Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling), Grønlandsudvalget 2010-11 (1. samling), Færøudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 685, GRU Alm.del Bilag 76, FÆU Alm.del Bilag 40
Offentligt
1015241_0001.png
1015241_0002.png
WWF VerdensnaturfondenSvanevej 122400 København NV
Tlf. 35363635[email protected]www.wwf.dk
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgFolketingets FærøudvalgFolketingets Grønlandsudvalg27 juni 2011Kære udvalgsmedlemmerVi skriver til jer i anledning af det forestående møde i Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC),der finder sted i Jersey i juli 2011. Danmarks position ved dette møde vil blive behandlet ved et samrådunder Miljø- og planlægningsudvalget onsdag d. 29 juni.Ved sidste års møde i IWC (IWC62) blev der lagt op til, at landene skulle blive enige om, hvordanhvalfangst kunne foregå i fremtiden, men et sådant kompromis blev ikke opnået. Ved dette års mødelægges der ikke op til et lignende forslag, men centrale emner i forbindelse med hvalfangst og detfremtidige arbejde under IWC forventes stadig at blive diskuteret.I forbindelse med det nært forestående møde vil vi gerne gøre opmærksom på to specifikke områder,som vi opfordrer til, at Danmark arbejder for i forbindelse med dette års møde i IWC.1. Større åbenhed i IWCIWC bør være en organisation præget af åbenhed, men spørgsmålet om gennemsigtighed ogpåstået korruption blev genstand for stor pressebevågenhed ved IWC-mødet i 2010. WWFopfordrer derfor kraftigt den danske regering til at forbedre dette aspekt af IWC. Forbedring afåbenheden handler ikke om hvalfangst, men om at gøre op med gammeldags procedurer og om atstyrke IWC’s troværdighed.Den britiske regering har fremlagt et papir til Finance and Administration Committee (IWC/63/F&A4) og et beslutningsforslag til behandling i Kommissionen. Dokumentet foreslår ændringer, der skalbringe IWC på linje med andre internationale aftaler.WWF er af den opfattelse, at Storbritanniens forslag er det absolutte minimum, der er påkrævet forat IWC kan leve op til grundlæggende internationale standarder for samarbejde. Derfor vil WWFkraftigt opfordre regeringen til at støtte den engelske regerings foreslåede ændringer.
2. Workshop om menneskeskabte effekter i ArktisUnder IWC-mødet i 2010 blev det foreslået at afholde en workshop om menneskeskabtepåvirkninger af arktiske hvaler. Dette skulle ske i regi af IWC’s videnskabelige komité. De arktiskehvaler står over for en lang række trusler, hvoraf de største er følgerne af klimaændringer,tiltagende olie- og gas efterforskning og øget skibstrafik. Hvaler er vigtige for de arktiskebefolkninger, og et fald i hvalbestandene som følge af menneskeskabte påvirkninger vil have
alvorlige konsekvenser. Et resultat af workshoppen kunne være en identifikation af truedehvallevesteder i Arktis og hvordan disse levesteder – der forventes at flytte sig som følge afklimaændringer - kan forvaltes.En sådan workshop vil forbedre muligheden for at diskutere bevarelse af arktiske hvaler, men veddet sidste møde i IWC var Danmark den eneste arktiske regering, der ikke talte for, at IWC skulleholde en workshop om menneskeskabte effekter i Arktis.WWF opfordrer den danske regering til fuldt ud at støtte afholdelsen af denne workshop, til at sikreteknisk og økonomisk støtte til dens gennemførelse og sikre deltagelse af forskere fra Danmark ogGrønland.
Vi vil gerne opfordre til, at Danmark ved dette års møde i IWC arbejder for en fortsat styrkelse af IWC, ioverensstemmelse med ovenstående punkter.
Med venlig hilsen
Gitte SeebergGeneralsekretær, WWF Verdensnaturfonden