Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 613
Offentligt
KOMMISSORIUM for skovpolitisk udvalgIndledningDet Nationale Skovprogram fra 2002 danner rammen for regeringens nuværende skovpolitik.Skovprogrammet blev tilvejebragt gennem konstruktiv dialog mellem skovejere, brugere oginteresseorganisationer. Skovprogrammet fokuserer på bæredygtig skovdrift – herunder at finde en balancemellem økologiske, økonomiske og sociale forhold. Det seneste skovpolitiske udspil fra regeringen er fra2005, hvor skovbrugets økonomiske rammevilkår blev forbedret efter stormfaldet i 2005.Skovene skal, uanset ejerforhold, opfylde samfundets behov for natur- og grundvandsbeskyttelse samt givemuligheder for friluftsliv. Hertil kommer at skovene er erhvervsvirksomheder, der sælger gavn- ogenergitræ og udbyder jagt.Siden 2002 er der kommet yderligere fokus på klimaproblematikken, herunder på hvordan samfundetsCO2-udledning kan reduceres. Skovene kan bidrage til dette både ved øget anvendelse af træ tilenergiformål og ved at binde CO2 i træ og træprodukter. Af Aftale om Grøn Vækst fremgår det, at derfrem mod 2015 vil blive etableret ca. 800 ha ny bynær skov og ca. 6.900 ha ny privat skov. Det fremgårogså at der vil blive gjort en målrettet indsats i Natura 2000-områder i form af tilskud til naturpleje- ogforvaltning af private og offentlige arealer. En del af Natura2000 arealerne ligger i skove.Det vurderes derfor, at der er behov for at drøfte skovenes formål ud fra en helhedsbetragtning medskovbrugserhvervet og andre interessenter, herunder bl.a. tilknyttet industri og grønne organisationer.
Udvalgets opgaveDet Skovpolitiske Udvalg skal kortlægge og analysere mulighederne for at opfylde de flersidige formål forskovbruget i Danmark. Det skal ske med udgangspunkt i følgende målsætninger:•Fastholde og udvikle skoven som et velfærdsgode, hvor befolkningen sikres muligheder for friluftslivog naturoplevelser i skoven.•Fastholde og udvikle skovenes potentiale i forhold til at bidrage til klima- og miljømål.•Fremme bæredygtig skovdrift såvel globalt, regionalt (Europa) som i Norden og Østersø-området.Udvalget skal på den baggrund komme med en række anbefalinger til, hvordan samfundets interesser iprivate og offentlige skove, ud fra en helhedsvurdering, kan imødekommes.Udvalgets arbejde kan fx omfatte forslag til hvordan skovene kan bidrage til at løse klimaudfordringerne(biomasseproduktion og skovrejsning). Og til hvordan friluftslivet (adgang og faciliteter) kan udvikles.Forslagene skal balanceres i forhold til de beskyttelseshensyn, der er i de danske skove og i forhold til, atskovene er erhvervsvirksomheder. Nye forslag til virkemidler kan ligeledes indgå i udvalgets arbejde.Udvalgets afrapportering og anbefalinger kan danne baggrund for et revideret Nationalt Skovprogram.Indsatserne i et revideret Nationalt Skovprogram skal kunne gennemføres inden for Miljøministerietseksisterende økonomiske rammer.
Organisering af det skovpolitiske udvalgDet skovpolitiske udvalg sammensættes af repræsentanter fra skovbrugets primære interessenter, ogformanden udpeges af miljøministeren. Udvalget vil i alt få 17 medlemmer.Udvalgets formand:•…Udvalgets medlemmer:•••••••Repræsentanter for jordbruget (Dansk Skovforening, Skovdyrkerforeningerne, Hedeselskabet,Landbrug & Fødevarer)Repræsentanter for skovrelateret industri (Træets Arbejdsgivere og Dansk Træforening)Repræsentanter for myndigheder (Skov- og Naturstyrelsen)Repræsentanter for Skov & Landskab, Københavns Universitet samt DMU, Århus Universitet.Repræsentant for Kommunernes LandsforeningRepræsentanter for natur-, miljø- og brugerorganisationer (Danmarks Naturfredningsforening,Friluftsrådet samt fællesrepræsentant for WWF, Nepenthes og DOF)3 personer udvalgt af Miljøministeren
Udvalget organiserer selv sit arbejde med sekretariatsbistand fra Skov- og Naturstyrelsen.
TidsplanUdvalgets arbejde skal afsluttes med en rapport med anbefalinger til miljøministeren primo 2011.