Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 633
Offentligt
1009147_0001.png
1009147_0002.png
1009147_0003.png
1009147_0004.png
1009147_0005.png
1009147_0006.png
1009147_0007.png
1009147_0008.png
J.nr. MST-001-04040Den

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål

nr. CP stillet af Folketingets Miljø- og Plan-

lægningsudvalg

Spørgsmål CPHvordan vil ministeren sikre, at PCB-byggeaffald frasorteres rent byggeaffald, derkan nyttiggøres?
SvarJeg vil starte med at fastslå, at det ikke er – ogaldrig har været – tilladt at anvende forurenetbyggeaffald, uden en særlig tilladelse eftermiljøbeskyttelsesloven, hvor der af myndig-hederne - typisk kommunerne - er foretageten konkret vurdering af, om anvendelse af detforurenede affald er miljø- og sundhedsmæs-sigt forsvarlig.
Det er altså udelukkende uforurenet byggeaf-fald, som kan anvendes uden en særlig tilla-delse efter miljøbeskyttelsesloven
Jeg vil også gerne fastslå, at PCB-holdigt af-fald ifølge lovgivningen skal udsorteres fraandet byggeaffald på nedrivningsstedet.
Når det er sagt, viser de sager om anvendelseaf PCB-forurenet byggeaffald, som har væretomtalt i pressen, at lovgivningen på dette om-råde ikke altid er blevet efterlevet i praksis.
Jeg er naturligvis optaget af, hvad der skal tilfor at sikre, at lovgivningen faktisk efterleves.Jeg har dog med tilfredshed konstateret, at denmegen omtale af PCB i medierne synes at ha-ve ført til, at bygherrernes opmærksomhed påproblemet er skærpet. I hvert tilfælde sendeslangt mere PCB nu til destruktion hos Kom-mune Kemi.
2
Det er en prioritet i handlingsplanen for PCB ibygninger at sikre en korrekt håndtering afPCB-holdigt byggeaffald. I den forbindelse erdet helt afgørende, at de PCB-holdige mate-rialer, som findes i bygninger, bliver identifi-ceret inden en renovering eller nedrivning fin-der sted. Herefter skal de PCB-holdige mate-rialer, så vidt det overhovedet er muligt, fjer-nes inden bygningen nedrives eller renoveres.Hvis der er situationer, hvor de PCB-holdigematerialer af praktiske årsager ikke kan fjer-nes inden nedrivning, skal de frasorteres indenaffaldet forlader nedrivningsstedet. Og så skalde frasorterede PCB-holdige affald selvfølge-lig håndteres korrekt.
Jeg vil i det følgende beskrive, hvilke initiati-ver, der sættes i gang med handlingsplanen forPCB i bygninger for at sikre, at PCB-holdiget
3
byggeaffald identificeres og frasorteres detbyggeaffald, der sendes til nyttiggørelse.
Handlingsplanens initiativer indgår endviderei opfølgningen på målsætningen i regeringensaffaldsstrategi 10 om en bedre kvalitet i gen-anvendelse af byggeaffald.
For det første bliver der etableret en koordine-ret kortlægnings- og anmeldeordning ved re-novering af visse bygninger for at sikre, atPCB-holdige materialer i bygninger identifi-ceres inden nedrivning. Dette indebærer enformalisering af den kortlægning af bygningerforud for nedrivning eller renovering, som ernødvendig for at overholde den gældende lov-givning om adskillelse af materialer med PCBfra andet affald. Resultatet af kortlægningenskal sendes til kommunernes bygge- og miljø-afdelinger, hvilket vil lette deres tilrettelæg-
4
gelse af tilsyn med nedrivning af bygningerog med håndteringen af byggeaffald.
Da der samtidigt i arbejdsmiljølovgivningenstilles krav om at bygherren skal sikre at sær-lige risici på byggepladsen, f.eks. PCB, bliveridentificeret og tydeligt afmærket inden arbej-det går i gang, er det oplagt, at de krav, derville blive stillet med henblik på at få PCB-holdigt byggeaffald ud af affaldsstrømmen,skal passe til de krav, der allerede eksistererpå arbejdsmiljøområdet.
Tilsvarende skal der ses på muligheder for atkoordinere anmeldelsen af kortlægning afbygninger med den anmeldelse, bygherren,efter byggelovgivningen skal sende til kom-munen inden nedrivning af en bygning.
5
Hvordan koordineringen bedst kan tilrette-lægges, vil blive drøftet med de relevantemyndigheder og øvrige parter.
For det andet vil der for visse større nedriv-ningsprojekter blive stillet krav om, at de skalgennemføres ved selektiv nedrivning. Samti-digt med, at der skal være sikkerhed for, atdisse nedrivninger gennemføres på kvalifice-ret vis. I den sammenhæng skal uddannelse,mulige certificeringskrav eller andre tilsva-rende måder at sørge for kvaliteten i nedriv-ningsarbejdet, drøftes og fastsættes i samrådmed branchen og andre parter
For det tredje bliver der fastsat en generelgrænseværdi for PCB i byggeaffald, der er sålav, at affaldet kan anses for at være uforure-net og dermed egnet til genanvendelse.
6
For det fjerde vil de udredninger om PCB ibygninger og byggematerialer, der sættes igang, give viden om, hvor der fortsat findesPCB, så de bygningstyper og materialer, manskal være opmærksomme på, bliver identifice-ret. Det vil betyde, at indsatsen i forhold tilkortlægning og frasortering af PCB-holdigebyggematerialer kan målrettes. Det er håbet,at disse undersøgelser også kan give et svarpå, hvor meget beton, der skal fraskæres ogudsorteres som følge af, at PCB har bredt sigfra fuger til beton, så et omfattende analysear-bejde ikke bliver nødvendigt.
Endelig satser regeringen på målrettet rådgiv-ning om PCB i bygninger både, hvad angårhåndtering af arbejdsmiljø, indeklima og af-fald. I den forbindelse er der oprettet en PCB-hjemmeside. Der vil blive etableret en telefon-rådgivning, og vejledninger om håndtering afPCB vil blive videreudviklet bl.a. på grundlag
7
af resultaterne af de mange initiativer, derigangsættes med handlingsplanen.Den danske genanvendelse af byggeaffald erstor, og har dermed sikret en høj grad af res-sourcebesparelse. De initiativer, der sættes igang, skal bidrage til en fortsat stor genan-vendelse af bygge- og anlægsaffald samtidigmed at der er en høj grad af sikkerhed for, atder ikke sker en uacceptabel spredning afPCB i miljøet.
8