Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 603
Offentligt
999941_0001.png
999941_0002.png
999941_0003.png
999941_0004.png
999941_0005.png
999941_0006.png
999941_0007.png
J.nr. NST-4601-00072Den

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål

nr. CY stillet af Folketingets Miljø- og

Planlægningsudvalg

Spørgsmål CYMener ministrene, at dansk lovgivning sikrerborgerne mod tungmetaller i drikkevandetafgivet fra vandhaner og vandarmaturer?SvarDen danske lovgivning sikrer helt genereltborgerne et godt drikkevand i Danmark.
Vandforsyningenslovens formål er at sikredrikkevandets kvalitet til beskyttelse afmenneskers sundhed.
De sundhedsmæssige kvalitetskrav tildrikkevandet fremgår afdrikkevandsbekendtgørelsen.
Her er der fastsat grænseværdier for indholdetaf en lang række stoffer, blandt andetbakterier, tungmetaller og miljøfremmedestoffer, som jo er uønskede i voresdrikkevand.
Der er krav om, at vandforsyningerne løbendeskal måle koncentrationerne af de forskelligestoffer i drikkevandet, så det løbende sikres, atgrænseværdierne overholdes.
For tungmetallerne er der fastsat krav, der skaloverholdes ved henholdsvis ”indgang tilejendom” og ”forbrugers taphane”.
Det er vandforsyningerne, som skal sørge forat levere drikkevand i en kvalitet, der opfylderkravene ved ”indgang til ejendom”.
2
Drikkevandet skal dog fortsat være i orden,når det har passeret igennem ejendommensvandinstallationer og tappes ved hanen.
Derfor må ejendommens vandinstallationersamlet set ikke påvirke drikkevandets kvalitetmere end den difference, der er mellemdrikkevandsbekendtgørelsens krav vedhenholdsvis ”indgang til ejendom” og”forbrugers taphane”.
Som økonomi- og erhvervsministeren vilredegøre for, er der i byggereglerne krav om,at byggematerialer, der anvendes idrikkevandsinstallationer, skalVA-godkendes.
VA-godkendelsen skal sikre, at debyggematerialer, som er i kontakt meddrikkevandet, ikke afgiver stoffer fx
3
tungmetaller i større mængder, end hvaddrikkevandsbekendtgørelsen tillader.
VA-godkendelsen har fastsat krav til bly ogcadmium.
Erhvervs- og Byggestyrelsen og Naturstyrelsen har bl.a. fåetforetaget en undersøgelse af afgivelsen af ni metaller (bly,nikkel, kobber, zink, arsen, cadmium, antimon, krom og tin)fra drikkevandsinstallationer.
Undersøgelsen viser, at visse vandhaner kangive afsmitning af bly og nikkel, og atafsmitningen er størst i de første år afvandhanens levetid.
Det naturlige nikkelindhold i grundvand ergenerelt højere på Københavns vestegn end iandre dele af landet. Vandforsyningerne skalsørge for, at vandet overholdergrænseværdierne.
4
Vi ved, at nogle vandhaner afgiver nikkel – ogda VA-godkendelsesordningen i dag ikke haret krav til nikkel – kan nogle vandhaner derformedvirke til, at grænseværdien for nikkeloverskrides, for eksempel på Københavnsvestegn.
Derfor er jeg tilfreds med, at Naturstyrelsenog Erhvervs- og Byggestyrelsen er i gang medat se på nikkelafgivelse fra vandhanerne.
Styrelserne har bl.a. gennemført enundersøgelse af metoder til vurdering afnikkelafgivelse fra VA-godkendte vandhaner.
Resultatet af undersøgelsen viser, at der erflere metoder til måling af nikkelafsmitningfra vandhaner.
På baggrund af undersøgelsernes resultater erde to styrelser nu ved at se på, hvilke
5
muligheder der er for at sætte krav til nikkel iforbindelse med VA-godkendelsen.
Drikkevandsbekendtgørelsen vil skullejusteres i overensstemmelse hermed.
På et møde i Erhvervs- og Byggestyrelsen forfå dage siden - den 11. maj - blevinteressenterne orienteret om undersøgelsensresultater og om, at Naturstyrelsens ogErhvervs- og Byggestyrelsen er ved at se påVA-godkendelsesordningen.
Lad mig dog for god orden skyld ogsåunderstrege, at der er nikkelfri vandhaner påmarkedet, som forbrugere med nikkelallergikan vælge. Man kan se en oversigt over dissepå Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmesidegodkendtevandhaner.dk.
6
Styrelserne vil også se på, om der erproblemstillinger omkring andre metaller, derskal løses.
På Naturstyrelsens hjemmeside har der også iflere år været et huskeråd om altid at ladevandet løbe lidt, inden vandet drikkes.
Rådet er tænkt som en ekstra sikkerhed for, atvi altid husker at skylle det stillestående vandi vandhanen ud, før vi drikker af vandet. Vedat følge rådet sikres, at vi altid drikker friskdrikkevand.
På den baggrund mener jeg, at lovgivningengenerelt er i orden, og jeg er tilfreds med, atstyrelserne er i gang med at justereVA-godkendelsesordningen, så den udoverråd om at lade vandet løbe, tager denødvendige hensyn også til afsmitning frabl.a. vandhanerne.
7