Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 42
Offentligt
906813_0001.png
906813_0002.png
906813_0003.png
906813_0004.png
Emne:Retningsliner for Konfliktråd
Tåstrup d. 10. oktober 2010.Hei Karina.Det er mig bekendt, at SF har en positiv bevågenhed overfor Konfliktråd i DK.Jeg skriver til dig, fordi jeg finder, at der er indført nogle administrativestramninger/beskæringer i konfliktrådsordningen, som SF muligvis vil påtale.Jeg er selv beskikket mægler med virke i Kbh.’s Vestegne Politi, og jeg harværet en del af både forsøgsordningen og konfliktrådsordningen helt tilbage tildens start i DK.Der var forventet en regulering af honoraret til mæglerne ved overgangen tilden nye landsdækkende ordning d. 1. jan 2010 for at dække det efterslæb, deropstået i årene op til igangsættelsen af den nye ordning.Her i starten af oktober 2010 er Rigspolitiets retningslinier for Konfliktråd i DKkommet, og nu kan man læse, at der i stedet er tale om en nedgang ihonoraret, og at man bryder de etiske retningsliner, der er for enhver form formægling i DK.For en udbydelse af dette kan man læse nedenstående redegørelse, som jeghar fremsendt til sekretariatet for konfliktråd d.d.Jeg ved ikke, om det ligefrem er noget at gøre ”en sag” ud af i retsudvalget,men du kan i hvert fald skrive dig dette bag øret, når snakken falder på omtaleaf konfliktråd i Retsudvalget.
Søren T.Søren ThiessenSvalevej 17DK - 2630 Tåstrup
INDSAT TEKST:Til:Sekr. for KonfliktrådV. Henning Maigaard m fl.Tåstrup d. 10. oktober 2010.
Tilbage i 2008 og gennem hele 2009 påpegede jeg flere gange overforkonfliktrådslederen i Det Kriminalpræventive Råd, at der var et efterslæb istørrelsen af honorar for afregning af Konfliktråd. Det Kriminalpræventive Rådvar sekretariat for Konfliktråd på dette tidspunkt, og honoraret var 1.000,- kr.pr sag uanset, om denne var forsøgt gennemført eller fuldt gennemført.Hver gang fik jeg det samme svar:JA, men vi afventer en snarlig regulering, når Konfliktrådet bliverlandsdækkende.Her i starten af oktober 2010 modtager jeg ”Retningslinjer om konfliktrådi anledning af en strafbar handling”fra Rigspolitiet. Heri kan man læse:”Honoraret til mæglere er fastsat til kr. 1.500 for hver påbegyndt ellergennemført mægling. Endvidere honoreres en tildelt sag til mægling, hvori detikke lykkes at samle parterne til en mægling, med kr. 500.”En stigning fra 1.000,- kr. til 1.500,- kr. kan umiddelbart se ud som enstigning i honoraret, men når rigspolitiet selv regner med, at det kun er 25 %af sagerne, der bliver gennemført, ses det tydeligt, at der reelt er tale om envæsentlig samlet nedsættelse af honorar til konfliktrådsmæglerne – i stedet forden forventede samlede stigning i honoraret.Forskellen mellem 500,- kr. og 1.500,- kr. mellem hhv. et ikke gennemførtkonfliktråd og et gennemført konfliktråd er helt urimelig. Selvfølgelig er der endel arbejde med selve gennemførelsen af et konfliktråd, men det er ofte tilparter, der gerne vil have løst deres mellemværende ved et konfliktråd, ogdermed er forarbejdet overskueligt. Ofte bruges der meget tid og opsøgendearbejde overfor parter, der skal motiveres til at gå i Konfliktråd. Nogen gangelykkes dette, og andre ikke, men her står det nedskrevne honorar for et ikke-gennemført konfliktråd slet ikke i forhold til mæglerens indsats for at få etKonfliktråd sat i værk.Hele tanken om at der er forskellige takst for hhv. gennemført og ikkegennemført konfliktråd er usmagelig, og det er i direkte modstrid mod deetiske principper, der ligger for enhver form for mægling i Danmark. På FFMK’shjemmeside kan man i ”Etiske retningslinier for mægling i DK”, stk. 7(vedtaget d. 30. marts 2005) læse: ”Mæglershonorar kan ikke gøresafhængig af, at konflikten løses, eller aftales som en procentdel afresultatets værdi.”Jeg har allerede fra februar 2010 gjort opmærksom på,at her i konfliktrådsordningen, der har man netop gjort honoraret afhængig af,om konflikten løses (= gennemførelse af konfliktråd), selvom det striderdirekte mod de vedtagne etiske retningslinier for mægling i Danmark.Det hele gøres endnu værre af, at der i forrige måned også kom endnuforringelse af konfliktrådsordningen: ” . . .fremefter gives kun laveste km
takst. Det betyder, at taksten falder fra 3,58 til 1,90. Dette blev besluttettidligere på året ved et VPD møde”. Dette er også helt urimeligt. Man kan ikkesammenligne en mægler i konfliktråd med f. eks. en nævning, der idagstimerne med det offentlige kan køre den faste vej mellem hjem ogtilgængelig retsbygning. En mægler i Konfliktråd skal tilpasse sig parternemuligheder for deltagelse i Konfliktråd i deres nærmiljø, og formøder m.v.foregår hos parterne privat, hvor de nu bor, og ofte på tidspunkter (aften ogweekend), hvor der mindre offentlig trafik. Det er derfor både af hensyn tilfremkommeligheden og trygheden en nødvendighed med egentransportmiddel, ligesom man skal have mulighed for at medbringe materialertil brug i konfliktrådet og forplejning til konfliktråd, og her er den lave takstutilstrækkelig.Jeg har lavet et lille regnestykke, og her har jeg valgt at bruge et optimistiskestimat, idet jeg anvender en succesrate på 40 % gennemførte konfliktrådmod 25 % hos Rigspolitiet. Endvidere har jeg valgt ”kun” at anvende 20 kmkørsel til de gennemførte konfliktråd, selvom jeg godt er klar over, at man oftebåde skal køre længere, og at der også kan være kørsel ved ikke-gennemførtekonfliktråd.30 konfliktråd (gammel ordning):30 mæglinger af 1.000,00 kr. =Kørsel 12 x 20 x 3,58 kr. =I ALT:30 konfliktråd (ny ordning):12 mæglinger af 1.500,00 kr. =Kørsel 12 x 20 x 1,90 kr. =18 behandlede sager af 500,00 kr.I ALT:30.000,00 kr.859,20 kr.30.859,20 kr.18.000,00 kr.456,00 kr.9.000,00 kr.27.456,00 kr.
Det ses her tydeligt, at der er i dette positivt overdrevne eksempel er tale omen væsentlig nedgang i honoraret til konfliktrådsmæglerne (11 %), selvom detvar forventet, at der d. 1. jan. 2010 kom en opadgående regulering afhonoraret.Jeg må derfor bede Rigspolitiet genoverveje seneste fremsendte retningslinerog gøre deres arbejde om, så honorar for konfliktråd både følger de gældendeetiske retningslinier og at de står i forhold til den indsats, den enkelte mæglerudfører.
Søren T.Søren ThiessenSvalevej 17
DK - 2630 Tåstrup