Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del Bilag 101
Offentligt
922892_0001.png
922892_0002.png
922892_0003.png
922892_0004.png
922892_0005.png
922892_0006.png
922892_0007.png
922892_0008.png
922892_0009.png
922892_0010.png
922892_0011.png
922892_0012.png
922892_0013.png
922892_0014.png
922892_0015.png
922892_0016.png
922892_0017.png
922892_0018.png
922892_0019.png
922892_0020.png
22. november 2010
Inspektion af Arresthuset i Koldingden 22. oktober 2009OPFØLGNINGJ.nr. 2009-2922-628/TAN
1/19
Indholdsfortegnelse
Ad pkt. 2.1.
Bygning og gangarealer .......................................................................... 2
Ad pkt. 2.2.1. Almindelige celler .................................................................................... 3Ad pkt. 2.2.2. Observationscelle ................................................................................... 3Ad pkt. 2.3.1. Besøgsrum.............................................................................................. 4Ad pkt. 2.3.4. Kondirum ................................................................................................. 4Ad pkt. 2.3.6. Gårdtursarealer ....................................................................................... 8Ad pkt. 2.3.7. Undervisningslokale ................................................................................ 8Ad pkt. 3.1.Ad pkt. 3.2.Ad pkt. 3.3.Ad pkt. 5.1.Ad pkt. 5.2.Ad pkt. 7.5.Ad pkt. 7.6.Ad pkt. 7.7.Arbejde .................................................................................................... 9Undervisning ......................................................................................... 10Fritid ...................................................................................................... 11Talsmandsordningen ............................................................................ 14Avishold ................................................................................................ 16Kompetence .......................................................................................... 16Undersøgelse af den indsattes person ................................................. 17Lægetilkald og lægetilsyn ..................................................................... 18
Ad pkt. 7.10. Klagevejledning..................................................................................... 18Opfølgning.............................................................................................................. 19
Underretning .............................................................................................................. 19
2/19
Den 6. juli 2010 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 22. oktober 2009 afArresthuset i Kolding. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivneforhold.
Jeg har herefter modtaget en udtalelse af 6. oktober 2010 med bilag fra Direktoratetfor Kriminalforsorgen, herunder et skema som direktoratet har udfærdiget, med (gen-givelse af) en udtalelse fra arresthuset/Arrestinspektøren for Syd-, Sønderjylland ogFyn og e-mail-korrespondance med arrestinspektøren.
Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad pkt. 2.1.

Bygning og gangarealer

Samtlige af arresthusets gamle vinduestremmer på vestsiden af bygningen er blevetudskiftet i 2008. Arresthuset forventede at alle vinduestremmer på bygningens øst- ogsydside tilsvarende skulle udskiftes i 2010. Jeg bad om at få oplyst hvis tidsplanen forprojektet med udskiftning af vinduestremmer på arresthusets øst- og sydside ikkekunne holdes.
Arresthuset har oplyst at det planlagte arbejde forudsætter at antallet af pladser i ar-resthuset gennem en periode på op til flere måneder reduceres med seks pladser,men at det på grund af den samlede meget pressede belægssituation i kriminalforsor-gens institutioner – som også Arresthuset i Kolding er berørt af – desværre ikke ermuligt at gennemføre arbejdet på nuværende tidspunkt.
Arresthuset forventer at udskiftningen af samtlige vinduestremmer på arresthusetsøst- og sydside vil kunne gennemføres i 2011.
Direktoratet har henholdt sig til oplysningerne og har supplerende oplyst at hele krimi-nalforsorgen – og i særdeleshed arresthussektoren – i 2010 har haft et stort belægs-pres gennem hele året, og at den gennemsnitlige belægning i arresthussektoren fraårsskiftet og frem til den 31. august 2010 har været på 96,5 %.
3/19
Jeg har noteret mig oplysningerne, herunder at arresthuset forventer at udskiftningenaf samtlige vinduestremmer på arresthusets øst- og sydside vil kunne gennemføres i2011.

Ad pkt. 2.2.1.

Almindelige celler

Under inspektionen besigtigede jeg – på foranledning af talsmanden og talsmands-suppleanten – bl.a. celle 16 fordi den indsatte klagede over at vinduet i cellen er utæt,og at gulvet i cellen derfor bliver vådt når det regner. Den indsatte i celle 16 oplyste atflere celler har et tilsvarende problem, herunder celle 19. Arresthusets ledelse oplysteunder inspektionen at ledelsen ikke havde kendskab til problemer med utætte vindueri cellerne, men at det ville blive undersøgt nærmere, og i min rapport bad jeg arresthu-set om at oplyse om resultatet af denne undersøgelse.
Arresthuset har oplyst at arresthuset efter en nærmere gennemgang af arresthusetscellevinduer har kunnet konstatere at ingen vinduer er utætte. Arresthuset har derforantaget at der var tale om kondensvand fra cellevinduerne som i perioder med megetkolde udendørs temperaturer er løbet ned ad endevæggen.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg beder arresthuset om at oplyse om arresthuset har overvejet om problemet medkondensvand eventuelt kan udbedres.

Ad pkt. 2.2.2.

Observationscelle

I observationscellens vindueskarm var der fire huller som det ville være muligt atfæstne noget i med henblik på selvbeskadigelse/selvmordsforsøg. Jeg gjorde alleredeunder inspektionen opmærksom herpå, og ledelsen tilkendegav at ville tildække hul-lerne. I min rapport bad jeg arresthuset om at underrette mig om hullerne i vindues-karmen er blevet dækket så de ikke udgør en sikkerhedsrisiko.
Arresthuset har oplyst at hullerne er blevet dækket på en sådan måde at de ikke læn-gere udgør en sikkerhedsrisiko. Arresthuset har endvidere forklaret at hullerne i vin-dueskarmen er nødvendige for at kunne åbne vinduet, f.eks. i forbindelse med repara-tioner og vedligeholdelse, og at de derfor ikke kan dækkes permanent. Hullerne erderfor blevet fyldt med silikone så de ikke længere er synlige.
Direktoratet har henholdt sig til oplysningerne.
4/19
Jeg har noteret mig at hullerne i observationscellens vindueskarm er blevet dækket påen sådan måde at de ikke længere udgør en sikkerhedsrisiko.

Ad pkt. 2.3.1.

Besøgsrum

Arresthuset har to besøgsrum, hvoraf det ene er indrettet på en sådan måde at detsærligt henvender sig til besøgende børn. Jeg bad i rapporten arresthuset om at over-veje at ophænge gardiner i besøgsrummene for at give (særligt det ”andet” besøgs-rum) et større præg af hjemlig hygge, og jeg bad arresthuset om at underrette mig omresultatet af disse overvejelser.Arresthuset har oplyst at det ”andet” besøgsrum er ved at blive malet, og at der heref-ter vil blive hængt gardiner op i begge besøgsrum.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.

Ad pkt. 2.3.4.

Kondirum

Under inspektionen besigtigede jeg arresthusets kondirum, som fremstod noget trist. Imin rapport henstillede jeg derfor til arresthuset at overveje på hvilken måde kondi-rummet kan friskes op så det udgør en bedre ramme for de indsattes fritidsaktiviteter.Jeg bad om underretning om hvad der skete i anledning af min henstilling.Arresthuset har – hvilket arrestinspektøren har henholdt sig til – oplyst at arresthusethavde besluttet at opsætte lyddæmpende plader i loftet i kondirummet, og at det her-udover var blevet besluttet at indkøbe gulv til loft-spejle i brudsikkert materiale til op-sætning på to-tre vægge for på den måde optisk at få kondirummet til at virke størreog lysere. På grund af kriminalforsorgens og dermed arresthusets aktuelle økonomi-ske situation er disse indkøb imidlertid blevet udsat indtil videre.
Direktoratet har henholdt sig hertil og har supplerende oplyst at direktoratet som følgeaf en udmelding om generelle besparelser i staten den 15. juni 2010 udmeldte ansæt-telses- og udgiftsstop i samtlige af kriminalforsorgens institutioner.
Jeg tager til efterretning at arresthuset har overvejet på hvilken måde kondirummetkan friskes op. Jeg har samtidig noteret mig at indkøb til brug for at friske kondirum-
5/19
met op indtil videre er blevet udsat på grund af kriminalforsorgens og dermed arrest-husets aktuelle økonomiske situation.
I rapporten bad jeg endvidere arresthuset om at oplyse om den cykelsaddel som – påtidspunktet for inspektionen – var i stykker, er blevet udskiftet.
Arresthuset har oplyst at cyklen har fået en anden saddel monteret.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Jeg bad i rapporten også arresthuset om at oplyse om der er indkøbt nye måtter tilkondirummet som eventuelt også vil kunne udlånes til cellebrug.
Arresthuset har oplyst at der er indkøbt måtter til træningsbrug. Måtterne opbevares tildaglig i kondirummet og kan frit benyttes af de indsatte. Herudover kan måtterne påanmodning udlånes til brug på cellerne.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Efter inspektionen modtog jeg et brev af 23. februar 2010 fra talsmandsgruppen, hvoritalsmandsgruppen oplyser at arresthusets ledelse ikke længere ønsker nogen form forstyrketræning i arresthuset, og at en indsat er blevet ikendt en bøde for at tage arm-bøjninger i sin celle. Jeg bad i rapporten om arresthusets bemærkninger til det aftalsmandsgruppen oplyste.
Arresthuset har oplyst at arresthuset for flere år siden indførte et forbud mod indsattesstyrketræning, og at arresthuset i stedet har opstillet bl.a. træningsmaskiner til brug forde indsattes konditræning, hvilket også afspejler direktoratets holdning på området.Arresthuset har endvidere oplyst at forbuddet specifikt gælder vægttræning med løsevægte samt stationære maskiner indrettet til ren styrketræning med mange kilo adgangen, og at forbuddet således ikke gælder træningsmaskiner som kombinerer styr-ke- og konditionstræning.
6/19
Direktoratet har hertil oplyst at direktoratet ved brev af 2. marts 2004 udmeldte nogleretningslinjer for indsattes træning. Retningslinjerne var gældende for fængsler, ar-resthuse og pensioner. Følgende fremgår bl.a. af brevet:”Inden 1. april 2004 skal alle løse vægte (håndvægte og vægtstænger) med mereend 30 kg. fjernes fra kriminalforsorgens træningslokaler i fængsler, arresthuseog pensioner, indtil Sdr. Omme-modellen er indført i de enkelte institutioner.
Det skal samtidig sikres, at der ikke ved forskellige kombinationer kan fremstillesvægte på mere end 30 kg. Reglen skal forstås således, at der ikke må kunne på-sættes nogen vægtstang mere end 30 kg. (excl. vægtstangens vægt). Dette gæl-der såvel håndvægte som egentlige (to-hånds) vægtstænger. Medmindre det påanden måde sikres, at man ikke kan kombinere sig frem til højere vægt, må derderfor ikke være mere end 1 vægtstang med løst monterede vægte til stede ihvert træningslokale.
Diverse træningsmaskiner, der blandt andet giver mulighed for styrketræning, vilfortsat være tilladte.”
Direktoratet har yderligere oplyst at Sdr. Omme-modellen indebærer at der indføres etgreen-card som adgangstegn til træningslokalerne. Den indsatte kan kun få udstedt etgreen-card hvis den pågældende ikke har indtaget nogen form for doping, og at etgreen-card som udgangspunkt skal inddrages hvis den indsatte aflægger positiv urin-prøve. Sdr. Omme-modellen er ikke indført i Arresthuset i Kolding.
Direktoratet har oplyst at direktoratet vil gøre arresthuset bekendt med ovennævnteudmelding vedrørende styrketræning.
Jeg har noteret mig det oplyste, herunder at direktoratet vil gøre arresthuset bekendtmed sin udmelding vedrørende styrketræning.
Arresthuset har til talsmandsgruppens oplysning om at en indsat skulle være blevetikendt en bøde for at tage armbøjninger i sin celle oplyst at arresthuset ikke kan gen-kende denne oplysning.
Arresthuset har endvidere oplyst at der derimod er eksempler på at arresthuset harreageret disciplinært over for indsatte som har tilvirket f.eks. hjemmelavede håndvæg-te i deres celler, da dette strider mod arresthusets husorden.
7/19
Arresthuset har yderligere oplyst at talsmanden har fået kendskab til episoden viagenfortælling, og at talsmanden således ikke kender navnet på den indsatte som skul-le have fået bøden. Arresthuset har endvidere gennemgået disciplinærsager og rap-porter om bøder og har intet materiale fundet om en sådan sag. Hertil har arresthusetsupplerende forklaret at der bliver udfærdiget skriftlige rapporter om alle bøder, og atdet derfor ville fremgå af arresthusets arkiv hvis der var givet en bøde for at tage arm-bøjninger på en celle. Herudover er bøderapporterne nummererede, og det ville såle-des også fremgå hvis der manglede en sådan rapport.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste, herunder at arresthuset nærmere har undersøgt tals-mandens oplysninger.
Talsmanden og talsmandssuppleanten oplyste under inspektionen at de indsatte ger-ne vil have en multimaskine til kondirummet, men at arresthuset har meddelt afslagherpå. Ledelsen oplyste under inspektionen at ledelsen vil drøfte ønsket om en multi-maskine til kondirummet med talsmanden. I min rapport bad jeg arresthuset om at op-lyse om resultatet af disse drøftelser med talsmanden.Arresthuset har – hvilket arrestinspektøren har henholdt sig til – oplyst at arresthusetpå ny har overvejet de indsattes ønske om en multimaskine til kondirummet, men atarresthuset fastholder afslaget. Dette blev meddelt talsmandsgruppen i august 2010,og talsmandsgruppen tog arresthusets beslutning til efterretning.
Arresthuset har om afslaget supplerende oplyst at de indsatte primært ønsker at be-nytte multimaskinen til styrketræning, og at afslaget derfor er begrundet i arresthusetsforbud mod styrketræning.
Direktoratet har henholdt sig til arresthusets oplysninger og har i øvrigt henvist til detanførte vedrørende styrketræning, jf. det ovenstående.
Jeg forstår at en multimaskine ikke er i strid med direktoratets udmeldte retningslinjerfor indsattes træning, men da det fremgår at de indsatte primært ønsker at benyttemaskinen til styrketræning, foretager jeg mig ikke mere vedrørende dette punkt.
8/19

Ad pkt. 2.3.6.

Gårdtursarealer

Jeg bad i rapporten arresthuset om en status på overvejelserne om igangsættelse afet projekt der skal løse problemet med regnvand som ikke forsvinder fra gårdtursarea-let. Jeg bad endvidere arresthuset om en status på overvejelserne om igangsættelseaf et projekt hvor en kunstner i samarbejde med de indsatte skal udsmykke gårdturs-arealerne.
Arresthuset har oplyst at problemet med regnvand på gårdtursarealerne beklageligvisikke er blevet løst. Arresthuset har forsøgt at skære hul i metalsoklen under tremmer-ne til de enkelte gårdtursarealer så vandet kunne løbe ud af gårdene. Det var imidler-tid ikke praktisk muligt at skære i tremmejernet. En anden mulig løsning på problemetville være at iværksætte et større anlægsarbejde med optagning af al belægning iseks gårde, efterfølgende ændring af arealernes ”hældning” og etableringen af nyeregnvandsriste og rørføringer uden for gårdtursarealerne som kan lede vandet over tilde to eksisterende afløb. Arresthuset har imidlertid vurderet at et sådant projekt vilkræve at arresthuset tilføres en merbevilling. På grund af det aktuelle ansættelses- ogudgiftsstop i kriminalforsorgen har arresthuset imidlertid valgt at vente med at sendeen ansøgning om en merbevilling til direktoratet.
Arresthuset har endvidere oplyst at det på grund af den generelle økonomiske situati-on i kriminalforsorgen ikke har været muligt at gennemføre det ekstraordinære ud-smykningsprojekt med deltagelse af en kunstner. Arresthuset forventer i stedet atgennemføre projektet som et samarbejde mellem en af arresthusets kreative medar-bejdere og de indsatte. Projektet forventes gennemført senest med udgangen af no-vember 2010.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste og beder om at få oplyst hvis den forventede tidsplanfor udsmykningsprojektet ikke overholdes.

Ad pkt. 2.3.7.

Undervisningslokale

I min rapport bad jeg arresthuset om at oplyse om de to yderligere indkøbte pc’er tilundervisningslokalet er blevet installeret.Arresthuset har oplyst at de to pc’er og en nyindkøbt printer er blevet installeret i un-dervisningslokalet.
9/19
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.

Ad pkt. 3.1.

Arbejde

På tidspunktet for inspektionen var 5 ud af 12 mulige indsatte beskæftiget i arresthu-sets værksted. Det blev under inspektionen oplyst at der tidligere havde været flereindsatte beskæftiget i værkstedet, men at det på grund af den generelle økonomiskeafmatning i samfundet var vanskeligt at skaffe tilstrækkeligt med arbejde. Herudovervar 3-4 indsatte på inspektionstidspunktet beskæftiget med cellearbejde, men ogsåordretilgangen på cellearbejde var i den seneste tid gået ned. Cellearbejdet foregikalene på cellerne.
Det blev oplyst at der arbejdes hårdt på at skaffe arbejde til arresthuset, bl.a. via an-noncer, hvilket på tidspunktet for inspektionen havde medført lidt flere ordrer end tidli-gere. Herudover blev det oplyst at værkmesteren via reklamering for arresthuset i ra-dioen havde forsøgt at skaffe beskæftigelse fra hovedstadsområdet.
Under inspektionen satte jeg fokus på problemet med den manglende beskæftigelse iarresthuset og – som en konsekvens heraf – det manglende arbejdsfællesskab. Jegrejste i den forbindelse over for ledelsen bl.a. spørgsmålet om kompensation for detmanglende arbejde, og herunder fællesskab, i arbejdstiden.
Jeg bad i min rapport arresthuset om at oplyse om arresthusets nærmere overvejelserom kompensation for det manglende arbejde og fællesskab i arbejdstiden.
Jeg bad også arresthuset om at underrette mig om den aktuelle status for beskæfti-gelsessituationen.Herudover anbefalede jeg at arresthuset – for det tilfælde at der (fortsat) ikke var til-strækkelig beskæftigelse – overvejede om de indsatte kunne tilbydes opgaver medf.eks. yderligere rengøring i arresthuset, arbejde i køkkenet eller eventuelle mindrevedligeholdelsesopgaver. Jeg bad arresthuset underrette mig om resultatet af arrest-husets overvejelser.
Arresthuset har oplyst at det i løbet af 2010 er lykkedes arresthuset at skaffe nye leve-randører af arbejdsopgaver til de indsatte, og at der siden foråret 2010 har været fuldbeskæftigelse i arresthuset da arresthuset nu som noget nyt tilbyder en form for ar-
10/19
bejdstræning på cellerne i form af mindre samleopgaver for de indsatte som ikke alle-rede er beskæftiget. Arresthuset har oplyst at der blandt de indsatte er stor tilfredshedmed den nye varierede mulighed for aktivering, men at der også er enkelte indsatte(typisk 1-2) som ikke ønsker at arbejde.
Arresthuset har endvidere oplyst at der er udformet nye og detaljerede arbejdsbeskri-velser for samtlige af de indsatte som er beskæftiget med rengøringsopgaver, og atdisse arbejdsbeskrivelser i langt højere grad end tidligere sikrer at alle opgaver forde-les ligeligt mellem de berørte indsatte. Ordningen er trådt i kraft den 1. september2010.
Herudover har arresthuset oplyst at tiderne for cellefællesskab i foråret 2010 er blevetudvidet, således at de indsatte nu har mulighed for cellefællesskab fra kl. 14.00 i ste-det for fra kl. 16.00, og at dette i praksis betyder at de indsatte kan gå direkte fra gård-tur til cellefællesskab.
Direktoratet har henholdt sig hertil og har supplerende anført at der i øjeblikket ikkeses at være behov for kompensation for den manglende beskæftigelse da arresthusetsiden foråret har haft fuld beskæftigelse.
Jeg har noteret mig det oplyste, herunder at arresthuset siden foråret 2010 har haftfuld beskæftigelse samt det som direktoratet supplerende har anført.

Ad pkt. 3.2.

Undervisning

Under inspektionen oplyste arrestinspektøren at der på grund af den manglende be-skæftigelse i arresthuset var et ønske om mere undervisning, men at dette ikke varmuligt på grund af de økonomiske forhold. Jeg bad i rapporten arresthuset om nær-mere oplysninger om hvor mange undervisningstimer arresthuset har fået bevilligetom året, herunder hvilke fag (og på hvilket niveau) der undervises i. Jeg bad også – iforlængelse af arrestinspektørens oplysninger – arresthuset udtale sig om hvad derfremadrettet er behov for af undervisning.
Arresthuset har oplyst at arresthuset er normeret til at få 8 lektioner om ugen. Der un-dervises på FVU (Forberedende voksenundervisning) og AVU (Almen voksenuddan-nelse) niveau og primært i fagene: dansk, matematik, samfundsfag, historie, engelskog tysk.
11/19
Arresthuset finder at undervisningsbehovet i arresthuset – i lighed med områdets øvri-ge arresthuse – er væsentligt større end hvad der aktuelt er til rådighed. Arrestinspek-tøren er opmærksom herpå og arbejder derfor på at få timetallet øget.
Direktoratet har henholdt sig hertil og har supplerende oplyst at de samlede undervis-ningstilbud i arresthusene i øjeblikket undersøges med henblik på en styrkelse af om-rådet. Direktoratet bemærker dog at området af ressourcemæssige årsager ikkeumiddelbart kan tilføres yderligere midler til undervisning.
Jeg har noteret mig det oplyste, herunder direktoratets supplerende oplysninger omen undersøgelse af de samlede undervisningstilbud i arresthusene med henblik på enstyrkelse af området. Jeg bemærker at jeg i sagen om min inspektion af Arresthuset iTønder den 23. oktober 2009 har bedt direktoratet om at underrette mig om resultatetaf denne undersøgelse og hvad det giver anledning til.
I forbindelse med min tidligere inspektion den 11. december 2001 af Arresthuset i Kol-ding beskæftigede jeg mig med anvendelsen af pc i undervisningen. Jeg bad i rappor-ten arresthuset om oplysninger om i hvilket omfang der i dag anvendes pc i undervis-ningen.Arresthuset har oplyst at det er op til arresthuslæreren om de opstillede pc’er i under-visningslokalet bruges i undervisningen, men at læreren er orienteret om at de frit kanbenyttes.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.

Ad pkt. 3.3.

Fritid

De indsatte ønskede mulighed for boldspil (evt. med en blød bold) på gårdturene, ogledelsen tilkendegav under inspektionen at ville overveje dette. Jeg bad i rapportenarresthuset om at oplyse om resultatet af disse overvejelser.
Arresthuset har oplyst at de indsatte tidligere har haft mulighed for at spille fodboldunder gårdturen i det store gårdtursareal (arresthuset har herudover seks små gård-tursarealer), men at arresthuset fastholder en tidligere truffen beslutning om ikke læn-gere at tillade dette. Arresthuset har bl.a. forklaret at to til tre af de otte indsatte som er
12/19
på gårdtur sammen, typisk deltog i fodboldspillet, og at det oftest foregik så voldsomtat de øvrige måtte stå trykket op ad muren i forsøg på at undgå at blive ramt af bol-den. Arresthuset har endvidere oplyst at selv en blød bold slår hårdt hvis der sparkestil den med stor kraft, og at arresthuset har oplevet indsatte som på grund af fodbold-spillet har bedt om at få afbrudt deres gårdtur og komme ind igen.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste. Det fremgår af det referat som jeg har modtaget fratalsmandsmødet den 2. april 2010, jf. nærmere nedenfor, at arresthuset vil overvejeom der kan arrangeres en ekstra gårdtur for de indsatte som ønsker at spille bold, ogat dette eventuelt vil kunne finde sted efter kl.16.00. Jeg beder arresthuset om at oply-se om resultatet af overvejelserne om en ekstra gårdtur til boldspil.
Når arresthusets gamle tv-apparater på cellerne udskiftes, erstattes de af nye tv-apparater med indbygget dvd-afspiller. Jeg bad arresthuset om at oplyse om indsatte ide celler som endnu ikke har et tv med indbygget dvd-afspiller, har mulighed for – påsamme måde som med en PlayStation – at leje en separat dvd-afspiller. Jeg bemær-kede at jeg var opmærksom på at det er muligt at se dvd-film via PlayStation 2.
Arresthuset har oplyst at de indsatte ikke har mulighed for at leje dvd-afspillere, og atindsatte med et lejet tv-apparat uden dvd-afspiller henvises til i stedet at leje enPlayStation.
Arresthuset har supplerende oplyst at ca. halvdelen af arresthusets tv-apparater haren indbygget dvd-afspiller, hvilket betyder at arresthuset har ca. 28 tv-apparater udenindbygget dvd-afspiller. Arresthuset har 17 PlayStations, og der er typisk ingen vente-tid på at leje dem.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste. Fra min inspektion af Arresthuset i Esbjerg den 24.februar 2010 er jeg bekendt med at Arresthuset i Esbjerg har indkøbt et antal dvd-afspillere som efter et skema og uden beregning uddeles til de indsatte som ikke haren dvd-afspiller i deres tv-apparat. Jeg går ud fra at arresthuset vil overveje en tilsva-rende ordning.
13/19
Arresthuset udskrev på tidspunktet for inspektionen ikke boglister til de indsatte omnyudgivelser mv., men det blev oplyst at det ikke er noget problem at udskrive sådan-ne boglister til de indsatte. Jeg bad i rapporten arresthuset om at oplyse om der nu lø-bende printes boglister vedrørende både danske og udenlandske bøger til de indsattesom inspiration til deres eventuelle læsning.Arresthuset har oplyst at Kolding Bibliotek – hvorfra arresthuset har et fast udlån afbøger og tidsskrifter, og hvorfra der hver onsdag kommer en bibliotekar – er blevetbedt om at lave boglister på både dansk og engelsk.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Det fremgår af det referat som jeg fra talsmændene har modtaget fra talsmandsmødetden 14. december 2009, at arresthusets ledelse ville undersøge om det var muligt atplacere en pc – uden internetadgang – til almindeligt brug ved biblioteket. Jeg bad irapporten arresthuset om at oplyse om resultatet af undersøgelsen om en pc ved bib-lioteket.
Arresthuset har oplyst at der på arresthusets gangareal i nærheden af biblioteket erindrettet et lille aflukke hvor alle indsatte gratis kan anvende den opstillede pc og prin-ter, og at denne mulighed for bl.a. at skrive breve er blevet meget populær blandt deindsatte.
Direktoratet har supplerende oplyst følgende:”Direktoratet er generelt ved at se nærmere på området vedrørende indsattesmulighed for at benytte opstillede pc’er til brevskrivning m.v. i fængsler og arrest-huse. På denne baggrund og idet pc’en nu er opstillet i arresthuset, har direktora-tet ingen bemærkninger hertil. Direktoratet vil dog vende tilbage med en nærmerevurdering heraf, når der foreligger en afklaring af de sikkerhedsmæssige spørgs-mål i forbindelse med indsattes adgang til pc’er.”
Jeg har noteret mig det som arresthuset og direktoratet har oplyst, herunder at direk-toratet (i en generel sag som jeg har rejst) vender tilbage med en vurdering af de ind-sattes mulighed for at benytte opstillede pc’er til brevskrivning mv. i fængsler og ar-resthuse.
14/19
I min rapport bad jeg desuden arresthuset om at oplyse om resultatet af overvejelser-ne om et månedligt musikarrangement.
Arresthuset har oplyst at der fortsat arbejdes på at få arrangeret et månedligt musikar-rangement, men at der desværre endnu ikke foreligger en afklaring på om et sådantarrangement vil kunne etableres i løbet af efteråret 2010.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste og beder arresthuset oplyse om der nu foreligger ennærmere afklaring.

Ad pkt. 5.1.

Talsmandsordningen

I forbindelse med min tidligere inspektion af arresthuset modtog jeg en kopi af arrest-husets regler af 1. marts 2003 (Regler vedrørende indsattes medindflydelse i Arrest-huset i Kolding), hvori det der dengang manglede for at opfylde kravene i talsmands-bekendtgørelsens § 8, var indføjet. Hvis arresthusets regler vedrørende medindflydel-se i Arresthuset i Kolding var blevet revideret siden den 1. marts 2003, bad jeg om atmodtage en kopi af de reviderede regler.
Arresthuset har oplyst at der ikke siden 1. marts 2003 er foretaget ændringer i de loka-le regler for indsattes medindflydelse.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Talsmanden og talsmandssuppleanten anførte under inspektionen at det som tals-mand er svært at få kontakt med de indsatte da talsmanden kun må opholde sig påsin egen etage, og at det kun er muligt for talsmanden at mødes med indsatte fra deandre etager om søndagen. Ledelsen fastholdt under inspektionen at talsmanden kunmå opholde sig på sin egen etage, men at ledelsen opfordrer de indsatte til at vælgeen talsmand på hver etage.
I rapporten bad jeg arresthuset om at oplyse om det var korrekt forstået at indsatte påetager uden en talsmand har mulighed for (om søndagen) at tale med en talsmand fraen anden etage hvis der ikke er valgt en talsmand på deres egen etage.
15/19
Arresthuset har oplyst at dette er korrekt forstået.
Jeg bad i rapporten endvidere arresthuset om at oplyse om der på nuværende tids-punkt er talsmænd på alle arresthusets etager.
Arresthuset har oplyst at der er valgt en talsmand på alle tre etager, og at de indsatteaf personalet opfordres til at vælge en ny talsmand hvis den fungerende frasiger sighvervet, løslades eller overflyttes til en anden institution.
Direktoratet har henholdt sig til oplysningerne.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Under inspektionen understregede jeg over for ledelsen vigtigheden af en organiserettalsmandsordning, herunder at der efter hvert talsmandsmøde bør udarbejdes et refe-rat, som også opbevares af ledelsen for på den måde at skabe kontinuitet i tals-mandsordningen. Jeg pointerede endvidere over for ledelsen at det er vigtigt at despørgsmål som rejses under talsmandsmøderne, tillige afsluttes.
I min rapport bad jeg om arresthusets bemærkninger til talsmandsgruppens anbrin-gender i et brev til mig af 23. februar 2010 om at arresthuset ikke er interesseret i atfremme talsmandsarbejdet.
Arresthuset har oplyst at arresthuset er meget opmærksom på betydningen af tals-mandsfunktionen, og at ledelsen typisk mødes en gang i kvartalet med talsmands-gruppen hvor forskellige spørgsmål debatteres, og hvor talsmandsgruppen løbendeinformeres om nye tiltag m.m. i arresthuset. Arresthuset er derfor undrende over fortalsmandsgruppens anbringender.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste. Den 1. oktober 2010 modtog jeg et (nyt) brev af 21.september 2010 fra talsmændene om problemer med talsmandsordningen i arresthu-set. Talsmændene havde desuden sendt et enslydende brev til direktoratet, og jegforstod derfor brevet som sendt til min orientering. Jeg beder direktoratet om at under-rette mig om direktoratets svar til talsmændene.
16/19
I min rapport bad jeg desuden om at få oplyst om der medio marts 2010 blev afholdt ettalsmandsmøde. I bekræftende fald bad jeg arresthuset om at sende mig en kopi afreferatet fra dette møde.
Arresthuset har oplyst at der af praktiske grunde ikke blev afholdt et talsmandsmøde imarts måned, men at der derimod blev afholdt et talsmandsmøde den 2. april 2010.Referatet fra dette møde var vedlagt direktoratets udtalelse af 6.oktober 2010.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste og bekræfter hermed modtagelsen af referatet fratalsmandsmødet den 2. april 2010.

Ad pkt. 5.2.

Avishold

På tidspunktet for inspektionen var ca. en tredjedel af de indsatte i arresthuset udlæn-dinge. Jeg noterede mig i rapporten at udenlandske indsatte kan bestille udenlandskeaviser fra Kolding Bibliotek, og jeg bad arresthuset om at oplyse om muligheden for atprinte udenlandske aviser (eller dele heraf) til de indsatte.
Arresthuset har oplyst at biblioteket hver onsdag kommer med udenlandske avisersom de netop har printet ud fra internettet. Arresthuset har herudover aftalt med biblio-teket at hvis en indsat har særlige ønsker om udenlandske aviser, så vil biblioteketforsøge at finde aviserne på internettet og printe dem ud.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.

Ad pkt. 7.5.

Kompetence

I min rapport bad jeg arresthuset om at oplyse om det var korrekt forstået at der i ettilfælde (j.nr. 2009/536/00326-0002) var tale om en forudgående godkendelse af an-bringelsen i observationscellen.Arresthuset har – hvilket arrestinspektøren har henholdt sig til – oplyst at der i denkonkrete rapport beklageligvis er noteret et forkert tidspunkt for anbringelsen af denindsatte i observationscellen i forhold til orienteringen af arrestforvareren, og at orien-teringen skete efter anbringelsen.
17/19
Direktoratet har henholdt dig hertil.
Jeg har noteret mig at der i den konkrete rapport er tale om en skrivefejl.
Jeg bad desuden om oplysning om ledelsens tilsyn med området for anbringelse i ob-servationscelle.
Arrestinspektøren har oplyst at arresthusets ledelse gennemgår de udfærdigede rap-porter, og at arrestinspektørembedet herudover løbende fører tilsyn med bl.a. Arrest-huset i Kolding i form af inspektioner, herunder stikprøvevis gennemgang af sagervedrørende bl.a. observationscelleanbringelser.
Direktoratet har hertil bemærket at arresthuset tillige bør forelægge konkrete sagersom giver anledning til tvivl, for arrestinspektøren, og at direktoratet har meddelt ar-restinspektøren dette. Direktoratet har i øvrigt henholdt til arrestinspektørens oplys-ninger.
Jeg har noteret mig det som arrestinspektøren og direktoratet har oplyst.

Ad pkt. 7.6.

Undersøgelse af den indsattes person

I min rapport bad jeg arresthuset om at oplyse om der med begrundelsen ”gældendeprocedure/regler” sigtes til bestemmelsen i bekendtgørelse nr. 440 af 30. maj 2008, §19, stk.2, om udelukkelse af indsatte fra fællesskab, herunder anbringelse i observati-onscelle mv., i fængsler og arresthuse, og om disse angivelser efter arresthusets op-fattelse er tilstrækkelige til at opfylde begrundelseskravet.
Arrestinspektøren har henvist til at der efter bekendtgørelsens § 18. stk. 2, 2. pkt. [ret-telig § 19, stk. 2, 2. pkt.] er mulighed for at foretage omklædning af den indsatte så-fremt det konkret skønnes nødvendigt.
Arresthusets personale er i forbindelse med indsættelsen i observationscelle megetopmærksomme på den indsattes psykiske tilstand, og de indsatte har i forskellig gradværet ophidset eller ude af balance på det pågældende tidspunkt. Personalet har påden baggrund og for at undgå selvbeskadigelse i de konkrete situationer vurderet atdet var hensigtsmæssigt at de indsatte blev omklædt.
18/19
Arresthuset har oplyst at det er arresthusets opfattelse at betingelserne for omklæd-ning af den indsatte var opfyldt i de konkrete situationer, men at arresthuset fremovervil overveje om en mere uddybende begrundelse kan være hensigtsmæssig.
Direktoratet har oplyst at det er direktoratets opfattelse at såfremt der sker omklæd-ning i forbindelse med en observationscelleanbringelse, skal der i sagen anføres enbegrundelse herfor, og at begrundelsen ikke udelukkende kan bestå af en henvisningtil ”gældende regler” eller lignede. Direktoratet har meddelt arrestinspektøren sin op-fattelse.
Jeg har noteret mig det oplyste. Jeg er enig i direktoratets opfattelse. Da direktoratethar meddelt arrestinspektøren sin opfattelse, foretager jeg mig ikke mere vedrørendedette punkt.

Ad pkt. 7.7.

Lægetilkald og lægetilsyn

I min rapport bad jeg arresthuset om at oplyse om den indsatte i et tilfælde (j.nr.2009/536/0216-0015) blev tilset af en læge efter at være returneret til sin egen celle.Arresthuset har – hvilket arrestinspektøren har henholdt sig til – oplyst at den indsatteifølge arresthusets døgnrapport blev tilset af en læge den 12. juli 2009 kl. 21.37, og atdet beklages at denne oplysning ikke er noteret i observationscellerapporten.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste, herunder arresthusets beklagelse.

Ad pkt. 7.10.

Klagevejledning

Jeg bad i rapporten om oplysning om hvorvidt den manglende klagevejledning i 4 til-fælde (j.nr. 2009/536/00104-0008, 2009/536/00326-0002, 2009/536/00364-0002 og2009/536/00362-0003) skyldes en forglemmelse, eller om der ikke er givet en sådanklagevejledning, og i givet fald hvorfor det ikke er sket.Arresthuset har – hvilket arrestinspektøren har henholdt sig til – meget beklaget at deri de konkrete rapporter ikke er sket korrekt afkrydsning i feltet vedrørende klagevej-ledning. Arresthuset har endvidere oplyst at de 4 rapportskrivere alle har bekræftet atde konkrete indsatte – på trods af den manglende notering i observationscellerappor-terne – har fået en klagevejledning.
19/19
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig arresthusets beklagelse samt arresthusets oplysning om at deindsatte i de konkrete sager alle har fået klagevejledning.

Opfølgning

Jeg beder om underretning og oplysninger fra arresthuset og direktoratet vedrørendepunkterne 2.2.1, 2.3.6, 3.2 og 5.1.

Underretning

Denne opfølgningsrapport sendes til Arresthuset i Kolding, Arrestinspektøren for Syd-,Sønderjylland og Fyn, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Folketingets Retsudvalg ogde indsatte i arresthuset.
Lennart FrandsenInspektionschef