Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 395
Offentligt
982655_0001.png
982655_0002.png
FolketingetUdvalget for ForretningsordenenChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. april 2011StatsretskontoretThomas Klyver2011-750-0500THK40542

1.

I forlængelse af drøftelserne på mødet i Folketingets Udvalg for For-retningsordenen den 7. april 2011 om udkastet til kommissorium for enundersøgelseskommission i sagen om indfødsret til statsløse personervedlægges et revideret udkast til kommissorium.I overensstemmelse med det, som jeg tilkendegav på mødet, er udkastetændret på 5 punkter.For det første er det i kommissoriet anført, at kommissionen, i det om-fang den finder det relevant, også skal inddrage forhold, der vedrørerFN’s konvention om barnets rettigheder i perioden fra 1991, hvor Dan-mark ratificerede denne konvention, og frem. Der henvises til udkastet,side 1, 4. afsnit.For det andet fremgår det nu udtrykkeligt, at undersøgelseskommissionenskal undersøge og redegøre for, om Integrationsministeriet underrettedeStatsministeriet om sagen, efter at Integrationsministeriet blev opmærk-som på, at behandlingen af de pågældende ansøgninger rejste spørgsmål iforhold til FN-konventionerne. Der henvises til udkastet, side 2, 3. afsnit,sidste punktum.For det tredje fremgår det nu, at undersøgelseskommissionen skal ind-drage forhold, der vedrører, hvordan Integrationsministeriet – som op-følgning på orienteringen af Folketingets Indfødsretsudvalg i januar 2010– efterfølgende har administreret det pågældende sagsområde. Der henvi-ses til udkastet, side 2, 4. afsnit.For det fjerde er det i kommissoriet anført, at kommissionen – på bag-grund af sin undersøgelse og redegørelse – efter § 4, stk. 3, i lov om un-dersøgelseskommissioner skal komme med forslag til sådanne ændringer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
af love, administrative bestemmelser eller administrativ praksis, som un-dersøgelsen kan begrunde. Der henvises til udkastet, side 2, sidste afsnit.For det femte fremgår det nu, at kommissionen bør tilrettelægge sit ar-bejde således, at den så vidt muligt kan afgive beretning om resultatet afsin undersøgelse senest tre år efter, at kommissionen er endeligt nedsat.Hvis kommissionen ikke kan afgive beretning inden det nævnte tids-punkt, anmodes kommissionen om at orientere justitsministeren skriftligtom baggrunden herfor og om, hvornår kommissionen forventer at kunneafgive sin beretning. Der henvises til udkastet, side 3, 1. og 2. afsnit.

2.

Efter min opfattelse er det – af hensyn til snarest muligt at kunne ned-sætte undersøgelseskommissionen – væsentligt, at der snarest kan iværk-sættes den nærmere procedure med henblik på at få udpeget medlemmertil kommissionen.Som følge heraf er det Justitsministeriets hensigt i løbet af uge 17 (26.-29. april 2011) at rette henvendelse til de instanser, der skal afgive ind-stilling om kommissionens sammensætning.Hvis jeg ikke inden da hører fra udvalget, vil jeg på den baggrund tillademig at lægge til grund, at udvalget ikke ønsker yderligere drøftelser afudkastet til kommissorium.
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
2