Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 743
Offentligt
1026762_0001.png
1026762_0002.png
1026762_0003.png
1026762_0004.png
1026762_0005.png
1026762_0006.png
1026762_0007.png
Miljøminister Karen EllemannCc: Miljø- og planlægningsudvalgetKøbenhavn, 26. august 2011Kære Karen EllemannRoundup rapport: Vedrørende forbud mod brug af RoundupSe venligst vedlagte Roundup rapport fra Greenpeace og GM-Freeze(juni 2011) Herbicide tolerance andGM crops Why the world should be Ready to Round Up glyphosate”Rapporten redegør for de sundheds- og miljømæssige konsekvenser af Roundup.Du svarede 7. juni 2011 på spørgsmål nr. 699 fra 11.maj om forbud mod Roundup , at du ville fåundersøgt årsagen til fund af glyphosat i grundvandsprøver, at miljøstyrelsen derefter ville vurderebehovet for at ændre godkendelsen af sprøjtegiften, og fastslog afslutningsvist, at restriktioner kansættes i kraft meget hurtigt.Roundup/glyphosat er godkendt på baggrund af to grundlæggende antagelser. Dels atRoundup/glyphosat nedbrydes så hurtigt i miljøet, at giften ikke har mulighed for at forårsageforurening. Dels at Roundup/glyphosat ikke er farligt for miljø og sundhed.Begge antagelser må på baggrund af de seneste års undersøgelser og forskningsresultater nu forkastes.Det er derfor nu på høje tid, at du sætter de varslede restriktioner i kraft. Roundup/glyphosat børforbydes, fordi det forurener grundvandet og medfører miljø- og sundhedsfarer.Som det fremgår af Ingeniørens artikelserie om sagen, syntes det nu klart fastslået, at årsagen til, at derblev fundet Roundup/glyphosat i grundvandet, er, at der rent faktisk var Roundup/glyphosat i prøverne.Det må konstateres, at trods forskernes tidligere antagelser (og Monsantos markedsføring) om hurtignedbrydning, så kan Roundup/glyphosat udvaskes til grundvandet. Allerede for 15 år rejste Greenpeacekrav om et forbud i Danmark for aktivstoffet glyphosat i Roundup, efter at vi havde fundet stoffet igrundvandet i Tyskland. Det er derfor grov misinformation, når producenten af denne sprøjtegift stadigpåstår, at aktivstoffet aldrig vil ende i grundvandet.Det er højst tvivlsomt, om det partielle forbud mod brug af Roundup om efteråret på lerjord, somdaværende miljøminister Hans Christian Schmidt i 2003 forsøgte at indføre, ville kunne have forhindretden forurening, der nu er konstateret. Miljøministerens beslutning blev som bekendt, efter pres fralandbruget, droppet i 2004. Der er nu behov for at sikre, at Roundup/glyphosat ikke havner igrundvandet. Det kan kun et forbud mod brug af Roundup/glyphosat opnå.Også den anden antagelse, om at Roundup/glyphosat skulle være næsten uskadeligt for mennesker ogdyr, må på baggrund af de seneste års forskning forkastes. Den vedhæftede rapport fra Greenpeace ogGM Freeze redegør for de sundheds- og miljømæssige konsekvenser af Roundup/glyphosat (Se bilag,nederst i dette brev, for en kort gennemgang af sundheds- og miljømæssige konsekvenser af Roundup).
Greenpeace rapportens advarsler om udvikling af giftresistent-ukrudt og giftstoffets negativeindvirkning på afgrødernes adgang til mikronæringsstoffer fra landbrugsjorden har størst betydning ilande, der dyrker GMO-afgrøder, der er gensplejset til at kunne overleve sprøjtning med Roundup.I Danmark dyrkes der ikke Roundup-resistente GMO-afgrøder, udover den forsøgsdyrkning af roundup-resistente GMO-roer, som miljøministeriet valgte at godkende tidligere i år. Men de mange alvorligemiljø- og sundhedsmæssige konsekvenser af Roundup som rapporten redegør for, gælder ligesåvel forden ”almindelige” anvendelse af Roundup i dansk landbrug.Åbenhed om Roundups egentlige sammensætning.Foruden glyphosat består den Roundup, der sælges også af en række hjælpestoffer (adjuvanter), dvs.stoffer der gør det muligt for glyphosat at klæbe på bladene og trænge ind i plantens celler.Kombinereet med adjuvanterne øges giftvirkningen af glyphosat. Adjuvanterne er endvidere selv, i noglesammenhænge, endnu giftigere end det aktive stof glyphosat.Præcis hvilke adjuvanter, der anvendes i de markedsførte Roundup blandinger, er enforretningshemmelighed. Miljøstyrelsesn afslog således i februar 2011 Greenpeace anmodning omaktindsigt i de adjuvanter, der bliver brugt i fire forskellige glyphosat-produkter, der markesføres på detdanske marked. Efter at have forhørt sig hos Monsanto vurderede Miljøstyrelsen beklageligvis”…athensynet til offentlighedens interesse i, at oplysningerne offentliggøres, vejer mindre tungt end hensynettil godkendelsesindehaverens interesser”.Hemmeligholdelsen har betydet, at miljø- og sundhedsrisikovurderingen af Roundup hovedsageligt harbaseret sig på en vurdering af aktivstoffet glyphosat alene, ikke på den langt giftigere blanding afglyphosat og de flere forskellige adjuvanter, som Roundup reelt består af.Greenpeace vil slutteligt opfordre dig til at anlægge en modsat vægtning af hensynets til hhv Monsantoog offentlighedens interesser. Oplysninger om hvilke adjuvanter, der anvendes i de markedsførteRoundup/glyphosat-produkter, bør absolut være tilgængeligt for uafhængige forskere.Med venlig hilsen
Dan BelusaGreenpeace
Bilag:Dansk gennemgang af de væsentligste sundheds- og miljømæssige konsekvenser fra rapporten:”Herbicide toleranceand GM crops Why the world should be Ready to Round Up glyphosate” .GM-Freeze og Greenpeace, juni 2011
Sundhedsmæssige risiciForuden risikoen for Roundup i drikkevandet, udsættes mennesker for Roundup via sprøjterester påfødevarer. Mest udsatte er selvfølgelig mennesker, der arbejder eller bor i nærheden af marker dersprøjtes med Roundup.FødselsdefekterI Chaco delstaten i Argentina, hvor der siden 1990erne er dyrket GMO-afgrøder med tilhørende brug afRoundup, er antallet af fødselsdefekter firdoblet i perioden 2000-2009. Alvorlige fødselsdefekter er ogsåobserveret i Paraguay hos kvinder, der har været udsat for glyphosat. Tidsperioden stemmer medintroduktionen af Monsantos Roundup baserede GMO-dyrkningssystem. Man kan selvfølgelig ikke påden baggrund konkludere, at Roundup er årsagen. Men mistanken om en sammenhæng til Roundup ernu bestyrket af et Argentinsk forskningshold, som i laboratorieforsøg udsatte haletudse-embryoner formeget lave koncentrationer Roundup. Resultatet blev en række forskellige anormaliteter i kraniet,forkortet kropslængde og øjenskader. Resultaterne fra laboratorieforsøgene er sammenlignelige med defødselsdefekter, der var observeret hos børn fra kvinder, der har været udsat for Roundup undergraviditeten1.Menneskelige placenta og embryonale cellers sårbarhed overfor Roundup er endvidere påvist i andrelaboratorieforsøg, som viste at cellerne døde selv ved Roundup-koncentrationer svarende til de giftrester, der forventes at kunne findes i Roundup behandlede afgrøder2.Det er endvidere påvist, at glyphosat kan krydse moderkagen, så Roundupforgiftning hos moderen kanpåvirke fosteret3.
1Paganelli A, Gnazzo V, Acosta H, López SL & Carrasco AE. (2010). Glyphosate-based herbicides produceteratogenic effects on vertebrates by impairing retinoic acid signalling. Chemical Research in Toxicology 23:1586-95.2Benachour N & Seralini GE. (2009). Glyphosate formulations induce apoptosis and necrosis in humanumbilical, embryonic, and placental cells. Chemical Research in Toxicology 22: 97-105.
Hormonforstyrrende effekterGlyphosat i koncentrationer 100 gange lavere end de doser, der anvendes i landbruget, hæmmedeaktiviteten af aromatase enzymet, som er ansvarlig for østrogen syntesen. For Roundup er effektenendnu større4.Hos hanrotter er det påvist, at Roundup forsinker puberteten, forårsager ændringer i testiklerne ogreducerer produktionen af testosteron5.KræftUndersøgelsen fra den Argentinske delstat Chaco fandt signifikant stigning i kræfttilfælde, særligtleukæmi og hjernekræft og særligt hos børn. Disse observationerne kan naturligvis ikke bevise atRoundup-sprøjtning af GMO-markerne er årsagen til stigningen i kræfttilfælde, men ligesom medobservationerne mht fødselsdefekter, er mistanken til Roundup bestyrket af en lang rækkeundersøgelser med dyr og menneskelige celler6Roundup ændrer de mikrobielle populationer i jordbunden, øger svampesygdom, og mindskerplanternes adgang til tilgængelige næringsstoffer.Det stigende Roundupforbrug som GMO-afgrøderne medfører betyder, at sprøjtegiftens indvirkning børundersøges grundigt.
3Mose T, Kjaerstad MB, Mathiesen L, Nielsen JB, Edelfors S & Knudsen LE. (2008). Placental passage ofbenzoic acid, caffeine, and glyphosate in an ex vivo human perfusion system. Journal of Toxicology andEnvironmental Health A 71: 984-91.4Hokanson R, Fudge R, Chowdhary R & Busbee D. (2007). Alteration of estrogen-regulated gene expressionin human cells induced by the agricultural and horticultural herbicide glyphosate. Human and ExperimentalToxicology 26: 747-52.5Romano RM, Romano MA, Bernardi MM, Furtado PV & Oliveira CA. (2010). Prepubertal exposure tocommercial formulation of the herbicide glyphosate alters testosterone levels and testicular morphology.Archives of Toxicology 84: 309–317.6Mañas F, Peralta L, Raviolo J, García Ovando H, Weyers A, Ugnia L, Gonzalez Cid M, Larripa I & Gorla N.(2009a). Genotoxicity of glyphosate assessed by the comet assay and cytogenetic tests. EnvironmentalToxicology and Pharmacology 28: 37-41.Gasnier C, Benachour N, Clair E, Travert C, Langlois F, Laurant C, Decroix-Laporte C & Seralini GE. (2010). Dig1protects against cell death provoked by glyphosate-based herbicides in human liver cell lines. Journal ofOccupational Medicine and Toxicology 5: 29.Cavaş T & Könen S. (2007). Detection of cytogenetic and DNA damage in peripheral erythrocytes of goldfish(Carassiusauratus)exposed to a glyphosate formulation using the micronucleus test and the comet assay.Mutagenesis 22: 263-8.
Når sprøjtegifte som Roundup godkendes i EU, er der ikke krav om, at sprøjtegiftens effekt på jordensmikroorganismer undersøges. Ydermere omfatter vurderingen kun den aktive ingrediens glyphosat, ikkeden langt giftigere blanding af Glyphosat og de flere forskellige adjuvanter, som Roundup reelt består af.Hvorvidt Roundup er bundet eller aktiv i jorden afhænger af de konkrete jordbundsforhold. Det er retkomplekst. F.eks. konkurrerer glyphosat og fosfor om binding til jorden, så hvis der i forvejen er bundetmeget fosfor i jorden, vil det betyde mere aktivt glyphosat i jorden, da fosforen gør det sværere forglyphosat at binde sig7.Glyphosat virker som plantegift ved at forhindre, at EPSPS-enzymet i planten har adgang til mangan.EPSPS-enzymet er også tilstede i svampe og bakterier og glyphosat kan derfor også påvirke jordbundensmikrobielle populationer. Da Roundup påvirker forskellige organismer meget forskelligt (formentligt pgavarierende grad af sårbarhed af mikrobens EPSPS-enzym), kan tilstedeværelsen af Roundup ændresammensætning af jordbundens mikrobielle populationer. F.eks øges andelen af mangan oxiderendebakterier. Mangan er et vigtigt mikronæringsstof for planter. Glyphosat nedsætter mængden af mangani jordbunden, der er tilgængelig for planter8. Tilsvarende er det fundet, at glyphosat betyder, atroundupresistente GMO-afgrøder har mindre adgang til optageligt zink og andre vigtige næringsstoffer9Det er nu påvist at skadelige svampesygdomme i en række afgrøder, inkl sukkerroer, forværres aftilstedeværelsen af glyphosat10.Sojabønner og andre bælgplanter kan normalt selv skaffe sig kvælstof via symbiose med jordbakteriersom binder kvælstof fra luften. Den evne er nedsat hos GMO-sojabønner. Gensplejsede sojabønnersnedsatte evne til at binde kvælstof lader til dels at være forårsaget af selve gensplejsningen, (idet ogsåroundup-resistente GMO-sojabønner der ikke er blevet sprøjtet med Roundup binder mindre kvælstof),
7Simonsen L, Fomsgard IS, Svensmark B & Splid NH. (2008). Fate and availability of glyphosate and AMPAin agricultural soil. Journal of Environmental Science and Health Part B 43: 365-375.8Tesfamariam T, Bott S, Cakmak I, Römheld V & Neumann G. (2009). Glyphosate in the rhizosphere – roleof waiting times and different glyphosate binding forms in soils and phytotoxicity to non-target plants.European Journal of Agronomy 31: 126-131.9Serra AP, Marchetti ME, Candido ACS, Dia ACR & Christoffoleti PJ. (2011). Influência do glifosato naeficiência nutricional do nitrogênio, manganês, ferro, cobre e zinco em soja resistente ao glifosato. CiênciaRural 41: 77-84.; Zobiole LHS, Kremer RJ, Oliveira RS, Constantin J. (2011). Glyphosate affects micro-organisms in rhizospheres of glyphosate-resistant soybeans Journal of Applied Microbiology. 110: 118-127.10Johal GS & Huber DM. (2009). Glyphosate effect on plant diseases. European Journal of Agronomy 31:144-152.; Kremer RJ & Means NE. (2009). Glyphosate and glyphosate-resistant crop interactions withrhizosphere microorganisms. European Journal of Agronomy 31: 153-161.; Powell JR & Swanton CJ. (2008). Acritique of studies evaluating glyphosate effects on diseases associated withFusariumspp. Weed Research 48,307–318
og dels at Roundup sprøjtegiftens negative indvirkning på jordbundsbakterierne yderligere nedsætterGMO-sojabønnernes evne til at binde kvælstof11.Det står således klart at Monsantos dyrkningssystem, der kombinerer Roundup og Roundup-resistenteGMO-afgrøder, påvirker jordens frugtbarhed og plantesundhed negativt og mindsker planternes adgangtil vigtige næringsstoffer.Negativ indvirkning på biodiversitet i markerneDet store engelske treårige GMO-forskningsprojekt, det såkaldte Farm Scale Evaluations (FSE), påviste iat dyrkningssystemet med ukrudtsgift tolerante GMO-afgrøder havde negativ indvirkning påbiodiversiteten i marken (FSE-forsøget blev udført med en GMO-sukkerroe svarende til den Roundup-resistente GMO-sukkerroe ministeriet i foråret godkendte til forsøgsdyrkning i Danmark). Konklusionenfra FSE var klar:“Based on the evidence provided by the FSE results published in October 2003, if GMHT beet were to begrown and managed as in the FSEs this would result in adverse effects on arable weed populations, asdefined and assessed by criteria specified in Directive 2001/18/EC, compared with conventionallymanaged beet. The effects on arable weeds would be likely to result in adverse effects on organisms athigher trophic levels (e.g. farmland birds), compared with conventionally managed beet”.(ACRE 2004)12.Afprøvningen i UK af den Roundup tolerante GMO-sukkerroe viste negativ effekt på biodiversitet, fordiukrudtsbekæmpelsen simpelthen var for effektiv. Ukrudtsmængden blev fem gange mindre, og somresultat deraf reduceres også mængden af ukrudtsfrø i jordens frøbank. Dermed mindskes en vigtigfødekilde for både fugle og mindre pattedyr i marken og fører dermed på sigt til størrebiodiversitettab13.
Negativ påvirkning af vandmiljø
11Kremer RJ & Means NE. (2009). Glyphosate and glyphosate-resistant crop interactions with rhizospheremicroorganisms. European Journal of Agronomy 31: 153-161; Bohm GMB, Alves BJR, Urquiaga S, Boddey RM,Xavier GR, Hax F & Rombaldi CV. (2009). Glyphosate and imazethapyr induced effects on yield, nodule massand biological nitrogen fixation in field-grown glyphosate-resistant soybean. Soil Biology and Biochemistry41: 420-422.12ACRE 2004,http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20080727101330/http://www.defra.gov.uk/environment/acre/advice/pdf/acre_advice44.pdf13Heard MS, Hawes C, Champion GT, Clark SJ, Firbank LG, Haughton AJ, Parish AM, Perry JN, Rothery P,Scott RJ, Skellern MP, Squire GR & Hill MO. (2003a). Weeds in fields with contrasting conventional andgenetically modifies herbicide-tolerant crop – I. Effects on abundance and diversity. PhilosophicalTransactions of The Royal Society London B 358: 1819-1832.
En del af den Roundup der sprøjtes på markerne ender som bekendt i vandmiljøet, hvor galt det gårafhænger især af hvor meget det regner14. I områder hvor der dyrkes roundup tolerante GMO-afgrøderi USA er der i vandmiljøet fundet glyphosat i koncentrationer op til op til 328μg/l15. I Danmark er der idrænvand fundet glyphosat-forurening på op til 31μg/l.For drikkevand accepterer EU op til 0,1μg/l.Padder har globalt været i tilbagegang siden 1980erne. Et stort antal paddearter er truet af udryddelse.Der er flere årsager. Udover tab af habitater og andre typer forurening, kan den udbredte brug afRoundup være en af årsagerne. Padder lader til at være særligt følsomme overfor Roundup-forurening ivandmiljøet. Laboratorieforsøg med forskellige tudse- og frøarter har påvist høj akut dødelighed ogforlænget haletudse-stadie16.En lang række andre dyr i vandmiljøet (muslinger, plankton, mikroorganismer udviser tilsvarende storsårbarhed selv ved mindre Roundup forurening17.
14Rosenbom AE, Brüsch W, Juhler RK, Ernstsen V, Gudmundsson L, Kjær J, Plauborg F, Grant R, Nyegaard P& Olsen P. (2010). The Danish Pesticide Leaching Assessment Programme Monitoring results May 1999–June2009. Geological Survey of Denmark and Greenland, Ministry of Climate and Energy and Faculty ofAgricultural Sciences.15Battaglin WA, Rice KC, Focazio MF, Salmons S & Barry RX. (2008). The occurrence of glyphosate,atrazine, and other pesticides in vernal pools and adjacent streams in Washington, DC, Maryland, Iowa, andWyoming, 2005-2006. Environmental Monitoring and Assessment 155: 281-307.16Williams BK & Semlitsch RD. (2010). Larval Responses of Three Midwestern Anurans to Chronic, Low-Dose Exposures of Four Herbicides. Archives of Environmental Contamination and Toxicology 58: 819-827.;Relyea RA. (2005). The lethal impact of roundup on aquatic and terrestrial amphibians. EcologicalApplications 15: 1118–1124.17Vera MS, Lagomarsino L, Sylvester M, Pérez GL, Rodríguez P, Mugni H, Sinistro R, Ferraro M, Bonetto C,Zagarese H & Pizarro H. (2010). New evidences of Roundup (glyphosate formulation) impact on theperiphyton community and the water quality of freshwater ecosystems. Ecotoxicology 19: 710-721.;Stachowski-Haberkorn S, Becker B, Marie D, Haberkorn H, Coroller L & De la Broise D. (2008). Impact ofRoundup on the marine microbial community, as shown by an in situ microcosm experiment. Aquatic Toxicity89: 232-241.