Det Politisk-Økonomiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
PØU Alm.del Bilag 64
Offentligt
984020_0001.png
984020_0002.png
Det Politisk-Økonomiske UdvalgUdvalgsafdelingenChristiansborg
13. april 2011
Det Politisk-Økonomiske Udvalg bad den 14. april 2009 forsvarsministeren om at redegørefor, ”hvor ofte ministre i skiftende Fogh-regeringer har benyttet sig af forsvarets fly ved rej-ser, hvor meget det har kostet, og hvem som har betalt” (PØU alm.del-spørgsmål nr. 112).Det kan i forlængelse af forsvarsministerens svar af 20. maj 2009 oplyses, at Forsvarskom-mandoen i forbindelse med udarbejdelsen af bidrag til Rigsrevisionens Beretning til Statsre-visorerne om ministres og kommissioners rejser har identificeret forskelle mellem de tal, derer oplyst over for Det Politisk-Økonomiske Udvalg i 2009 og de tal, som nu er oplyst over forRigsrevisionen.Som det er oplyst i Forsvarsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 112, faktureres For-svarsministeriet ikke ved brug af forsvarets fly. Derimod foretages der en intern omkost-ningsopgørelse baseret på de variable udgifter forbundet med den enkelte flyvning dvs. demeromkostninger, der kan henføres til en flyvning. Dette fremgår ligeledes af besvarelsen afspørgsmål nr. 112.Forsvarskommandoens gennemgang af omkostningerne ved flyvninger for forsvarsministe-ren har vist, at forskellene mellem de reviderede tal og de tal, som medio 2009 blev oplystover for det Politisk-Økonomiske Udvalg bl.a. skyldes, at sidstnævnte tal ikke indeholderdriftsomkostninger dvs. landingsafgifter, betaling for overflyvningstilladelser, bagagehåndte-ring, forplejning mv. Endvidere er der i visse tilfælde anvendt ukorrekte beregningssatser,og der er flyvninger, som ikke har været medtaget i besvarelsen af spørgsmålet fra det Poli-tisk-Økonomiske Udvalg.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Det skal bemærkes, at der i besvarelsen af spørgsmålet fra Det Politisk-Økonomiske Udvalgblev henvist til, at Forsvarsministeriet ikke faktureres, og at udgifterne til de enkelte flyvnin-ger derfor var udtryk for de anslåede omkostninger.Det skal generelt anføres, at en betydelig del af omkostningerne forbundet med forsvarsmi-nisterens anvendelse af forsvarets fly skyldes, at ministeren har besøgt missionsområder.Dette er en væsentlig årsag til, at man i de senere år kan se en stigning i omkostningerneved ministerens anvendelse af forsvarets fly.En opgørelse over de tal, der for forsvarsministerens vedkommende blev oplyst over for DetPolitisk-Økonomiske Udvalg medio 2009 samt de reviderede tal, fremgår af vedlagte over-sigt.Det kan afslutningsvis oplyses, at Forsvarskommandoen tillige er i færd med at gennemgåomkostningerne ved forsvarets flyvninger for andre ministre. Det Politisk-Økonomiske Ud-valg vil blive orienteret om resultatet af dette arbejde, når Forsvarskommandoens redegø-relse foreligger.
Med venlig hilsen
Gitte Lillelund Bech
/Henrik Bruun
Side 2/2