Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 216
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. januar 2011StrafferetskontoretEsben Haugland2009-730-1028EHL41114
Orientering om henvendelse fra Landsforeningen af Polio-, Trafik-
og Ulykkesskadede angående Retslægerådet
1.
Ved brev af 14. oktober 2009 rettede Landsforeningen af Polio-, Tra-fik- og Ulykkesskadede (PTU) henvendelse til Justitsministeriet med enrække konkrete forslag til forbedring af Retslægerådets virksomhed. For-slagene drejede sig bl.a. om rådets arbejdsform og sammensætning.Justitsministeriet tilkendegav i svar af 2. november 2009 på spørgsmålnr. 30 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del), at ministeriet ville overve-je PTU’s forslag nærmere og senere ville orientere udvalget om udfaldetaf overvejelserne.PTU’s forslag blev uddybet på et møde mellem PTU og Justitsministerietden 16. november 2009 og drøftet på et møde mellem PTU og Retslæge-rådet den 16. december 2009.Retslægerådet behandlede PTU’s forslag på en temadag for alle rådetsmedlemmer og sagkyndige den 23. marts 2010.Forslagene har herefter været drøftet på et møde mellem PTU, Retslæge-rådet og Justitsministeriet den 30. november 2010.2.
I det følgende redegøres der kort for PTU, Retslægerådet og Justitsmi-nisteriets drøftelser på mødet den 30. november 2010.Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Hurtigere sagsbehandlingPTU har foreslået, at sagsbehandlingstiden i Retslægerådet søges ned-bragt ved omlægning af sagsgangene i rådet og ved investeringer i tekni-ske løsninger.PTU påskønnede på mødet, at der i løbet af det seneste års tid er sket envæsentlig forkortelse af sagsbehandlingstiden i Retslægerådet. Samtidigpegede PTU på, at sagsbehandlingstiden efter PTU’s opfattelse kan redu-ceres yderligere bl.a. ved indførelse af elektronisk sagsbehandling.Retslægerådet tilkendegav bl.a., at rådet har udsat indførelsen af elektro-nisk sagsbehandling, indtil domstolene kan fremsende sagerne digitalt.Hertil kommer, at indførelse af elektronisk sagsbehandling forudsætter,at rådets it-systemer er tilstrækkeligt sikre. F.eks. skal elektroniske med-delelser, der indeholder personoplysninger, kunne krypteres.DissenserPTU har foreslået, at Retslægerådet søgte at gøre sine besvarelser mereklare ved en øget brug af dissenser, således at besvarelserne ikke bliverudtryk for eventuelle kompromisser mellem de voterende.PTU påpegede på mødet, at dissenser kun forekommer sjældent i Rets-lægerådets besvarelser, herunder at dissenser forekommer i videre om-fang ved domstolene end i rådet.Retslægerådet tilkendegav, at rådet ikke har noget ønske om at undgådissenser, men at årsagen til, at dissenser forekommer oftere ved domsto-lene, formentlig er, at lægefaglige vurderinger – i modsætning til juridi-ske vurderinger – ofte er evidensbaserede.Rådets sammensætningPTU har foreslået, at parterne i den enkelte sag skal have adgang til atfremkomme med et forslag til, hvilke sagkyndige der skal votere i sagen iRetslægerådet.
2
Retslægerådet tilkendegav på mødet, at der efter rådets opfattelse ikkebør være adgang til at stille forslag herom, navnlig fordi udpegning afvoterende i den enkelte sag bør bero på rådets egen objektive vurderingaf, hvilke sagkyndige der ud fra en lægefaglig vurdering er bedst egnedetil at behandle den pågældende sag.PTU pegede på, at det er hensigtsmæssigt, at parterne kan få oplyst,hvem der udpeges til at votere i sagen, således at der kan tages stilling til,om der foreligger inhabilitet i sagen.Der var på den baggrund enighed om, at parterne i spørgetemaets rubrik”Øvrige kommentarer”kan anføre, at det ønskes oplyst, hvem der udpe-ges til at votere i sagen, hvorefter Retslægerådet vil oplyse retten herom.InhabilitetPTU har efterlyst en større opmærksomhed om eventuelle inhabilitets-problemer i forhold til sager mod forsikringsselskaber, hvor en voterendei Retslægerådet også er fast lægekonsulent i et forsikringsselskab.Retslægerådet oplyste på mødet, at skemaer med oplysninger om de sag-kyndiges specialer og eventuelle faste tilknytning til private virksomhe-der eller til visse offentlige institutioner nu er blevet tilgængelige på rå-dets hjemmeside. Skemaerne opdateres én gang om året.Retslægerådet oplyste i øvrigt, at rådet påfører hver sag fortrykte stem-pler om spørgsmålet om habilitet, som udfyldes af de sagkyndige, der erudpeget til at votere i sagen.Der var enighed om, at en sagkyndig ikke bør medvirke i en sag i Rets-lægerådet, hvori et forsikringsselskab er part, hvis den sagkyndige aktuelter ansat (eller indtil for nylig har været ansat) som lægekonsulent i et for-sikringsselskab.Adgang til at afhøre de voterende i rettenPTU har foreslået, at Retslægerådets voterende i højere grad afhøres iretten og afgiver forklaring om rådets besvarelse i sagen.
3
På mødet pegede PTU på, at det i byretterne og landsretterne er megetvanskeligt at få imødekommet en anmodning om afhøring af de sagkyn-dige, der har voteret i sagen i Retslægerådet.Retslægerådet tilkendegav, at de sagkyndige er villige til at lade sig afhø-re i retten, hvis det er nødvendigt. Rådet tilkendegav dog samtidig, at af-høring kun bør ske rent undtagelsesvist, da rådet afgiver udtalelser i etstort antal sager.Justitsministeriet tilkendegav, at spørgsmålet om afhøring af de voteren-de i den enkelte sag hører under domstolene, men at det naturligvis gene-relt er vigtigt, at alle involverede parter er opmærksomme på, om det kanvære nødvendigt at afhøre de sagkyndige i en sag.Undersøgelse af patientenPTU har foreslået, Retslægerådet i højere grad udnytter muligheden forselv at undersøge patienten.PTU tog på mødet til efterretning, at rådet i praksis alene foretager un-dersøgelse af psykiatriske patienter, idet PTU dog samtidig gjorde op-mærksom på, at Retslægerådet har hjemmel til at foretage undersøgelseaf patienter, uanset om der er tale om psykiatriske eller somatiske lidel-ser.VejledningPTU har foreslået, at Retslægerådet skal bistå sagens parter med at spør-ge om det, der er relevant for sagens bedømmelse.På mødet tilkendegav PTU, at Retslægerådet efter PTU’s opfattelse børvejlede parterne, hvis rådet finder, at parterne burde have udformet deresspørgsmål på en anden måde.Retslægerådet tilkendegav, at rådet – det store antal sager taget i betragt-ning – ikke har ressourcer til dette, og at rådet i øvrigt bør være varsommed at yde vejledning af en karakter, der kunne betyde, at rådet ikke villefremtræde neutralt i forhold til sagens parter.
4
Herudover fremhævede Retslægerådet, at rådet under rubrikken”Giversagen i øvrigt Retslægerådet anledning til bemærkninger?”har mulighedfor at gøre opmærksom på forhold, der har betydet, at rådet ved sin be-svarelse muligvis – f.eks. på grund af formuleringen af de stilledespørgsmål – ikke har haft lejlighed til at forholde sig til (alle) sagens væ-sentlige aspekter.PTU pegede på, at denne rubrik i Retslægerådets udtalelser efter PTU’sopfattelse kun sjældent anvendes i praksis. PTU foreslog derfor, at rådetf.eks. i årsberetningen kunne henlede de sagkyndiges opmærksomhed på,at der kan være behov for at anvende rubrikken.Retslægerådet tilkendegav, at rådet allerede er meget opmærksom på ru-brikken og anvender den i alle sager, hvor der er konkret anledning hertil.Der er efter rådets opfattelse ikke behov for særskilt i eksempelvis enårsberetning at henlede de sagkyndiges opmærksomhed på rubrikken,idet såvel de sagkyndige som rådets formandskab påser, at rubrikken an-vendes i de relevante situationer.PTU nævnte i øvrigt, at det forekommer, at advokaterne udarbejder enforelæggelsesskrivelse til Retslægerådet, hvori der redegøres for tvistensformål og indhold. Rådet anerkendte denne fremgangsmåde, som kanvirke tidsbesparende for rådet.Økonomiske spørgsmålPTU har foreslået, at honoraret til Retslægerådets voterende hæves, og atudgifterne hertil finansieres ved at behæfte forelæggelser for rådet med etgebyr.PTU anførte på mødet, at det honorar, som en voterende får for at deltagei en sag, er utidssvarende, hvilket på sigt kan gøre det vanskeligt at re-kruttere de mest kvalificerede sagkyndige.Justitsministeriet tilkendegav, at der ikke umiddelbart er aktuelle planerom indførelse af gebyr for forelæggelse af sager for Retslægerådet.3.
Som det fremgår, har der været en meget konstruktiv dialog med del-tagelse af Retslægerådet og PTU. Der er i den forbindelse bl.a. peget på,at der er sket en væsentlig nedbringelse af sagsbehandlingstiden, og der5
er også gennemført og igangsat en række andre tiltag.På den baggrund finder Justitsministeriet, at der er taget de initiativer,som den omtalte henvendelse fra PTU har kunnet give anledning til.
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
6