Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 96
Offentligt
906692_0001.png
906692_0002.png
906692_0003.png
906692_0004.png
906692_0005.png
906692_0006.png
NOTAT
17. september 2010J.nr. 1603/1108-0005Ref.
Redegørelse for Energistyrelsens samarbejde med United PlantationsPolitiken har i en række artikler fokuseret på miljø- og arbejdsforhold på United Plantations iMalaysia. United Plantations (UP) er danskejet og er en af Malaysias store producenter afpalmeolie. I artiklerne 14. september ”Staten vil give United Plantations millionstøtte” og”United Plantations giver sig” rejser Politiken på denne baggrund spørgsmål ved Energisty-relsens samarbejde med UP om 4 CDM-projekter. I det følgende redegøres for statens CDM-projekter med United Plantations og for opfølgningen på de rejste spørgsmål. Som det frem-går, anmodede Energistyrelsen allerede ved brev af 9. september United Plantations om en re-degørelse, ligesom Energistyrelsen senere i september gennemfører et 2-dages tilsynsbesøg.

Generelt:

Danmark supplerer sine hjemlige klimatiltag med gennemførelse af klimaprojekter i udlandet,dvs. Joint Implementation (JI) og Clean Development Mechanism (CDM). Gennem klimapro-jekter i udlandet opnås omkostningseffektive reduktioner i drivhusgasudledningen i udvik-lingslandene og i Østeuropa samtidig med, at der sikres teknologioverførsel og fremme af bæ-redygtige udvikling i landene. Den danske stat har i alt kontraheret 22 mio. CO2-kreditter iperioden fra 2008 til 2012.Det har været nævnt i debatten, at der er i den konkrete sag er tale om, at Danmark gennemCDM-projekterne køber sig til en større udledning. Det er ikke tilfældet. Gennem CDM-projekterne overføres klimavenlig teknologi til udviklingslandene, som kan give grobund forandre tilsvarende projekter. Samtidig har projekterne store miljømæssige og sociale sidege-vinster for lokalsamfundet, da overførslen af renere teknologi ofte erstatter en forurenende ogforældet produktionsform. Endelig har staten gennem projekterne indirekte mulighed for atpåvirke andre produktionsforhold i virksomheden, som ikke direkte er en del af CDM-projektet. Den mindskede udledning af drivhusgasser krediteres det danske klimaregnskab.Konkret gennemføresbæredygtige klimaprojekter, hvor den danske stat går ind og er medtil at udvikle projekterne i et tæt samarbejde med lokale projektejere. Projektinvolverin-gen fra dansk side består i at støtte brugen af renere teknologi samt at betale for de registre-ringsomkostninger, der er ved at registrere projekterne hos FN. Projektets anlægsudgifter erbetalt af projektudvikleren selv. Når en aftale om samarbejde underskrives, forpligter dendanske stat sig til at købe en del af de Certificerede Emissions Reduktioner (CERs), som pro-jekterne genererer inden 2012. Disse kreditter medgår så til opfyldelse af den danske klima-forpligtigelse.Side 1
Det danske JI/CDM program blev etableret i 2003, og lå oprindeligt i Miljøstyrelsen og iUdenrigsministeriet. JI/CDM-aktiviteterne blev pr. 1. januar 2008 samlet i Energistyrelsen,der herefter har administreret det samlede program. JI/CDM-Programmet har siden 2003medvirket aktivt til at nedbringe drivhusgas emissioner i Østeuropa og udviklingslande og er idag engageret i 75 projekter i 14 forskellige lande. Der er i alt 22 Joint Implementation (JI)projekter i Østeuropa (Rusland, Rumænien, Bulgarien, Ukraine, Polen og Tjekkiet) samt 53CDM-projekter i Thailand, Malaysia, Kina, Indonesien, Armenien, Cypern, Ægypten samt etenkelt lille pilotskovprojekt i New Zealand. Langt de fleste projekter drejer sig om udnyttelseaf vedvarende energi til erstatning for fossile brændsler samt om energieffektivisering.Programmets krav til drivhusgasreduktionerne er, at de skal være1)reelledvs. at et konkret projekt, skal omsættes til kreditter,2)målbare,dvs., at reduktionerne skal kunne måles og dokumenteres,3)additionelle,dvs. sikre en CO2-reduktion, der ellers ikke havde fundet sted, og4)bæredygtige,dvs. levere et varigt bidrag til værtslandets bæredygtige udvikling.Som en del af statens købskontrakter er der krav om, at værtslandets lovgivning overholdes,og siden 2008 har det yderligere været et krav, at FNs 10 principper om ”Global Compact”overholdes, herunder standarder for arbejdsmiljø.Det danske JI/CDM-program har således siden 2003 kombineret købet af CO2-reduktionermed bæredygtig industriel udvikling og overførsel af dansk viden inden for miljø- og energi-teknologi for herigennem at medvirke til at fremme en bæredygtig udvikling i udviklingslan-dene via teknologi- og kapitaloverførsler, sociale forbedringer og kapacitetsopbygning. Dethar således været et vigtigt mål for det danske JI/CDM-program at sikre varige miljømæssige,sociale og økonomiske gevinster i projekternes nærområde. Det gælder eksempelvis mindsketluftforurening, nye arbejdspladser, bedre vandkvalitet, sikring af en stabil og billig el- ogvarmeforsyning etc. Ligeledes har Energistyrelsen i tilknytning til projekterne ofte knyttet ettæt samarbejde med myndigheder om kapacitetsopbygning eksempelvis af nationale myndig-heder til godkendelse af CDM-projekter. Endvidere indgår træning af lokale konsulenter ogeksperter i overvågning af klimaprojekterne som en aktiv del af CDM-projekterne.Der henvises nærmere til bilag 1 vedr. det danske JI/CDM program.

CDM-projekter i Malaysia

Som del af det danske CDM-program under Udenrigsministeriet blev Malaysia i 2003 ud-nævnt som indsatsområde, og Danmark har bl.a. bidraget til opbygning af de malaysiskeCDM-myndigheder for så vidt angår godkendelsesprocedurer mv. Programmet bygger ovenpå det tidligere Miljøstøtteprogram i Sydøstasien og førte til, at Danmark i 2006 var med til atfå det første malaysiske CDM-projekt registreret i FN. Siden har den danske projektporteføljei Malaysia udviklet sig til 15 registrerede projekter primært inden for vedvarende energi.

Samarbejde med United Plantations

Energistyrelsen har et samarbejde med United Plantations om 4 CDM-projekter – 3 biogas-og 1 biomasseprojekt, hvor affaldsprodukterne fra palmeolieproduktionen udnyttes til at pro-ducere vedvarende energi, der anvendes andre steder i produktionen. Udover at reducere densamlede udledning af drivhusgasser i Malaysia, sikrer biogas-projekterne en mere effektivspildevandsrensning og er dermed til gavn for både det lokale og det globale miljø.Side 2
Alle 4 CDM-projekter håndterer affaldsprodukter fra oliemøllerne, og CDM projekterne erderfor ikke direkte involverede i plantagedrift eller dennes anvendelse af kemikalier.Aftalen om de to første projekter med United Plantations - et biomasseprojekt og et biogas-projekt – blev indgået med Udenrigsministeriet i 2006, og aftalen om de sidste 2 biogaspro-jekter blev indgået med Energistyrelsen i foråret 2010. De første 2 projekter er registrerede iFN, og de to sidste er under FN-registrering; alle 4 projekter er i drift.De 4 CDM-projekter på United Plantations forventes tilsammen at reducere drivhusgasudled-ningen med 250.000 t CO2 inden udgangen af 2012; hertil kommer yderligere 64.000 t efter2012.Det har været af væsentlig betydning for Energistyrelsens involvering, at United Plantationsvar den første palmeolieproducent i verden, der blev certificeret som bæredygtig af ”RoundTable for Sustainable Palm Oil” (RSPO). RSPO er en international ”non-profit” organisation,hvis retningslinjer bl.a. er udarbejdet i samarbejde med Verdensnaturfonden – WWF.RSPO-certificering af palmeolie omhandler alle stadier af produktionen og kræver, at i alt 39bæredygtighedskriterier overholdes. Udover bevarelse af biodiversitet og miljø skal selskabetbl.a. redegøre for brug og håndtering af sprøjtemidler, og der skal fremlægges en dokumente-ret og tilfredsstillende plan for udfasning og/eller minimering af disse. Det er yderligere etkrav fra RSPO, at der ikke fældes regnskov som del af plantagedriften. Certificeringen foreta-ges af uafhængig tredjepart. United Plantations var i 2008 den første palmeolieproducent iverden som kunne påvise, at alle 39 kriterier var overholdt. RSPO certificeringen indebærerårlige audits af uafhængig tredjepart, ligesom certificeringen skal fornyes hvert femte år. Derhenvises nærmere tilwww.RSPO.orgfor mere information.Idet United Plantations er blevet gennemgået kritisk af uafhængige eksperter som del afRSPO-certificeringen, vurderes produktionen på United Plantations som værende bæredygtig,og at arbejdsforholdene har været i orden. Der er foretaget jævnlige besøg på CDM-projektet ide år, Udenrigsministeriet og Energistyrelsen har arbejdet med projekterne. Produktionen påUnited Plantations fremstår velfungerende og fremskridtsorienteret med vægt på bæredygtigplantagedrift, uanset dette ikke er en del af Energistyrelsens CDM-projekt.

Statslige CDM-kreditter

Det fremgår af Politikens artikler, at den danske stat støtter United Plantations. Det er ikke til-fældet. United Plantations har finansieret etableringsomkostningerne i de 4 projekter. Dendanske stat har indgået købskontrakter på emissionsreduktionerne, og projekterne estimeres tilat levere 250.000 kreditter inden udgangen af 2012 samt 64.000 kreditter efter 2012. I proces-sen har den danske stat leveret knowhow igennem konsulentkontrakter med Dansk EnergiManagement (DEM), ligesom den danske stat på helt normal vis har betalt for registrerings-processen hos FN. Der er dags dato endnu ikke verificeret kreditter fra nogle af de 4 projekter,og den danske stat har derfor endnu ikke modtaget eller betalt for kreditter.Energistyrelsen har vurderet de af Politiken rejste forhold nærmere i forhold til Energistyrel-sens krediterhvervelseskontrakter med United Plantations vedr. de konkrete CDM-projekter. De i pressen rejste problemstillinger om plantagedriften vedrører ikke selve klima-Side 3
projekterne, der som nævnt omfatter CDM-initiativet med indførelse af vedvarende energian-læg, men andre forhold på plantagen.

United Plantation’s brug af sprøjtemidler

Politiken kritiserer i artikelserien, at arbejderne i United Plantation’s plantager udsættes forfarlige sprøjtegifte, herunder bl.a. midlerne paraquat og monocrotophos, som selv i meget småmængder kan føre til meget alvorlige forgiftninger. Ifølge Miljøstyrelsen er begge pesticider idag forbudt i EU.Endvidere har Politiken kritiseret, at der er tale om mangelfuldt beskyttelsesudstyr og mangel-fuld lægehjælp. Avisen har ifølge artiklen talt med 20 medarbejdere, hvoraf flere skulle lide afsymptomer på pesticidforgiftning. United Plantations har senest den 16. september i en omfat-tende pressemeddelelse afvist alle Politikens beskyldninger omkring pesticidforgiftninger ogarbejdsforhold som kategoriske usande og/eller misledende. (se Bilag 3)De omtalte pesticider er ikke forbudte i Malaysia, men monocrotophos kan kun anvendes medsærlig godkendelse. United Plantations bekræfter, at stofferne anvendes på plantagen i be-grænset omfang, men afviser Politikens kritik som grundløs og har som følge af Politikens ar-tikler fremlagt en række oplysninger, hvori bl.a. henvises til dokumentation fra omkringlig-gende hospitaler/læger, at der ikke har været tilfælde af pesticidforgiftning blandt medarbej-dere, som håndterer sprøjtemidler. Hertil kommer, at medarbejderne ifølge virksomheden ud-styres med det nødvendige beskyttelsesudstyr og regelmæssigt instrueres i korrekt brug afsprøjtemidlerne.Det fremgår endvidere, at United Plantations ca. hver anden måned sikrer, at der foretages læ-gelige helbredsundersøgelse af de medarbejdere, som håndterer sprøjtegifte. Siden 2005 harselskabet dokumentation på, at der er gennemført knap 12.000 helbredsundersøgelser.Monocrotophos kan i Malaysia udelukkende bruges ved speciel tilladelse og må kun indsprøj-tes i træerne under særlige sikkerhedskrav. United Plantations har i sit svar til Energistyrelsenoplyst, at deres brug er halveret siden 2006 og kun bruges, når den biologiske pestkontrol ikkeer tilstrækkelig. Ved indsprøjtningen bores der et hul i palmen, hvor 10 ml monocrotophosindsprøjtes, hvorefter hullet lukkes med en prop. Plantagen sprøjtes således ikke med mo-nocrotophos i traditionel forstand, da midlet udelukkende indsættes i palmen.Det er tilladt at bruge monocrotophos i flere udviklingslande. Midlet bruges hovedsageligt tilat bekæmpe ”bomuldspest” men bruges også i produktionen af: citroner, oliven, ris, majs,sukker rør, sukker roer, peanuts, kartofler, sojabønner, grøntsager, tobak, kaffe, bananer, me-loner, grønne bønner, peberfrugter og jordbær.Der henvises nærmere til vedlagte artikler i Politiken og pressemeddelelser fra United Planta-tions: Bilag 2 og 3.

Energistyrelsens opfølgning i forhold til United Plantations

På baggrund af Politikens artikler sendte Energistyrelsen allerede den 9. september 2010 ved-lagte brev (bilag 4) til administrerende direktør for United Plantations Carl Bek-Nielsen, hvorUP blev bedt om en grundig redegørelse for bl.a. brugen af sprøjtegifte, ligesom Energistyrel-
Side 4
sen udbad sig oplysninger om, hvornår paraquat og monocrotophos vil være udfaset af pro-duktionen - uanset det ikke er en direkte del af Energistyrelsens CDM-projekt.Af vedlagte svar fra direktør Carl Bek-Nielsen (bilag 4), som Energistyrelsen modtog 10. sep-tember, fremgår det, at United Plantations forventer helt at stoppe brugen af paraquat i pro-duktionen inden udgangen af indeværende måned (september 2010). Udfasningen er del afden plan, som selskabet har været i gang med siden 2008, og som bl.a. ligger til grund for de-res certificering som bæredygtig. Med hensyn til pesticidet monocrotophos oplyses det, at det-te middel kun bruges i nødstilfælde, at det ligeledes er under udfasning, og at midlet vil værehelt udfaset medio 2011 om ikke før.Bek-Nielsen redegør i svaret for, at United Plantations gør meget ud af at undersøge deresmedarbejdere regelmæssigt, at der ikke de sidste mange år har været forgiftninger, og at derikke er rapporteret om pesticid forgiftning fra omkringliggende læger (hvilket de er forpligti-get til ved malaysisk lov). Endvidere redegøres der i svaret for, hvordan UP sikrer, at medar-bejdere gør korrekt brug af beskyttelsesudstyr.

Tilsynsbesøg ultimo september

På baggrund af de rejste problemstillinger og de forskellige oplysninger, der har været frem-ført, agter Energistyrelsen at gennemføre et 2-dages tilsynsbesøg i slutningen af denne måned.Tilsynet vil bl.a. inspicere brugen af de to omtalte kemikalier og diskutere udfasning samtsikkerhedsprocedurer og sikkerhedsudstyr med United Plantations’ ledelse uanset, at planta-gedriften som nævnt ikke er en del af Energistyrelsens CDM-kontrakt med United Planta-tions. Energistyrelsen vil søge at udvirke, at der udover Energistyrelsens lokale, eksterne kon-sulent (Dansk Energi Management) også deltager en uafhængig repræsentant fra RSPO-organisationen.

Konklusion

Som led i det samlede danske JI/CDM-program svarende til ca. 22 mio. kontraherede kreditterer der indgået CDM-kontrakter på 4 projekter med United Plantations svarende til i alt250.000 kreditter inden 2012 og 64.000 kreditter efter 2012. Projekterne består af et bio-masseprojekt og tre biogasprojekter, hvor oliemøllens affaldsprodukter omdannes til vedva-rende energi. Udover at nedbringe drivhusgasserne gavner projekterne nærmiljøet, da bl.a.rensningsprocesserne forbedres væsentligt. Alle projekter er i drift, og to af dem er registrereti FN; de to øvrige er under FN-registrering.Det fremgår af Politikens artikler, at staten støtter United Plantations. Det er ikke tilfældet.United Plantations har finansieret etableringsomkostningerne i de 4 projekter. Den danske stathar indgået købskontrakter på de tilhørende emissionsreduktioner. I processen har den danskestat leveret knowhow igennem konsulentkontrakter med Dansk Energi Management (DEM)ligesom den danske stat har betalt for projektudvikling og FN godkendelsesprocessen. Der erdags dato endnu ikke verificeret kreditter fra nogle af de 4 projekter, og den danske stat harderfor endnu ikke modtaget eller betalt for CDM kreditterne.Plantagedriften er ikke omfattet af statens CDM-kontrakt med United Plantations. Det harimidlertid været af væsentlig betydning for Energistyrelsens involvering, at United Planta-tions var den første palmeolieproducent i verden, der blev certificeret bæredygtig af ”Round
Side 5
Table for Sustainable Palm Oil” (RSPO). RSPO er en international ”non-profit” organisation,hvis retningslinjer bl.a. er udarbejdet i samarbejde med Verdensnaturfonden.Som en del af RSPO certificeringen skal selskabet bl.a. redegøre for brug og håndtering afsprøjtemidler, og der skal fremlægges en dokumenteret og tilfredsstillende plan for udfasningog/eller minimering. RSPO certificeringen indebærer årlige audits af uafhængig tredjepart, li-gesom certificeringen skal fornyes hvert femte år.Med udgangspunkt i RSPO certificeringen, hvor hele produktionen gennemgås af uafhængigeeksperter, vurderes produktionen på United Plantations som værende bæredygtig. Selve plan-tagedriften er ikke en del af Energistyrelsens CDM-projekt, men Energistyrelsen har gennemdet etablerede samarbejde med projektejeren, herunder krav om overholdelse af UN GlobalCompact retningslinjer for CDM-projektet, rejst de spørgsmål, der har været fremme i pressenover for selskabet.På baggrund af Energistyrelsens henvendelse af 9. september til United Plantations tilkende-gav selskabet i sit svar, at selskabet yderligere fremskynder udfasningen af stoffet paraquat ogsåledes forventer helt at stoppe brugen af paraquat i produktionen med udgangen af indevæ-rende måned (september 2010).Endvidere har Politiken kritiseret, at der er tale om mangelfuldt beskyttelsesudstyr og mangel-fuld lægehjælp. Avisen har ifølge artiklen talt med 20 medarbejdere, hvoraf flere skulle lide afsymptomer på pesticidforgiftning. United Plantations har senest den 16. september i en pres-semeddelelse afvist alle Politikens beskyldninger omkring pesticidforgiftninger og arbejds-forhold, som kategoriske usande og/eller misledende. (se Bilag 3)Med hensyn til pesticidet monocrotophos bruges dette stof fortsat i en række lande, men erforbudt inden for EU. Stoffet kan i Malaysia udelukkende bruges ved speciel tilladelse og måkun indsprøjtes i træerne under særlige sikkerhedskrav. United Plantations har i sit svar tilEnergistyrelsen oplyst, at brugen af monocrotophos er minimeret siden 2006, og bruges kunekstraordinært, når den biologiske pestkontrol ikke er tilstrækkelig. Selskabets anvendelse afmidlet er under udfasning, og brugen heraf vil helt ophøre medio 2011 - om ikke før.Idet selskabets brug af paraquat således forudsættes ophørt inden månedens udgang, vil Ener-gistyrelsen i forbindelse med sit tilsynsbesøg ultimo september i særlig grad rejse problemstil-lingen omkring udfasning og ophør af brugen af monocrotophos, uanset at plantagedrift, somnævnt, ikke indgår i Energistyrelsens CDM-projekt med United Plantations.Energistyrelsen vil søge udvirket, at der i tilsynsbesøget - udover styrelsens egen eksterneCDM-konsulent fra Dansk Energi Management - deltager en uafhængig kontrollør fra RSPOfor så vidt angår spørgsmålet om brugen af monocrotophos i plantagedriften.Bilag 1: Beskrivelse af det statslige JI/CDM programBilag 2: Artikler fra Politiken ang. sagenBilag 3: Pressemeddelelser fra United Plantations ang. sagenBilag 4: ENS forespørgsel til UP af 9. september samt UP´s svar
Side 6