Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 656
Offentligt
1011602_0001.png
1011602_0002.png
Notat
KemikalierJ.nr. MST-620-00029Ref. sidyeDen 15. juni 2011Dep-kirst
Besvarelse af spørgsmål stillet af Folketingets Miljø- ogplanlægningsudvalg den 8. juni 2011

Spørgsmål 1: Er det ikke enzymer man anvender i vaskepulver i stedet for fosfater

og er de farlige at anvende?

Svar:
Fosfaternes funktion i vaskemidlerne er hovedsageligt at fungere som såkaldtekompleksbindere. Fosfat binder kalk og magnesium, således at vandet gøres blødt, og devaskeaktive stoffer virker bedre. Fosfater bidrager også til at forhindre gentilsmudsning aftøjet under skylningsprocessen og til at øge pH i vaskevandet. Fosfaterne har således flerefunktioner i tekstilvaskemidlerne, hvilket er baggrunden for deres udbredte anvendelse.Enzymers funktion i tekstilvask er derimod primært at igangsætte nedbrydning af fedt,protein og kulhydrat. Enzymerne virker ved at "klippe" større stoffer i mindre stykker,hvorved det bliver en nemmere opgave for de vaskeaktive stoffer at rengøre tøjet. Derfindes forskellige typer enzymer i vaskemidler. Proteaser (nedbryder protein), amylaser(nedbryder stivelse), lipaser (nedbryder lipider/fedt) og cellulaser (nedbryder cellulose).Enzymer er generelt luftvejsirriterende og kan give luftvejsallergi ved indånding. Enzymer ivaskemidler tilsættes dog typisk som indkapslede granulater eller i flydende opløsning, ogvurderes ikke at udgøre en risiko.

Spørgsmål 2: Hvordan er forbrugernes opfattelse af vægt kontra procent ift.

koncentrerede vaskemidler?

Svar:

Det ungarnske formandskab har under forhandlingerne arbejdet på et forslag, derudtrykker anvendelsesbegrænsningen for fosforholdige indholdsstoffer således atprodukterne enten skal indeholde mindre end en maksimal vægtprocent eller også skal deoverholde en grænse på højst 0,5 g fosfor pr. foreskrevet dosis vask ved middelvandhårdhed.Formålet er, at finde en måde at udtrykke anvendelsesbegrænsningen på, der vil givemulighed for yderligere kompaktering af vaskemidlerne. Kompaktering anses for en fordelud fra et miljømæssigt synspunkt, da det bl.a. medfører lavere energiforbrug ved transportog reduceret emballageforbrug.
Ifølge den europæiske brancheorganisation for vaskemidler, AISE, kræver de kompaktevaskemidler generelt en smule højere grænse for fosforholdige, stoffer for at produktet kanfungere, men da produktet samtidig er kompakteret, vil det samlede forbrug af fyldstofferog andre kemikalier være lavere, end ved brug af traditionelle pulvere.Efter en eventuel indførelse af en begrænsning af fosfater vil forbrugerne, ligesom i dag, fritkunne vælge mellem kompakte og traditionelle vaskepulvere, da begge typer produkter vilfindes på markedet.
2