OSCEs parlamentariske Forsamling 2010-11 (1. samling)
OSCE Alm.del Bilag 52
Offentligt
Danmarks Mission ved OSCE, IAEA og CTBTO
Wien, den 30. juni 2011
Nyt fra OSCE-missionen
Ny generalsekretær for OSCEDet endte med at blive italieneren Lamberto Zannier, som pr. 1. juli vil efterfølgefranskmanden Marc de Brichambaut på posten som generalsekretær for OSCE. LambertoZannier, FN's nuværende repræsentant i Kosovo, har tidligere beklædt posten som cheffor OSCE's Konfliktforebyggelsescenter og dermed stedfortræder for generalsekretæren.Han er en meget erfaren diplomat, der har gode forudsætninger for at varetage stillingenpå tilfredsstillende måde. I lighed med langt størstedelen af de øvrige deltagende landehavde vi fra dansk side dog hellere set Østrigs tidligere udenrigsminister Ursula Plassnikudnævnt til posten. Hun ville med sin politiske profil kunne have givet embedet størretyngde og gennemslagskraft, end tilfældet er i dag. En konsensusbeslutning om atudnævne Ursula Plassnik, således som først foreslået af OSCE-formandskabet, blevimidlertid mødt med et veto fra Tyrkiet, formentlig begrundet i forhold, der intet har atgøre med OSCE, nemlig udtalelser hun under Østrigs EU-formandskab somudenrigsminister fremkom med vedrørende Tyrkiets ambition om medlemskab af EU. Detefterfølgende forslag fra OSCE-formandskabet om Lamberto Zanniers udnævnelse harnydt bred støtte blandt de deltagende lande.
Undersøgelsesrapporten om Hviderusland under Moskva-mekanismenoffentliggjortRapportøren under OSCE’s Moskva-mekanisme, professor Emmanuel Decaux, harafsluttet sin uafhængige undersøgelsesrapport om menneskerettighedssituationen iHviderusland efter præsidentvalget i december 2010. Danmark var blandt 14 OSCE-lande,der igangsatte Moskva-mekanismen den 6. april grundet bekymring for krænkelser iHviderusland af OSCE-forpligtelserne inden for den menneskelige dimension.Undersøgelsesrapporten dokumenterer grove og systematiskemenneskerettighedskrænkelser i Hviderusland siden præsidentvalget den 19. december,med blandt andet politisk motiveret retsforfølgelse og overgreb modoppositionspolitikere, civilsamfundsrepræsentanter og uafhængige journalister.
1
Der fremkommer i rapporten en række anbefalinger til de hviderussiske myndigheder,herunder om at undersøge alle anklager om tortur af arresterede demonstranter eftervalgnatten, og at revurdere alle sager rejst ved retten mod demonstranterne, hvoraf flereer blevet idømt hårde fængselsstraffe. I rapporten opfordres Hviderusland desuden til atstandse chikanen af frie medier og NGO-repræsentanter, samt sikre forsamlingsfriheden,ytringsfriheden og et uafhængigt retsvæsen.Hviderusland har gennem hele forløbet afvist at samarbejde omkring Moskva-mekanismens udførelse. Hviderusland udpegede ikke som muligt en medrapportør, ogudstedte ikke indrejsevisum til rapportøren som foreskrevet af Moskva-mekanismensregler. Hviderusland benyttede sig heller ikke af muligheden for at få en skriftligkommentar vedhæftet som bilag til rapporten.Rapporten blev drøftet på et møde i OSCE’s Permanente Råd den 16. juni, hvor de vestligelande kraftigt opfordrede Hviderusland til at følge op på rapportens anbefalinger.Hviderusland protesterede heroverfor imod brugen af et ikke-konsensus instrument somMoskva-mekanismen, og fandt rapporten useriøs og ensidig. Hviderusland følte sigdermed ikke bundet af rapportens anbefalinger. Overraskende erklærede Hvideruslanddog afslutningsvis sig rede til at uddybe samarbejdet med OSCE, også inden for denmenneskelige dimension.
Danmark støtter OSCE’s politiarbejde i KirgisistanOSCE’s Community Security Initiative (CSI) i Kirgisistan, som blev oprettet med henblikpå at bistå den kirgisiske regering med at reducere de inter-etniske spændinger,genoprette den offentlige orden og styrke politiets kapacitet efter de etniske urolighedersidste sommer, er nu under fuld implementering. Der er etableret tilstedeværelse af OSCE-udsendte politikfolk på ni politistationer i Kirgisistan, og CSI melder om en relativt positivmodtagelse. Det er dog tydeligt, at arbejdet for at fremme politietsmenneskerettighedsoverholdelse og for at styrke det multi-etniske aspekt i politietsarbejde vil kræve en langvarig indsats.Danmark har besluttet at yde et frivilligt finansielt bidrag til CSI på 746.000 kroner,ligesom Danmark har udsendt et missionsmedlem fra Politiet.Den kirgisiske præsident Otunbaeva gæstede det Permanente Råd i juni og udtalte sigpositivt om OSCE’s arbejde i landet. Hun fremkom dog ikke med en klar melding om,hvorvidt Kirgisistan ville være indstillet på en forlængelse af CSI’s mandat udover 2011.USA og EU gjorde det klart, at man ville støtte en sådan forlængelse, men det forventes2
ikke, at man fra kirgisisk side vil være parat til at tage stilling til spørgsmålet før efterpræsidentvalget, der ventes afholdt i oktober.
Mediefrihed højt på OSCE’s dagsordenStyrkelse af mediefriheden er en af hovedprioriteterne for det litauiske OSCE-formandskab. Den 7.-8. juni blev der afholdt en konference i Vilnius om journalisterssikkerhed i OSCE-regionen organiseret af OSCE-formandskabet og OSCE’smediefrihedsrepræsentant. Det fremgik på konferencen, at der stadig er store problemermed vold mod og endog mord af journalister i OSCE-regionen, og at der må sættes merepolitisk vilje ind på at få efterforsket sagerne og dømt bagmændene.Journalisters sikkerhed samt styrkelsen af pluralisme i nye medier, der vil være emnet foret supplerende møde i den menneskelige dimension den 7.-8. juli i Wien, er tillige temaer,som Litauen planlægger at foreslå ministerrådsbeslutninger om på OSCE-ministerådsmødet i Vilnius til december. EU støtter disse prioriteter og hilser desudenvelkommen, at også det kommende irske OSCE-formandskab har annonceret at ville havemediefrihed som et fokusområde for OSCE’s arbejde i 2012.
3