Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 608
Offentligt
1000780_0001.png
1000780_0002.png
Liste over statslige myndigheder for så vidt angår skibskollisioner og miljøpåvirkningen herfra.MyndighedNaturstyrelsenMiljøstyrelsenMinisteriumMiljøministerietMiljøministerietAnsvarsområdeDet formelle lovmæssige ansvar forhavmiljøloven, herunder nødområder.Det kommunale beredskab fsva.kyststrækninger/strandsanering.Bekæmpelse af olie- og kemikalieforurening afhavet og de kystnære dele af søterritoriet.Bistand til nødstedte skibe, herunder anvisningaf nødområder.Lodstilsynet er ansvarlig for at udføre tilsynmed statslig og privat lodsvirksomhed.Endvidere er tilsynet ansvarlig for at udstederegler for de vilkår, som lodser og lodserierskal operere under i danske farvande.Sejladsinformation, afmærkning, navigation,kystredning, VTS-Øresund og landbaseretAIS.LovgivningHavmiljøloven.Havmiljøloven(Strandrensningsbekendtgørelsen).Havmiljøloven.(Bekendtgørelse om henlæggelse af vissebeføjelser på det maritime område tilSøværnets Operative Kommando).Lodsloven, hvor loven generelt beskriverregler for udøvelse af lodserhvervet.
Forsvarskommandoen Forsvarsministeriet/ Søværnets OperativeKommando
Forsvarskommandoen Forsvarsministeriet/ Lodstilsynet
Farvandsvæsenet
Forsvarsministeriet
Lov om sikkerhed til søs, § 8 og § 17,stk. 4 (Økonomi- ogErhvervsministeriet).Søfartsstyrelsens bekendtgørelse omafmærkning m.v. i danskafmærkningsområde (Økonomi- ogErhvervsministeriet).Lov om tillæg til strandingsloven af 10.april 1895 §§ 6, 7 og 9 samt § 10, stk. 1,sidste pkt. (Justitsministeriet).Farvandsvæsenets bekendtgørelse omtakster foretaget af det statsligelodsvæsen (Forsvarsministeriet).
Farvandsvæsenet /Det StatsligeLodsvæsen
Forsvarsministeriet
Lodserhverv.
Lodsloven, hvor loven generelt beskriverregler for udøvelse af lodserhvervet,(under Forsvars- ministeriets ressort).Forsvarsministeriets bekendtgørelse ombestilling af lods, § 5, (under Forsvars-ministeriets ressort).Lov om sikkerhed til søs.Lov om skibes besætning.Søloven.
Søfartsstyrelsen
Økonomi- ogErhvervsministeriet
Den MaritimeHavarikommission(forventes oprettetden 15. juni 2011.Indtil denne datovaretages disseopgaver afSøfartsstyrelsen)Fiskeridirektoratet
Økonomi- ogErhvervsministeriet
Ansvarlig for regelfastsættelse om skibeskonstruktion, udstyr, bemanding ogansvarsforpligtelse for danske skibe og forkontrol af udenlandske skibes overholdelse afinternationale/EU regler vedhavnestatskontrol.Ansvarlig for kontrol af involverede skibestilstand efter kollisioner.Ansvarlig for kontrol af skibes certifikater ogjournaler.Ansvarlig for den årlige ulykkesstatistik.Undersøgelse af hændelsesforløb ved alvorligeulykker til søs med henblik på at forebyggesådanne i fremtiden.
Lov om sikkerhedsundersøgelse afulykker til søs.
Fødevareministeriet
DMUPolitiet
Bidrager med skibene ”Nordsøen” og”Vestkysten” til det søværtsredningsberedskab.Forskningsministeriet Analyse og rådgivning ved større forureningersom følge af skibsulykker.JustitsministerietKan assistere SOK.
I henhold til kontrakt med Skibsfartensog Luftfartens Redningsråd.Ingen.Havmiljøloven.