at hjemmet overvejede om det kunne være hensigtsmæssigtat udarbejde et generelt regelsæt for børnenes adfærd til at imødegå negativadfærd og mobning. Jeg bad om at få oplyst hvad der skete i anledning af minanbefaling.Kommunen har oplyst at der er arbejdet med adfærd og omgangstone påbørnemøder. Der arbejdes løbende med emnet. Indtil videre er der kommetfølgende ud af det:”Afdelingen for de store børnMan må ikke kalde hinanden øgenavne og grimme ordDer må ikke løbes på gangeneMan må kun have mobil på værelset og når man er ude af husetMan skal rydde op efter sigAfdelingen for de små børnMan må ikke kalde hinanden øgenavne, drillenavne og kælenavneMan må ikke være truende overfor hinandenMan skal øve sig på at vente til det bliver ens tur”Jeg har noteret mig det oplyste og foretager mig ikke mere vedrørende dettepunkt.
Vedrørende børn der har udøvet vold eller anden grænseoverskridende ad-færd, anbefalede jeg også at hjemmet overvejede om det kunne være hen-sigtsmæssigt at udarbejde en plan for hvordan der skal reageres over for detpågældende barn. Jeg bad om at få oplyst hvad der skete i anledning af minanbefaling.Kommunen har oplyst at emnet har været drøftet både på ledermøder og påMED-udvalgsmøder. Hjemmet arbejder fortsat – og som hjemmet altid hargjort – pædagogisk med voldelig adfærd. Hjemmet påtænker ikke at udarbej-de en plan for hvordan der skal reageres over for et barn der har udøvet voldeller anden grænseoverskridende adfærd. Det er en individuel vurdering i denkonkrete situation hvordan der skal reageres over for barnet og vurderingenforetages af et tværfagligt team. Kommunen har dog oplyst at politiet bliverinvolveret hvis straffeloven bliver overtrådt.Som det fremgår af min opfølgningsrapport, er det ikke et krav at der udarbej-des planer for hvordan der skal reageres over for et barn der har udøvet voldeller anden grænseoverskridende adfærd. Selvom hjemmet har valgt ikke at
4/5
følge min anbefaling, foretager jeg mig derfor ikke mere vedrørende dettepunkt.Jeg anser nu sagen om inspektionen af Behandlingshjemmet Sølyst for afslut-tet.

Underretning

Dette afsluttende brev sendes også til Nyborg Kommune, Folketingets Rets-udvalg og tilsynet i henhold til grundlovens § 71, stk. 7Jeg vedlægger en kopi af dette brev som jeg beder hjemmet gøre tilgængeligtfor børnene på hjemmet og deres forældre.Derudover vedlægger jeg de tegninger over bygningerne jeg modtog forud forinspektionen og det materiale der vedrører enkelte af børnene, som jeg lånteunder inspektionen.
Med venlig hilsen
Lennart FrandsenInspektionschef
5/5