Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 638
Offentligt
1009319_0001.png
1009319_0002.png
1009319_0003.png
J.nr. NST-101-00290Den

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål

nr. DD stillet af Folketingets Miljø- og

Planlægningsudvalg

Spørgsmål:Vil ministeren oplyse, hvorvidt det er korrekt,at Danmarks næststørste biogasanlæg kanbygges, uden at der foretages en forudgåendeVVM-undersøgelse?Svar:Jeg har antaget, at spørgsmålet vedrører detbiogasanlæg ved Vrå i Hjørring Kommune,som var omtalt i Politiken d. 9. maj 2011.Hjørring kommune har overfor Naturstyrelsentelefonisk oplyst, at kommunen ved enscreening har afgjort, at anlægget ikke erVVM-pligtigt.Screeningsafgørelsen har været offentliggjortden 2. marts 2011 med klagefrist til 30. marts2011.
Kommunens afgørelse er påklaget af bl.a.Danmarks Naturfredningsforeningslokalafdeling i Hjørring.Da sagen er under behandling i klagenævnetkan jeg ikke gå ind i en vurdering af, hvorvidtbiogasanlægget i den konkrete sag er VVM-pligtigt.Jeg vil derimod generelt redegøre for VVM-reglerne i relation til biogasanlæg.Biogasanlæg er omfattet af bilag 1 i VVM-bekendtgørelsen, hvis der i biogasanlæggetbåde indgår en kemisk behandling, og hvis detilførte mængder af gylle og affald overstiger100 tons per dag. Et sådant anlæg erobligatorisk VVM-pligtigt.Biogasanlæg er dog normalt omfattet af bilag2 til VVM-bekendtgørelsen som anlæg tilbortskaffelse af affald.Biogasanlæg omfattet af bilag 2 er kun VVM-pligtige, hvis kommunen på grundlag af enscreening må antage, at det anmeldte projektvil kunne påvirke miljøet væsentligt.Kommunens screening skal være baseret påVVM-bekendtgørelsens screeningskriterier,som er oplistet på bilag 3 til bekendtgørelsen.
2
Som eksempler herpå kan nævnes anlæggetsstørrelse, affaldshåndtering og dets placering iforhold til landskab og beskyttelsesinteresser.Screeningsafgørelsen, det vil sige spørgsmåletom VVM-pligt, er et retligt spørgsmål, somkan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet,hvilket som allerede nævnt netop er tilfældet ien omtalte sag fra Vrå.
3