Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 79
Offentligt
904558_0001.png
904558_0002.png
Dato: 19. oktober 2010
MiljøministerietDepartementet
Pr. E-post
Klage over miljøministeriets afslag på aktindsigt i skrivelse til EUKommissionen
Danmarks Naturfredningsforening henvendte sig pr. E-post den 8. oktober til miljøministerietmed anmodning om at få aktindsigt i regeringens svar på Kommissionens åbningsskrivelse, ien sag, som omhandler den forsinkede danske gennemførelse af Vandrammedirektivet(EU j.nr. 2010/2072).Miljøministeriet besvarede med brev af 14. oktober 2010 Danmarks Naturfredningsforeningshenvendelse (BLST j.nr. 083-01104).I miljøministeriets afslag på aktindsigt er angivet, at man kan klage over afgørelsen til miljø-ministeriet. Der er ikke angivet en klagefrist.Danmarks Naturfredningsforening klager hermed til miljøministeriet over miljøministeriets af-slag på aktindsigt i den danske regerings svar på en åbningsskrivelse fra EU Kommissionen.
Begrundelse for klagenI miljøministeriets afslag gøres rede for, at der efter § 13 stk. 1 nr.2 i lov om offentlighed iforvaltningen kan meddeles afslag på aktindsigt i det omfang at det er nødvendigt til beskyt-telse af væsentlige hensyn til ”rigets udenrigspolitiske eller udenrigsøkonomiske interesser,herunder forholdet til fremmede magter eller mellemfolkelige institutioner”.
Danmarks Naturfredningsforening har søgt aktindsigt i regeringens svar på EU Kommissionensåbningsskrivelse, som omhandler den danske forsinkelse af gennemførelsen af Vandrammedi-rektivet, i forhold til tidsfristerne fastsat i Vandrammedirektivet.Det danske svar må således formodes at rumme en redegørelse for de særlige danske forhold,som måtte gøre sig gældende, som begrundelse for forsinkelsen i forhold til fristerne.Dette indhold skal dermed ses i forhold til begrundelsen der er givet, for at meddele afslag.Der er ikke i afslaget redegjort for, hvordan hemmeligholdelsen af disse rent danske anliggen-der måtte kunne indgå som et hensyn til ”rigets udenrigspolitiske eller udenrigsøkonomiskeinteresser”.Danmarks NaturfredningsforeningMasnedøgade 202100 København ØTlf 39 17 40 00Fax 39 17 41 41www.dn.dk[email protected]
Det oplyses imidlertid, at hensynet til offentlighedens interesse i at følge gennemførelsen af EUreglerne skal ses overfor – altså i modsætning til – ”hensynet til Danmarks internationale for-pligtelser og muligheder for at afslutte sagen i forhold til EU uden at involvere [EU] domsto-len”.
Danmarks Naturfredningsforening skal her overfor give udtryk for det synspunkt, at offentlig-hedens interesse i at følge gennemførelsen af Vandrammedirektivet ikke er i modstrid medgennemførelsen af direktivet.
Det er ligeledes Danmarks Naturfredningsforenings vurdering, at offentlighedens kendskab tilindholdet af det danske svar til EU Kommissionen jo kun vil være i konflikt med ”mulighedenfor at afslutte sagen uden at involvere domstolen”, såfremt den danske regering ikke har op-lyst alle sagens fakta fyldestgørende.
Vi skal derfor bede om en fornyet vurdering af, om miljøministeriets afslag på aktindsigt medhenvisning til rigets udenrigspolitiske eller udenrigsøkonomiske interesser, står i forhold tiloffentlighedens interesse i at kunne følge gennemførelsen af et EU direktiv, som omfatter allevandforekomster i Danmark.
Med venlig hilsen
Bo Håkansson[email protected]
Kopi:Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
2