Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 308
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
Kontor:Sagsnr.:Dok.:
Politikontoret2010-1110-0003KAA40199
UDKAST
Bekendtgørelse om videregivelse og behandling af oplys-ninger om restaurationsforbud.
I medfør af § 31, stk. 6, i lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbe-villing m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 135 af 18. januar 2010 som ændretved lov nr. 718 af 25. juni 2010, fastsættes:Kapitel 1Politiets videregivelse af oplysninger om restaurationsforbud til virk-somheder omfattet af restaurationslovens § 31§ 1.Politiet underretter snarest muligt bestyreren eller indehaveren afen virksomhed, når en person i medfør af restaurationslovens § 31, stk. 2,1. pkt., er blevet meddelt et forbud mod ophold i den pågældende virk-somhed.Stk. 2.Underretning efter stk. 1 skal være skriftlig og omfatte oplys-ninger om navn og personnummer på den person, som er omfattet af for-buddet, samt oplysninger om forbuddets geografiske og tidsmæssige ud-strækning.Stk. 3.Underretning efter stk. 1 kan undlades, hvis der er anledning tilat befrygte, at de videregivne oplysninger vil blive misbrugt, eller hvisandre væsentlige hensyn taler imod, at der sker underretning.§ 2.Ophæves eller indskrænkes et restaurationsforbud, efter at der imedfør af § 1 er givet underretning om forbuddet, underretter politietstraks bestyreren eller indehaveren herom.Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Kapitel 2Politiets videregivelse af oplysninger om restaurationsforbud til et fællesprivat register§ 3.Politiet kan videregive de oplysninger, der er nævnt i § 1, stk. 2, tilet privat register, som i medfør af § 5 er godkendt af Rigspolitiet til atmodtage og videreformidle oplysninger om restaurationsforbud.§ 4.Har politiet videregivet oplysninger om et restaurationsforbud tilet privat register som nævnt i § 3, giver politiet straks meddelelse til regi-stret, hvis forbuddet ophæves eller indskrænkes.§ 5.Rigspolitiet kan godkende et register til at modtage og viderefor-midle oplysninger om restaurationsforbud, hvis registret opfylder de be-tingelser, der er nævnt i § 6, og det på baggrund af oplysninger om bl.a.omkostninger og funktionalitet må forventes, at registret vil blive an-vendt af en bred kreds af virksomheder.Stk. 2.Rigspolitiets godkendelse efter stk. 1 forudsætter, at registrethar indhentet Datatilsynets tilladelse til at behandle de pågældende op-lysninger.Stk. 3.Rigspolitiets godkendelse efter stk. 1 har gyldighed i 4 år.§ 6.Alle virksomheder omfattet af restaurationslovens § 31 skal på li-ge vilkår kunne opnå adgang til oplysninger i det i § 3 nævnte register.Stk. 2.Forespørgsler vedrørende restaurationsforbud til registret skalvedrøre en konkret person og må alene besvares med en oplysning om,hvorvidt den pågældende person på det pågældende tidspunkt er omfattetaf et forbud mod at opholde sig som gæst i den pågældende virksomhed.Stk. 3.Oplysninger om restaurationsforbud, der er indeholdt i registret,må ikke videregives til andre end de virksomheder, som er omfattet afdet pågældende forbud.Stk. 4.Oplysninger om restaurationsforbud må alene opbevares i regi-stret, så længe forbuddet er gældende.Stk. 5.Der skal føres en log over alle søgninger i registret, med henblikpå at eventuelt misbrug kan konstateres.§ 7.Hvis en virksomhed groft eller gentagne gange misbruger sin ad-gang til oplysninger i registret, skal virksomheden afskæres adgangen tilregistret, indtil forholdene i virksomheden har ændret sig på en sådanmåde, at der ikke er anledning til at antage, at virksomheden på ny vilmisbruge sin adgang.2
§ 8.Rigspolitiet kan tilbagekalde en godkendelse efter § 5, hvis regi-stret ikke opfylder betingelserne i § 6, hvis registret ikke i de i § 7 nævntesituationer tager skridt til at afskære en virksomheds adgang til registret,eller der i øvrigt er konkrete grunde til at antage, at oplysninger, som vi-deregives til registret, ikke vil blive behandlet på betryggende vis og ioverensstemmelse med gældende regler.§ 9.Rigspolitiets afgørelser efter §§ 5 og 8 kan påklages til Justitsmi-nisteriet.Stk. 2.Fristen for klager efter stk. 1 er 4 uger efter, at klageren har fåetmeddelelse om afgørelsen.§ 10.Udløber eller tilbagekaldes en godkendelse efter § 5, uden at re-gistret har fået en ny godkendelse, skal alle oplysninger om restaurations-forbud i registret straks slettes.Stk. 2.Er godkendelsen blevet tilbagekaldt eller har registret fået af-slag på fornyelse af godkendelsen, kan sletning af oplysninger efter stk. 1undlades, indtil der er truffet afgørelse i en eventuel klagesag efter § 9,stk. 1, eller fristen for at indgive klage i § 9, stk. 2, er udløbet.Stk. 3.Rigspolitiet kan meddele tilladelse til, at de i stk. 1 nævnte op-lysninger forinden sletning overføres til et nyt godkendt register.§ 11.Personer, der i forbindelse med driften af det i § 3 nævnte regi-ster får kendskab til oplysninger om restaurationsforbud, har tavsheds-pligt med hensyn til de pågældende oplysninger, jf. restaurationslovens §31, stk. 5.Stk. 2.Straffelovens §§ 152 og 152 c-152 f finder tilsvarende anven-delse.§12.Virksomheder, der har adgang til oplysninger i det i § 3 nævnteregister, kan fravælge individuel underretning efter § 1.Kapitel 3Virksomhedernes behandling af oplysninger om restaurationsforbud ogadgang til oplysninger i et fælles privat register§ 13.Virksomhederne skal træffe de fornødne tekniske og organisato-riske sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at oplysningerne om restau-rationsforbud ikke kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges el-ler i øvrigt behandles i strid med gældende regler.3
§ 14.Forespørgsler vedrørende restaurationsforbud fra en virksomhedtil det i § 3 nævnte register skal vedrøre en konkret person og må alenefremsættes i forbindelse med, at den pågældende person søger at få ad-gang til eller opholder sig i virksomheden.§ 15.Oplysninger om restaurationsforbud må alene behandles af inde-havere og bestyrere af de pågældende virksomheder samt af dørmændtilknyttet den pågældende virksomhed.Stk. 2.Hvis en virksomhed ikke anvender dørmænd, kan indehavereneller bestyreren uanset bestemmelsen i stk. 1 give andre ansatte adgangtil oplysninger om restaurationsforbud, som indehaveren eller bestyrerenhar modtaget fra politiet i medfør af § 1, hvis det er nødvendigt for athåndhæve forbuddet.Stk. 3.Indehaveren eller bestyreren kan uanset bestemmelsen i stk. 1give andre ansatte adgang til at indhente oplysninger i det i § 3 nævnteregister, hvis det er nødvendigt for at håndhæve restaurationsforbud.Stk. 4.Inden der efter stk. 2 og 3 gives andre ansatte adgang til oplys-ninger om restaurationsforbud, skal indehaveren eller bestyreren sikre, atde pågældende ansatte har modtaget instruktion i behandling af følsom-me personoplysninger og orientering om tavshedspligt, jf. restaurations-lovens § 31, stk. 5.Kapitel 4Straf og ikrafttrædelse§16.Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning,straffes den, der overtræder § 10, stk. 1, § 13, § 14 eller § 15, stk. 1 og 4,med bøde eller fængsel i indtil 4 måneder.Stk. 2.Der kan pålægges selskaber mv. (juridiske personer) strafan-svar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.§17.Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. maj 2011.
4