Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 407
Offentligt
984873_0001.png
984873_0002.png
984873_0003.png
Vedr. lov om piercinger.
Vi er nogle forældre som undrer os over, at der endnu ikke er kommet en lov vedrørendepiercinger. Vi står i den situation, at vores kære teenagere gerne vil have lavet entungepiercing. Til trods for at vi som forældre ikke giver tilladelse til dette, har de ungemennesker fundet ud af, at der ingen lovgivning er på dette område, hvilket vil sige at derent faktisk kan trodse vores beslutninger og få denne og andre piercinger lavet, udenvores samtykke.Vi har kendskab til lovgivningen for tatoveringer, der siger at unge under 18 år ikke måtatoveres, hvilket er rigtig godt. Men som forældre der har ansvar og myndigheden overbørn under 18 år, står vi magtesløse overfor den manglende lov om piercinger. Vi tænkerat man skal lave en lov som siger, at man som ung under 18 år, ikke kan få lavet dissepiercinger uden forældrenes samtykke, da det dermed vil blive en vurdering fraforældrene, om deres teenager må få lavet disse piercinger, og ikke at man som forældrestår magtesløs i denne beslutning.Når vi tænker at lov om piercing skal håndhæves, bygger vi det først og fremmest påforældreansvarsloven§ 2.Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet og kan træffe afgørelse om dets personlige forhold udfra barnets interesse og behov.
Stk. 2.Barnet har ret til omsorg og tryghed. Det skal behandles med respekt for sin person og må ikke udsættes for legemligafstraffelse eller anden krænkende behandling.
Lovgivningen siger at vi som forældre har ansvaret for vores børn og kan træffe afgørelseom personlige forhold, det holder bare ikke stik med at vi så ikke kan træffe beslutningerom at barnet ved spørgsmålet om at de må få piercinger, da man godt ved hvor farligt detkan være at få lavet specielt tunge piercinger.Hvis man læser udtalelser fra tidsskrift for læger, udtaler lægerne således at der er størrerisiko forbundet med piercinger end ved tatoveringer.Tandlægehuset.com beskriver i en artikel på nettet:Piercing er ikke noget nyt fænomen.I Bibelen kan man læse, at Isaks hustru Rebecca får en ring af guld i næsen.Navlepiercinger blev brugt i Ægypten. Romertidens Gladiatorer lod sig pierce ibrystvorterne, som et tegn på status og magt. Piercinger har i århundrede været brugt afstammekulturer rundt omkring i hele verden.De populæreste steder ar lade sig pierce er i navlen og i tungen.Hvad er det så vi tandlæger har imod tungepiercing?Ja egentlig burde vi ikke have noget imod det, da det er et andet menneskes heltpersonlige og helt suveræne valg.
Vi mennesker vil altid overskride grænser. Det er også fint, det lærer vi af - men man skalogså vide hvad man går ind til.Senest er blevet rapporteret om en tragiske dødsulykke i Norge, hvor en person pådrogsig en såkaldt betahemolytisk streptokokinfektion (kødædende bakterie) i blodet viapiercinghullet i tungen - sjældent Ja men risikoen ER til stede ikke mindst fordi dennebakterieform smitter via luften.Det er tankevækkende. Det må kaldes en risikovillig indstilling til livet.
Som tandlæger ser vi følgende problemer med tungepiercing:
Tungepiercing kan knække tænder! Hyppigheden er usikker, muligvis sjældent iforhold til antallet at tungepiercings MEN riskoen eller chancen, alt efter i hvilkebaner man tænker, er til stede. Når tanden først er knækket, skal denne reparationskiftes resten at livet. Altså en uoprettelig skade.Tungepiercing kan være en "bakterier/skidtsamler". Jeg har oplevet fleretungepiercing med plak, altså bakterieansamling" på staven under tungen.Tungepiercing og til dels også i underlæben (labret) kan genere tandkødet samtslide og misfarve tænder og fyldninger.Talebesvær og savlenDer er i litteraturen beskrevet systemiske bivirkninger som kontaktallergi,endocardittis (hjerteklapbetændelse) og hepatitis (leverbetændelse) Det er defor etabsolut "must" at piercerens værktøj er rengjort i en autoklave!Fremmedlegemegranulomer. (Forandring i omkringliggende blødtvæv.)I forhold til andre piercings kan tungepiercing altså gøre uoprettelig skade påtænderne og i værste fald på livet.Piercing er en kropsudsmykning (ganske vist grænseoverskridende) og kan derforbetegnes som en kosmetisk handling. En anden mindre grænseoverskridendeudsmykning i munden kan være påsætning aftandsmykker.
Når vi læser alt dette, undre det os rigtig meget, at der ikke findes en lovgivning påområdet om piercing, når man ser på hvilke skader det kan gøre og ikke mindst hvor lidt visom forældre har at sige i denne sag. Det er lidt paradoks, at man har enforældreansvarslov, men at vi alligevel som forældre ikke har bemyndigelse til rentlovgivningsmæssigt at tage vare på vores børns ve og vel i disse situationer.Vi ved, at der er mange forældre som står i samme situation som os derfor håber vi, at vivil blive taget alvorligt og at der snarest kommer en lov om dette. Vi mener ikke, atpolitikerne bare kan overse problematikken, idet der er en forældreansvarslov og atforældre så alligevel ikke har mulighed for, at være en ansvarlig forælder overfor såalvorlig en problematik, som tungepiercing.
Med venlig hilsen
Birna Sejerup & Benedikte Winther.