Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 94
Offentligt
Program for Konference om miljø og vækst
- status efter Visionskonferencen den 19. november 2010
På Visionskonferencen sidste år var der stor enighed om visionen:miljøsom løftestang for vækst,og der var enighed om at fastholde og udvikle denværdifulde dialog mellem virksomheder, myndigheder og interesseorganisa-tioner.Konferencen holdes i Eigtveds Pakhus i København kl. 9.45 – 15.30, Asia-tisk Plads 2G den 19. november 2010.Dagens ordstyrer er journalist Kurt Strand.9.45Morgenkaffe
Blok 1 - Status fra sidste år og internationale perspektiver
10.15Velkomst og indlæg fra miljøminister Karen Ellemann10.45Dansk indflydelse på den internationale miljødagsorden vedJohn Bæk Sørensen, MiljøministerietPaneldrøftelse - Sinne Backs Conan Europapolitisk chef i DI,Jan Fritz Hansen vicedirektør i Danmarks Rederiforening,Mads Prebensen direktør i Grundfos og Lars Hansen direktør iNovozymes A/S. Oplæg fra panelet med efterfølgende drøftel-se med salen.Frokost
11.00
12. 15
Blok 2 - Fire parallelle workshops
(se nedenfor)13.15Workshops med kaffe undervejs.15.15Afslutning ved Lars Hindkjær - direktør i Miljøstyrelsen
Efter konferencen bydes på et glas vin.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Workshop 1.
Miljøteknologi, opfølgning på den miljøteknologiske handlingsplanIdeen er at udveksle erfaringer og drøfte udfordringer og behov for teknolo-giudvikling. Workshoppen indledes med et oplæg om de internationale per-spektiver for Cleantech, herunder hvad der satses på i andre lande. Heref-ter følger tre parallelle netværkssessioner, som tager udgangspunkt i dennuværende indsats indenfor de tre sektorer: Vand, Luft og Affald, der er ifokus i handlingsplanen for miljøteknologi. Hver workshop indledes med eteller flere korte oplæg, der kan danne baggrund for en dialog om nye behovfor teknologiudvikling i branchen både på kort og på lang sigt. Herunder skalder blandt andet drøftes forslag til nye emner, der skal annonceres i 2011.Workshop 2.
En moderne miljøadministrationWorkshoppen vil sætte fokus på den vision, der fik størst opbakning på Vi-sionskonferencen sidste år: ”Behovet for dialog”. Workshoppen tager ud-gangspunkt i to projekter, der er igangsat af Miljøministeriet. Det ene om-handler etableringen af netværk mellem virksomheder og myndigheder ogom udviklingen af den frivillige miljøindsats. Projektet bliver præsenteret afKey2Green, der er en paraplyorganisation for frivillige danske miljønetværk.Det andet projekt er en evaluering af virksomhedernes erfaringer med miljø-tilsyn, herunder hvilke ønsker virksomhederne har til et styrket og mere ef-fektivt miljøtilsyn. Kan tilsynet både være værdiskabende for virksomheder-ne og samtidig sikre overholdelse af de lovbundne krav? Her spiller det dia-logbaserede tilsyn en central rolle. Projektet er gennemført i tæt samarbejdemed DI, og projektresultaterne er netop offentliggjort. På workshoppen bli-ver der være plads til at inddrage andre erfaringer i drøftelserne.Workshop 3.
Grønne forretningsområder - Bæredygtighed i forretnings- og indkøbsstra-tegienDet skal være nemmere for danske virksomheder at integrere bæredygtig-hed i deres forretnings- og indkøbsstrategi. Det kræver, at værktøjerne hertiler brugbare og relevante for virksomheders strategiske arbejde. For mangefrontløbervirksomheder er bæredygtighed allerede i dag et helt centralt kon-kurrenceparameter, og mange virksomheder arbejder allerede med miljø-værktøjer, fx miljøledelse, miljømærker og eco-design. Samtidigt har EU ihandlingsplanen for bæredygtig forbrug og produktion sat fokus på en dy-namisk ramme for at forbedre produkters miljøperformance og for samtidigat skabe en større efterspørgsel efter mere bæredygtige produkter. Detteunderstreger behovet for flere miljøværktøjer, som kan lette virksomheder-nes arbejde med at indarbejde bæredygtighed som en aktiv konkurrencepa-rameter.På workshoppen er der mulighed for at komme med input til projektet ”Cle-En 21”– Clean Enterprises of the 21st Century” – et 3-årigt projekt, som eret samarbejde mellem DI, Ålborg Universitet, Green Cross og Miljøstyrel-sen. Her er målet at understøtte danske små og mellemstore virksomhedersfrivillige indsats på miljøområdet ved at udvælge nogle af de bedste miljø-værktøjer, opdatere dem og gøre dem lettilgængelige (også elektronisk).
2
Kom og deltag i debatten om, hvordan virksomhedernes frivillige miljøarbej-de kan styrkes ved hjælp af gode værktøjer. Bjørn Bauer fra PlanMiljø erfacilitator på workshoppen.Workshop 4.
Planlægning for fremtidens erhvervMiljøministeriet er i gang med at undersøge virksomheders nuværende ogfremtidige lokaliseringsbehov, og om kommunernes planlægning matchervirksomhedernes behov. De foreløbige resultater fra undersøgelserne giverbl.a. anledning til at stille følgende spørgsmål: Er det rigtigt, at der er rigeligtmed erhvervsarealer i Danmark – til alle slags virksomheder – og overalt ilandet? Er der brug for større fokus på produktions- og fremstillingserhverv?Er det rigtigt, at der ikke er konflikter mellem miljøfølsomme og miljøbela-stende virksomheder? Er det rigtigt, at håndværkere og andre fag, der ser-vicerer byen, kan lokaliseres alle steder i byen, uden at det giver gener –hverken for håndværkeren eller for naboen? Er det rigtigt, at transporttungevirksomheder føler sig klemt ved samlokalisering med andre virksomheder?Det og meget mere vil Miljøministeriet gerne diskutere med repræsentanterfor virksomheder og kommuner ved eftermiddagens workshop om Er-hvervsplanlægning. Workshoppen indledes med en præsentation af under-søgelsens resultater som baggrund for dialogen.
3