Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 667
Offentligt
1012899_0001.png
1012899_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-4101-00090
Den 21-6-2011
./.
Til udvalgets orientering fremsendes hermed redegørelsen om ”Muligheder for yderligere fredningog bedre beskyttelse af Tøndermarskens unikke naturværdier” forud for Naturstyrelsens tekniskegennemgang i morgen den 22.6 kl. 14.00-15.00 på Christiansborg værelse 1-117. Udvalget bedesvenligst behandle redegørelsen med fortrolighed indtil den tekniske gennemgang er afsluttet.Redegørelsen er udarbejdet under hensyn til beretningen af 15. september 2010 over udvalgetsbehandling af B230. Af beretningen fremgår det at ”Udvalgetanerkender, at der er behov foryderligere beskyttelse af Tøndermarskens unikke værdier. ”Udvalget konstaterer derfor medtilfredshed at miljøministeren i forbindelse med 1. behandling af forslaget tilkendegav at villeundersøge mulighederne for og konsekvenserne af – miljømæssigt og økonomisk, bl.a. i forhold tilsammenhængende virkemidler - at gennemføre tiltag, herunder en eventuel fredning, der sikrer enforbedring af beskyttelsesniveauet.””I Redegørelsen tages der som i tilsagnet til beretningen over B 230 samt besvarelse af alm. del 966af 15. oktober 2010 udgangspunkt i den eksisterende beskyttelse under ”Lov om beskyttelse af deydre koge” herefter tøndermarskloven. Da tøndermarkslovens anvendelsesområde svarer til enfredning skal en forbedring af beskyttelsesniveauet ske inden for rammerne af tøndermarksloveneller en evt. ændring heraf, hvilket derfor også er udgangspunktet for denne redegørelse.Det faglige udgangspunkt er baseret på flere rapporter, analyser og vurderinger herunder:Rapporten ”Konsekvenser af en yderligere forvaltning i de ydre koge” udarbejdet af DMUfor Naturstyrelsen Ribe den 1. april 2011.Rapporten ”Tøndermarsken, ydre koge, arealanalyse”, udarbejdet af det rådgivendeingeniørfirma Johansson & Kalstrup A/S for Naturstyrelsen den 14. marts 2011, samt etsupplerende notat af 6. juni 2011.”Vurdering af arealer i Ny og Gl. Frederikskog” af 1. april udarbejdet af Ministeriet forFødevare og Erhverv.
DMU’s analyser viser bl.a. at hvis man reducerer prædationen fra ræv med mindst 89 %, kanmålsætningen for de tre talrigeste ynglefuglearter opnås uden, at der er behov for yderligere vanddække.Naturstyrelsen fastslår i forlængelse her af, at de levestedsforbedringer i Tøndermarsken som allerede eretableret i samarbejde med kommunen og digelaget, giver mulighed for, at marsken kan understøtte etvæsentligt større antal ynglefugle, men at prædation fra ræv hindrer bestanden i at øges.Det slås ligeledes fast, at der ikke er tvivl om, at mere vand gavner fuglelivet, og at der er tilvejebragtmere fugtighed i marsken, men at det på kort sigt er afgørende, at kontrollere rævebestanden iTøndermarsken i fuglenes yngletid, hvis de igangsatte tiltag skal få en effekt, som står i forhold tilindsatsen.
Miljøministeriet•Højbro Plads 4•1200•København KTlf. 72 54 60 00•Fax 33 32 22 27•CVR 12854358•EAN 5798000862005•[email protected]•www.mim.dk
På den baggrund anbefales det i redegørelsen:
Atden igangværende indsats mod ræv i Tøndermarskområdet fastholdes og styrkes gennemudvikling af samarbejdet med de lokale jagtforeninger.At den løbende overvågning af Tøndermarsken fortsættes og suppleres med en moniteringaf rævebekæmpelsens effekter mhp. en samlet evaluering af udviklingen i 2015.At en evt. beslutning om etablering af et mere udbredt vanddække / øget fugtighed iTøndermarsken afventer resultatet af den endelige evaluering i 2015.
Således konkluderes det i redegørelsen at det på nuværende tidspunkt ikke vil være hensigtsmæssigtat ændre tøndermarskloven, fordi målsætningerne for ynglefuglene kan opnås alene gennem enintensiveret bekæmpelse af ræv.Af tilsagnet til beretningen over B 230 fremgår, at redegørelsen skulle have været oversendt indenårsskiftet. Jeg har tidligere skrevet til udvalget at redegørelsen har været forsinket. Jeg beklagernaturligvis forsinkelsen men håber på, at der er forståelse for, at Tøndermarsken er en vanskelig sagsom har været mere tidskrævende end forventet.Karen Ellemann/Peter Ilsøe
2