Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling), Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 651, EPU Alm.del Bilag 280
Offentligt
1011329_0001.png
1011329_0002.png
1011329_0003.png
1011329_0004.png
PRESSEMEDDELELSE31. maj 2011
92-gruppenc/o CARE DanmarkNørrebrogade 68 B, 2200 KBH NTlf: 35 245090 ell. 35 245091e-mail: [email protected]Website: www.92grp.dkKoordinator: Troels Dam Christensen
________________________
Klima på kredit – De danske miljø- og ulandsorganisationerkritiserer, at Danmark køber sig til klimakreditter i ulande i stedet forat gøre klimaindsatsen hjemme.Den danske regering har over de seneste år valgt at investere et milliardbeløb i klimakreditter fraprojekter i udlandet i stedet for at opfylde Danmarks klimaforpligtelser gennem initiativer i Danmark.Det er bl.a. sket gennem den såkaldte CDM-mekanisme, der gør det muligt for de rige lande atinvestere i klimaprojekter i udviklingslande frem for at reducere drivhusgasudslippet hjemme.Danske miljø- og udviklingsorganisationer i 92-gruppen udgiver i dag en stærkt kritisk rapport omden danske strategi. Rapporten viser, at mange af de dansk-støttede projekter sandsynligvis ikke ledertil de nye og ekstra drivhusgasreduktioner, som de skal. Da Danmark samtidigt slipper for at foretageen tilsvarende drivhusgasreduktion hjemme, skader den danske anvendelse af CDM-projekter dermedklimaet. Derudover skaber de dansk-støttede CDM-projekter i flere tilfælde udviklings- ogmiljøproblemer i ulandene.Den danske regering har siden 2003 satset kraftigt på at klare de danske klimaforpligtelser under Kyoto-protokollen ved at investere i klimakreditter fra projekter i udviklingslande og Østeuropa i stedet for at gøreindsatsen i Danmark. I perioden op til og med 2010 har Danmark bevilget 1,6 milliarder kr. til de såkaldteCDM- og JI-projekter, og der er åbnet op for at over 60 pct. af indsatsen for at nå det danske klimamål iperioden 2008-12, kan nås gennem sådanne kreditter.Rapporten ”Klima på Kredit – En kritisk gennemgang af Danmarks brug af CDM-mekanismen”, der udgivesaf de danske miljø- og udviklingsorganisationer i 92-gruppen, gennemgår 43 ud af de 94 dansk-støttedeCDM-projekter, og viser, at der er alvorlige problemer med en lang række af projekterne. Mange afprojekterne ser ikke ud til at leve op til kravet om at være additionelle, hvilket betyder, at projekterne ogsåville være blevet gennemført uden dansk støtte. Et eksempel på dette er den danske støtte til vindmølle-projekter i Kina, hvor mange af vindmøllerne sandsynligvis også var blevet opstillet uden CDM-støtte, daKina har en meget ambitiøs national plan for udbygningen af vindmøller.”Mange af de dansk-støttede CDM-projekter skaber ikke de nye og ekstra reduktioner i drivhusgasudslippetsom de skulle, da de med stor sandsynlighed også var blevet gennemført uden dansk støtte. Da Danmarksamtidigt slipper for at reducere tilsvarende i sit drivhusgasudslip hjemme, leder det til et øget udslip afdrivhusgasser i forhold til de klimamål, som Danmark har forpligtet sig til. Det er stærkt kritisabelt,”sigerSøren Dyck-Madsen fra Det Økologiske Råd.Rapporten påviser også, at flere af projekterne leder til nye udviklings- og miljøproblemer, herunderinvesteringen i større dæmningsbyggerier eller palmeolieprojekter, der ikke er bæredygtighedscertificeret, ogderfor risikerer at lede til rydning af regnskov.
92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling, er et samarbejde mellem 22 danske miljø- og udviklingsorganisationer.92-gruppen arbejder for fremme af en bæredygtig udvikling i hele verden.92-gruppen består af: Afrika Kontakt, Amnesty, Care Danmark, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk International Bosætningsservice,Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmark, Det Økologiske Råd, FN-forbundet, Folkekirkens Nødhjælp, Greenpeace, IWGIA, Kvindernes U-landsudvalg, Landsforeningen for Økosamfund, Mellemfolkeligt Samvirke, Natur og Ungdom, Verdens Skove, Netværket for økologiskfolkeoplysning og praksis/Øko-net, VedvarendeEnergi, U-landsforeningen Svalerne, U-landsorganisationen Ibis, WWF Verdensnaturfonden,Dansk Røde Kors (observatør).
”Rapporten viser, at mange af de dansk-støttede CDM-projekter er problematiske, og ikke leder til denbæredygtige udvikling, som de skal. Flere af dem har negative påvirkninger på miljø og lokalbefolkning oger heller ikke tilstrækkeligt fattigdomsorienteret”,siger John Nordbo fra WWF Verdensnaturfonden.På den baggrund opfordrer de danske miljø- og udviklingsorganisationer den danske regering til at ændrestrategi og i stedet foretage den nødvendige klimaindsats i Danmark.”Det er stærkt kritisabelt, at den danske regering har valgt at investere så stor en del af den danske indsats itvivlsomme projekter i udviklingslande. I stedet burde Danmark gennemføre en langt stærkere klimaindsatshjemme. Det ville også sikre den nødvendige omstilling af energisystemet i Danmark både i forhold tilklimahensyn, dansk erhvervsudvikling og forsyningssikkerhed”,siger Tarjei Haaland fra Greenpeace.Fra den 6. til 17. juni mødes verdens lande igen til klimaforhandlinger i Bonn i Tyskland. Forhandlingerneom en ny global klimaaftale går trægt, og en væsentlig grund er de rige landes manglende vilje til at gåforrest og reducere deres drivhusgasudslip tilstrækkeligt.”Det er afgørende, at vi fra dansk side viser, at vitager vores globale ansvar på os og foretager den nødvendige klimaomstilling hjemme. Derfor må Danmarknu gå bort fra at misbruge CDM-systemet og i stedet reducere hjemme”siger Troels Dam Christensen,Koordinator i 92-gruppen.Han påpeger samtidigt, at det er vigtigt, at Danmark i langt højere grad støtter udviklingslandenesklimaindsats: ”Derbør ydes en langt større dansk klimastøtte til udviklingslandene, men den skal gives somny og ekstra klimabistand og ikke som CDM-støtte, der resulterer i en lavere klimaindsats i Danmark”,udtaler Troels Dam Christensen.
Rapporten ”Klima på kredit – En kritisk gennemgang af Danmarks brug af CDM-mekanismen” kan hentespå 92-gruppens hjemmesidewww.92grp.dkunder ”Nyt” på forsideneller direkte på:http://www.92grp.dk/cms/92/nyheder/2011/Klima_paa_kredit_92_gruppe_CDM_rapport.pdfFor yderligere information kontakt Troels Dam Christensen, koordinator i 92-gruppen på mobil 21 72 79 57og e-mail [email protected]92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling, er et samarbejde mellem 22 danske miljø- og udviklings-organisationer. 92-gruppen arbejder for at fremme en bæredygtig udvikling i hele verden.92-gruppen består af: Afrika Kontakt, Amnesty, Care Danmark, Danmarks Naturfredningsforening, DanskInternational Bosætningsservice, Dansk Ornitologisk Forening/BirdLife Danmark, Det Økologiske Råd, FN-forbundet, Folkekirkens Nødhjælp, Greenpeace, IWGIA, Kvindernes U-landsudvalg, Landsforeningen forØkosamfund, Mellemfolkeligt Samvirke, Natur og Ungdom, Verdens Skove, Netværket for økologiskfolkeoplysning og praksis/Øko-net, VedvarendeEnergi, U-landsforeningen Svalerne, U-landsorganisationenIbis, WWF Verdensnaturfonden, Dansk Røde Kors (observatør).