Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 210
Offentligt
19. januar 2011
Inspektion af Statsfængslet Østjyllandden 9. og 10. oktober 2007OPFØLGNING NR. 3J.nr. 2007-2705-628/PH
1/12
IndholdsfortegnelseAd 3.8.Ad 4.2.Ad 5.1.3.Ad 5.1.5.Ad 6.1.Ad 6.6.Ad 6.7.Ad 6.8.Besøgslokaler/-lejligheder .......................................................................... 2Undervisning ............................................................................................... 4Bedre busforbindelser ................................................................................. 6Tv-kanaler ................................................................................................... 7
Talsmandsordning ....................................................................................... 8Bøger og aviser ........................................................................................... 9Besøg ........................................................................................................ 10Personaleforhold ....................................................................................... 12
Opfølgning .................................................................................................................... 12Underretning ................................................................................................................. 12
2/12
Den 22. juni 2010 afgav jeg en opfølgningsrapport nr. 2 om min inspektion den 9. og10. oktober 2007 af Statsfængslet Østjylland. I rapporten meddelte jeg at jeg afvente-de tilbagemeldinger på nogle forhold.
Jeg har herefter modtaget en udtalelse af 21. september 2010 og en e-mail af 22. sep-tember 2010 med bilag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, herunder en udtalelse af26. juli 2010 fra Statsfængslet Østjylland.
Jeg skal herefter meddele følgende:
Ad 3.8.
Besøgslokaler/-lejligheder
Jeg bad fængslet om at oplyse om familierummet nu var taget i brug og om en kopi afretningslinjerne for brugen af rummet.
Det fremgår af statsfængslets udtalelse at familierummet på det tidspunkt endnu ikkevar taget i brug. Det skyldtes at det i forbindelse med klargøring af rummet til ibrug-tagning viste sig at den trævæg med glasparti der adskiller familierummet fra persona-lekontoret, ikke var lydtæt. Væggen er nu lydisoleret, og fængslet forventede at tagefamilierummet i brug i den kommende uge. Med e-mailen af 22. september 2010 hardirektoratet sendt mig en kopi af fængslets meddelelse af 21. september 2010 til per-sonalet og de indsatte om ibrugtagning af rummet.
Fængslet har samtidig vedlagt kopi af retningslinjer af 22. juli 2010 for brug af familie-rummet.
Direktoratet har henholdt sig til fængslets oplysninger
Jeg har noteret mig det oplyste, og at fængslet har udarbejdet retningslinjer for brugenaf familierummet.
Det fremgår bl.a. af retningslinjerne at det ikke er tilladt at ryge i familierummet.
3/12
Efter § 2 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 907 af 16. juli 2007 om begrænsningaf indsattes ret til at ryge i eget opholdsrum mv. er det tilladt indsatte at ryge underbesøg i individuelle besøgsrum, medmindre besøget er overvåget af personalet. Derer ingen undtagelser fra denne regel, herunder for besøgsrum der er specielt indrettettil besøg af børn.
Selv om jeg har forståelse for hensynene bag forbuddet mod rygning i familiebesøgs-rummet, er forbuddet efter min opfattelse ikke i overensstemmelse med den nævntebestemmelse. Jeg henviser i den forbindelse også til direktoratets udtalelse af 29. juni2009 i anledning af spørgsmålene i den endelige rapport om rygning når der er terras-ser til besøgsrum og i besøgslejlighederne. Heri anførte direktoratet at det ”kræverlovændring, før rygning i besøgslokalerne kan forbydes”. Det gælder som anført af di-rektoratet også selv om de indsatte og deres besøgende har uhindret adgang til enterrasse eller et gårdtursareal under hele besøget. Institutionerne kan kun opfordre tilat rygning foregår udendørs når det er muligt.
Jeg henstiller derfor til fængslet at slette forbuddet mod rygning i retningslinjerne. Jegbeder om at få oplyst hvad der sker i anledning af min henstilling.
Retningslinjerne giver mig ikke i øvrigt anledning til bemærkninger.
Statsfængslet havde oplyst at alle indsatte, pårørende og børn der anvender be-søgslokalerne i afdeling E og F, inden besøgets start orienteres om at de har mulig-hed for at låne diverse legetøj, PlayStation, spil mv., og at personalet går meget opi at orientere de indsatte og de pårørende om de muligheder der findes under be-søget.
Jeg anbefalede fængslet at overveje at supplere den mundtlige orientering medskriftlig orientering, enten i det skriftlige materiale der allerede findes (bl.a. påfængslets hjemmeside) eller ved opslag i besøgsafdelingen.
Statsfængslet har oplyst at orientering om lån af legetøj nu er anført på fængsletshjemmeside under menupunktet besøgstilladelse – vejledning i forbindelse med be-søg.
Fængsler har videre oplyst at besøgsafdelingens legetøj i forbindelse med ibrugtag-ning af familierummet vil blive anbragt i indgangspartiet til besøgsbygningen som allebesøgende, bortset fra besøgende til afdeling E, går igennem.
4/12
Direktoratet har henholdt sig til fængslets oplysninger.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Ad 4.2.
Undervisning
Statsfængslet havde oplyst at de indsatte på grund af den meget pressede økonomisom fængslet havde haft siden det blev taget i brug den 1. oktober 2006, ikke var ble-vet tilbudt uddannelsesvejledning. Fængslet havde i stedet valgt at bruge de meget fåressourcer på undervisningsområdet til undervisning af de indsatte.
Direktoratet havde oplyst at direktoratet i forbindelse med kontraktforhandlingerne for2010 havde bevilget 500.000 kr. til at støtte undervisning og uddannelse i fængslet.På den baggrund var det direktoratets forventning at de planlagte initiativer ville blivegenoptaget, hvilket direktoratet ville understrege over for fængslet.
Jeg bad om at få oplyst om de nævnte initiativer nu var genoptaget som forventet afdirektoratet.
Statsfængslet har oplyst at de 500.000 kr. som fængslet i forbindelse med kontraktfor-handlingerne for regnskabsåret 2010 fik tilført til at styrke undervisningsområdet, erblevet anvendt udelukkende til ansættelse af ekstra lærerkræfter. Fængslets under-visningstilbud er hermed blevet forøget med 51 lektioner om ugen. Fængslet tilbyderderudover vejledning om uddannelse ved indsættelsen og opfølgende vejledning efterden indsattes ønske. I forbindelse med sikring af handleplansforløb deltager en lærerved møderne om den indsattes handleplan så uddannelsesforløbet kan evalueres.
Direktoratet har henholdt sig til fængslets oplysninger.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Fængslet arbejdede på at omdanne to produktionshaller på afdeling D til en værk-stedsskole inden for bygge- og anlæg, og fængslet håbede at en sådan skole kunnevære klar omkring årsskiftet 2010/2011.
Jeg bad fængslet om at underrette mig om hvad der videre skete vedrørende detteforhold.
5/12
Statsfængslet har oplyst at fængslet har måttet sætte planerne om at omdanne de toværkstedshaller på afdeling D til værkstedsskole (med henblik på at tilbyde de indsat-te virksomhedsforlagte AMU-kurser inden for bygge- og anlægsvirksomhed) i bero.Det skyldes at Undervisningsministeriet har meddelt direktoratet at der ikke kan opret-tes virksomhedsforlagte AMU-kurser i kriminalforsorgens institutioner inden for detgældende regelsæt.
Statsfængslet har videre anført at tilsvarende uddannelsestilbud efter fængslets opfat-telse i så fald ikke vil kunne iværksættes omkostningsfrit. Fængslet overvejer derfor istedet sammen med direktoratet at flytte den nuværende kuvertproduktion på afdelingD til Statsfængslet i Nyborg og Anstalten ved Herstedvester og herefter flytte fængs-lets tekstilværksted i afdeling A til de to produktionshaller på afdeling D.
Direktoratet har henholdt sig til fængslets oplysninger.
Jeg har noteret mig det oplyste og beder om at blive underrettet om resultatet af disseovervejelser. Hvis tekstilværkstedet flyttes til afdeling D, beder jeg desuden om at fåoplyst hvad de indsatte på afdeling A vil få tilbudt af beskæftigelse til erstatning for ar-bejdet i tekstilværkstedet.
Jeg bad om underretning om resultatet af direktoratets drøftelser med fængslet omimplementeringen af VOKS.
Statsfængslet har oplyst at der den 14. juni 2010 blev afholdt møde mellem fængsletog direktoratet om mulighederne for implementering af VOKS-modellen i Statsfængs-let Østjylland. Det kunne på mødet konstateres at mulighederne for at indføre VOKS-modellen i form af virksomhedsforlagt AMU-værkstedsskole i afdeling D ikke var tilstede da Undervisningsministeriet som nævnt har meddelt direktoratet at der ikke kanoprettes virksomhedsforlagte AMU-kurser i kriminalforsorgens institutioner.
Spørgsmålet om mulighederne for at indføre VOKS-modellen i form af EUD-grundforløb (erhvervsuddannelsesforløb) i metalværkstedet og møbelværkstedet blevligeledes drøftet. Det blev aftalt at fængslet snarest muligt skulle begynde processenmed at afdække værkmestrenes faglige kompetencer for at undersøge om de vil kun-ne stå for undervisningen i sådanne forløb. Fængslet vil endvidere søge at udfærdigeet estimat over udgifterne ved eventuel etablering af EUD-grundforløb. Når det er sket,vil fængslet drøfte de videre muligheder med direktoratet.
6/12
Direktoratet har henholdt sig til fængslets oplysninger og har supplerende oplyst at derløbende er kontakt med statsfængslet med henblik på at etablere EUD-grundforløb.
Jeg har noteret mig det oplyste og beder om at blive underrettet om hvad der videresker vedrørende dette forhold.
Jeg afventede kopi af den vejledning om egenbetaling for selvstuderende der på tids-punktet for direktoratets sidste svar var i høring, og som direktoratet forventede villeblive udsendt i første halvår 2010.
Direktoratet har oplyst at en arbejdsgruppe med ansvar for ændringer i udgangsvej-ledningen har færdiggjort revisionen af punkt 88. Den nye formulering til punkt 88 skul-le sendes til høring i fængslerne og forventedes på det tidspunkt færdigbehandlet i2010.
Jeg har noteret mig det oplyste og afventer videre underretning når det nævnte punkter ændret.
Ad 5.1.3. Bedre busforbindelserStatsfængslet havde oplyst at fængslet ville rette henvendelse til Midttrafik igen for atfå en ny drøftelse med henblik på endeligt at afklare hvilke muligheder der er for bus-betjening af fængslet. Jeg bad fængslet om at underrette mig om udfaldet af dennehenvendelse.
Statsfængslet har i et vedlagt notat af 23. juli 2010 redegjort nærmere for busbetjenin-gen i det område som fængslet ligger i. Det er i den forbindelse oplyst at Midttrafik for-søgsmæssigt har omlagt en af ruterne (rute 110) så der på 4 ture (2 om lørdagen og 2om søndagen) på ruten Horsens-Silkeborg og Silkeborg-Horsens standses ved etstoppested ud for kørselsvejen til fængslet. Gåafstanden til fængslet er hermed redu-ceret fra ca. 1500 til ca. 800 meter.
Statsfængslet har endvidere oplyst at en tælling som Midttrafik (rutinemæssigt) foretogi en weekend, viste at der på de 4 ture fra Horsens til fængslet var 2 personer der stodaf ved fængslet, og at der på de 4 ture fra fængslet til Horsens var 3 personer der stodpå. Statsfængslet har i den forbindelse oplyst at der den pågældende weekend var 51besøgende om lørdagen og 46 besøgende om søndagen.
7/12
Statsfængslet konkluderer på den baggrund at der ikke er mange besøgende der be-nytter sig af muligheden for at køre med den rute hvor bussen standser tættere påfængslet.
Det fremgår yderligere af notatet at fængslet fortsat med Midttrafik drøftede mulighe-den for at omlægge flere af rute 110’s ture. Fængslet har foreslået en omlægning afyderligere 3 ture der afvikles på hverdage.
Direktoratet har henholdt sig hertil og afventer de nye drøftelser.
Jeg har noteret mig det oplyste og afventer ligeledes underretning om resultatet af denævnte drøftelser.
Jeg bad også om at blive underrettet om resultatet af en forelæggelse for Midttrafik afmulighederne for at etablere et læskur som de indsatte havde ønsket.
Statsfængslet har oplyst at Midttrafik har sendt fængslets henvendelse herom videretil Horsens Kommune som opgaven med stoppesteder og læskure hører under. Stats-fængslet har endnu ikke fået svar på henvendelsen fra Horsens Kommune, men harskriftligt erindret om sagen.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste og afventer underretning når fængslet har modtagetsvar fra kommunen.
Ad 5.1.5. Tv-kanalerJeg bad fængslet om at oplyse mig om resultatet af et nyt møde med Telia Stofa omtv-dækningen som fængslet skulle have fordi det ikke havde været muligt at afklarehvad resultatet af et tidligere møde med Telia Stofa blev.
Fængslet har den 17. september 2010 telefonisk over for direktoratet oplyst at det erbesluttet at indkøbe en tv-pakke hos Telia Stofa der ud over en ”grundpakke” indehol-der kanalerne Eurosport, Discovery, National Geografic, TV 2 film, TV 3 +, BBC WorldNews samt en lang række Copy-Dan kanaler. Valget af denne pakke vil ikke medføreøgede udgifter for de indsatte.
8/12
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Ad 6.1.
Talsmandsordning
Jeg bad om at få oplyst om den talsmand (og suppleant) der kan vælges på afdeling”A/afsonere”, repræsenterer både kvindeafdelingen og afdelingen for mænd med sty-ret fællesskab.
Statsfængslet har oplyst at sammensætningen af klientellet på afdeling A er ændretefter min inspektion. Afdeling A benyttes nu kun som arrestafdeling. De kvindelige af-sonere er flyttet til Statsfængslet i Ringe, og afsnittet for indsatte med styret fælles-skab findes nu på afdeling B. De indsatte på dette afsnit har mulighed for at vælge de-res egen talsmand og er således ikke repræsenteret af talsmanden for de øvrige ind-satte på afdeling B.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste. Hvis fængslet igen får (eller har fået) et afsnit forkvinder, går jeg ud fra at de indsatte på dette afsnit også vil have mulighed for at væl-ge deres egen talsmand.
Jeg henledte desuden opmærksomheden på at fængslets regler om talsmandsvirk-somheden manglede oplysning om hvor ofte der afholdes valg af talsmand, jf. tals-mandsbekendtgørelsens § 8, stk. 1, nr. 2. Jeg gik ud fra at det vil blive indføjet.
Statsfængslet har hertil oplyst at ændringer i reglerne om talsmandsvirksomhed kræ-ver forelæggelse for fængslets samarbejdsudvalg og drøftelse med talsmændene, jf.talsmandsbekendtgørelsens § 8, stk. 3. Indføjelse af oplysning om hvor ofte der skalafholdes nyvalg, ville blive taget med på første møde i samarbejdsudvalget eftersommerferien og derefter drøftet med de indsatte. Herefter ville det blive indført i reg-lerne hvor ofte der afholdes valg. Statsfængslet har supplerende over for direktoratetoplyst at spørgsmålet var sat på dagsordenen til et møde i samarbejdsudvalget den 7.oktober 2010.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
9/12
Jeg har noteret mig det oplyste og går ud fra at spørgsmålet har været drøftet, og atdet nu fremgår af fængslets regler om talsmandsvirksomheden hvor ofte der afholdesvalg af talsmand.
Ad 6.6.
Bøger og aviser
Jeg bad om at få oplyst om de indsatte har mulighed for at få indflydelse på valget afaviser.
Statsfængslet har oplyst at spørgsmålet om valg af aviser kan rejses både gennemtalsmændene og af de indsatte der måtte være interesserede i en bestemt avis.
Direktoratet har henholdt sig til fængslets udtalelse og har samtidig oplyst at direktora-tet imidlertid over for fængslet har understreget at indsatte skal have medindflydelsepå valg af aviser. Statsfængslet har over for direktoratet i den forbindelse oplyst at detogså er praksis i fængslet.
Jeg har noteret mig det oplyste.
For så vidt angår tilgængeligheden af udenlandske aviser tilkendegav direktoratet atdet mest hensigtsmæssige vil være at der er en fast procedure for information herom.Direktoratet ville følge op på dette over for statsfængslet, og jeg bad om underretningom resultatet af denne opfølgning.
Statsfængslet er i sin udtalelse gået ud fra at direktoratet svarede på dette spørgsmål,og direktoratet har i sin udtalelse anført følgende:”Statsfængslet har oplyst at indsatte i statsfængslet, der ønsker internationaletidsskrifter i forbindelse med biblioteksbesøg, kan henvende sig til bibliotekaren,der har mulighed for at printe artikler og lignende ud til de indsatte fra en interna-tional tidsskrifts-database.
Direktoratet kan henholde sig til fængslets oplysninger.”
Jeg er enig med direktoratet i at det er hensigtsmæssigt at der er en fast procedure forinformation om adgangen til udenlandske aviser.
10/12
Jeg går ud fra at der også kan udskrives udenlandske aviser fra den nævnte internati-onale database. Da direktoratets udtalelse ikke forholder sig til spørgsmålet om atetablere en fast procedure for orientering af de udenlandske indsatte om deres ad-gang til udenlandske aviser, beder jeg direktoratet om at oplyse nærmere om direkto-ratets overvejelser med hensyn til opfølgning over for fængslet vedrørende dette for-hold.
Ad 6.7.
Besøg
Jeg havde anbefalet at fængslet tydeliggjorde det oplyste på fængslets hjemmesideom besøgstiderne på afdeling E der omfatter både den særligt sikrede afdeling og af-delingen for negativt stærke indsatte, f.eks. ved blot at fjerne ”Den særligt sikrede af-deling”. Fængslet havde oplyst at den foreslåede ændring var gennemført, men vedopslag på fængslets hjemmeside den 8. juni 2010 havde jeg konstateret at ændringenikke var gennemført som anført. Jeg bad om fængslets bemærkninger til det.
Statsfængslet har oplyst at den ændring som jeg havde anbefalet, var gennemført pådet tidspunkt hvor fængslet orienterede mig om ændringen. En gammel version affængslets hjemmeside blev imidlertid ved en fejl genbrugt da et nyt hostingfirma over-tog arbejdet med at opdatere hjemmesiden. Statsfængslet har i den forbindelse hen-vist til en vedlagt e-mail-korrespondance mellem den ene af fængslets viceinspektørerog de medarbejdere der er involveret i arbejdet med fængslets hjemmeside.
Fængslet har endelig oplyst at hjemmesiden nu på ny er udformet i overensstemmel-se med mine anbefalinger.
Direktoratet har henholdt sig til fængslets oplysninger.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Ordningen med besøgslejligheder i Statsfængslet Østjylland havde været særskiltevalueret. Jeg bad om at modtage kopi af den nævnte evaluering og af justerede ret-ningslinjer samt om oplysning om de ændringer der var foretaget med hensyn til defysiske forhold.
Statsfængslet har vedlagt en e-mail af 2. september 2009 med bilag til direktoratet deromfatter fængslets evaluering af 25. august 2009 samt et notat af 8. januar 2010 fradirektoratet.
11/12
Endvidere har fængslet vedlagt instruks V-6 af 22. juli 2010 om brug af besøgslejlig-hederne. Instruksen er senest revideret i forbindelse med udfærdigelse af retningslin-jer for familierummet og legepladsen.
Endelig har fængslet oplyst at der er indkøbt grill, fryser og kombiovne til lejlighederne,jf. i øvrigt instruksens beskrivelse af inventar mv. Det fremgår af det vedlagte materia-le at det blev efterlyst i forbindelse med evalueringen (der som nævnt i opfølgnings-rapport nr. 2 også omfattede en tilfredshedsundersøgelse blandt brugerne af lejlighe-derne).
Direktoratet har henholdt sig til fængslets oplysninger.
Af fængslets indstilling og direktoratets notat fremgår det at ordningen overordnet harfungeret tilfredsstillende (jf. også min gengivelse af tidligere oplysninger om evaluerin-gen i opfølgningsrapport nr. 2). Den væsentligste ændring i ordningen er en udvidelseaf målgruppen fra indsatte med domme på 8 år og derover til indsatte med domme på5 år og derover. Der er også sket andre justeringer i regelsættet, bl.a. skal tilsyn nårder er børn til stede i lejlighederne, ikke ske på forud fastlagte tidspunkter.
Beløbsgrænsen på 300 kr. som de indsatte var utilfredse med, jf. nærmere den ende-lige rapport, er ikke ændret.
Det fremgår også af det vedlagte materiale at direktoratet i et brev af 3. juli 2008 til deindsatte på afdeling E (afsnittet for negativt stærke indsatte) har fastslået at de indsat-te på dette afsnit ikke kan benytte besøgslejlighederne. Der er således ikke – som øn-sket af de indsatte på dette afsnit, jf. den endelige rapport – sket ændringer på dettepunkt.
Fængslet har desuden efter direktoratets anmodning overvejet at give familier medlængerevarende besøg med overnatning mulighed for midlertidigt at afbryde besøget,men ikke fundet grundlag for. Direktoratet har imødekommet fængslets indstilling.
Det vedlagte materiale henviser til andet materiale der ikke er vedlagt.
Jeg har noteret mig det der fremgår af det vedlagte materiale om evalueringen af ord-ningen med besøgslejligheder. Jeg har ikke fundet anledning til at bede om også at fådet materiale som der henvises til i det vedlagte materiale.
12/12
Da det blev oplyst at de spørgsmål som en indsat havde rejst om telefonisk kontaktmed omverdenen under et weekendbesøg i en besøgslejlighed, jf. min gengivelseheraf i den endelige rapport, ville indgå i evalueringen, og der ikke fremgår noget omde nærmere overvejelser herom i det vedlagte materiale, beder jeg dog om nærmereoplysninger om disse overvejelser.
Ad 6.8.
Personaleforhold
Jeg noterede mig at direktoratet ville underrette mig om resultatet af evalueringen afprojektet ”Vejen til en bedre arbejdsdag ved Statsfængslet Østjylland” som Crecea pådaværende tidspunkt var i gang med at bearbejde resultatet af. Resultatet skulle her-efter i marts 2010 præsenteres for ledelsen og samarbejdsudvalget og siden hen gen-nemgås for fængslets afdelinger.
Statsfængslet har oplyst at evalueringen fortsat er ved at blive udarbejdet. Fængsletforventede at evalueringen kunne foreligge i løbet af kort tid.
Direktoratet har henholdt sig hertil og har oplyst at evalueringen vil blive sendt til mignår den foreligger.
Jeg har noteret mig det oplyste og afventer videre underretning når evalueringen fore-ligger.
OpfølgningJeg afventer fortsat tilbagemelding på enkelte forhold, jf. de enkelte punkter ovenfor.Jeg beder også denne gang om at fængslets svar sendes gennem direktoratet.
UnderretningDenne rapport sendes til Statsfængslet Østjylland, Direktoratet for Kriminalforsorgen,Folketingets Retsudvalg og de indsatte i fængslet.
Lennart FrandsenInspektionschef