Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 395
Offentligt
982654_0001.png
982654_0002.png
982654_0003.png
Lovafdelingen
UDKASTDato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:11. april 2011Statsretskontoret2011-750-0500THK40540
Kommissorium for en undersøgelseskommissioni sagen om indfødsret til statsløse personer1.Justitsministeren nedsætter herved i medfør af § 1, stk. 1, i lov om un-dersøgelseskommissioner en kommission til undersøgelse af sagen omindfødsret til statsløse personer.Undersøgelseskommissionen har efter § 4, stk. 2, i lov om undersøgel-seskommissioner til opgave at undersøge og redegøre for det samledebegivenhedsforløb, som knytter sig til statslige forvaltningsmyndighedersadministration af ansøgninger om indfødsret til statsløse personer omfat-tet af FN’s konvention fra 1961 om begrænsning af statsløshed og FN’skonvention fra 1989 om barnets rettigheder.Undersøgelsen og redegørelsen skal omfatte perioden fra ændringen afindfødsretsloven i 1999 (lov nr. 1102 af 29. december 1999 om ændringaf lov om dansk indfødsret) til Integrationsministeriet i januar 2010 ori-enterede Folketingets Indfødsretsudvalg om sagen.Undersøgelseskommissionen skal, i det omfang den finder det relevant,også inddrage forhold, der vedrører FN’s konvention om barnets rettig-heder i perioden fra 1991, hvor Danmark ratificerede denne konvention,og frem.Undersøgelseskommissionen skal bl.a. undersøge og redegøre for, i hvil-ket omfang ansøgninger om indfødsret fra statsløse personer er blevetbehandlet efter de almindelige betingelser for meddelelse af indfødsretog ikke efter de mere lempelige betingelser, som følger af Danmarks in-ternationale forpligtelser efter de nævnte FN-konventioner. Det forudsæt-tes i den forbindelse, at undersøgelseskommissionen generelt beskriver,hvilke retsvirkninger der er knyttet til opnåelse af dansk indfødsret.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
I det omfang ansøgninger fra statsløse personer er blevet behandlet efterde almindelige betingelser for meddelelse af indfødsret og ikke efter demere lempelige betingelser, skal undersøgelseskommissionen bl.a. un-dersøge og redegøre for, hvad der i givet fald var baggrunden for dette,herunder om der var iværksat administrative tiltag med henblik på, at depågældende ansøgninger blev behandlet efter de mere lempelige betin-gelser.Herudover skal undersøgelseskommissionen undersøge og redegøre for, ihvilket omfang de skiftende ministre med ansvar for indfødsretsområdethar haft kendskab til behandlingen af ansøgninger om indfødsret til stats-løse personer, herunder til spørgsmål der vedrører forholdet til Danmarksforpligtelser efter de nævnte FN-konventioner.Undersøgelseskommissionen skal i den forbindelse desuden undersøgeog redegøre for, hvornår Integrationsministeriet blev opmærksom på, atbehandlingen af de pågældende ansøgninger rejste spørgsmål i forhold tilFN-konventionerne, samt hvilke skridt der herefter blev taget. Denne delaf undersøgelsen og redegørelsen skal bl.a. omfatte baggrunden for, atIntegrationsministeriet efter at være blevet opmærksom på, at der kunnerejses spørgsmål i forhold til FN-konventionerne, indtil videre fortsattemed at behandle ansøgningerne efter de almindelige betingelser for med-delelse af indfødsret. Undersøgelseskommissionen skal også undersøgeog redegøre for Integrationsministeriets overvejelser om at orientere Fol-ketingets Indfødsretsudvalg efter at være blevet opmærksom på spørgs-målet om forholdet til FN-konventionerne, herunder om ministeriet forudfor orienteringen af Folketingets Indfødsretsudvalg i januar 2010 havdeovervejet at orientere udvalget på et tidligere tidspunkt. Undersøgelses-kommissionen skal herudover undersøge og redegøre for, om Integrati-onsministeriet underrettede Statsministeriet om sagen.Undersøgelseskommissionen skal også inddrage forhold, der vedrører,hvordan Integrationsministeriet – som opfølgning på orienteringen afFolketingets Indfødsretsudvalg i januar 2010 – efterfølgende har admini-streret det pågældende sagsområde.På baggrund af den beskrevne undersøgelse og redegørelse skal undersø-gelseskommissionen efter § 4, stk. 3, i lov om undersøgelseskommissio-ner komme med forslag til sådanne ændringer af love, administrative be-stemmelser eller administrativ praksis, som undersøgelsen kan begrunde,ligesom kommissionen efter lovens § 4, stk. 4, skal foretage retlige vur-deringer til belysning af, om der foreligger grundlag for, at det offentligesøger nogen draget til ansvar.2
2.Kommissionen bør tilrettelægge sit arbejde således, at den så vidt mu-ligt kan afgive beretning om resultatet af sin undersøgelse senest tre årefter, at kommissionen er endeligt nedsat.Hvis kommissionen ikke kan afgive beretning inden det nævnte tids-punkt, anmodes kommissionen om at orientere justitsministeren skriftligtom baggrunden herfor og om, hvornår kommissionen forventer at kunneafgive sin beretning.
3