Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 603
Offentligt
999940_0001.png
999940_0002.png
J.nr. NST-4601-00072Den

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål

nr. CØ stillet af Folketingets Miljø- og

Planlægningsudvalg

Spørgsmål CØMener miljøministeren, at vandhaner ikke eromfattet af blybekendtgørelsen,når vandhaner ikke fremgår af listen afprodukter, der er undtaget frabekendtgørelsen?SvarNår man taler om regulering af bly i vandhaner og andrevandarmaturer skelnes der mellemmetallisk bly, som kan indgå i den metallegering,som vandhanen er lavet af ogkemiske forbindelser af bly, som kan indgå if.eks. gummiringe o.lign.Blybekendtgørelsen regulerer import og salg af produkter, derbåde indeholder bly i metallisk form, og i kemiskeforbindelser.
I bekendtgørelsen er de kemiske forbindelser af bly, som vi ermest bekymret for, totalt forbudt, med mindre bestemteanvendelser er specifikt undtaget fra forbuddet. Vandhaner ogandre vandarmaturer er ikke undtaget og må derfor ikkeindeholde kemisk bly.
I blybekendtgørelsen er brugen af metallisk bly derimodgenerelt tilladt, med mindre bestemte anvendelser er specifiktforbudt i bekendtgørelsen - eller i anden lovgivning.Vandhaner og andre vandarmaturer er ikke specifikt regulereti bekendtgørelsen, da de er omfattet af andre regler, derregulerer bly.
Vandhaner og andre vandarmaturer skal have en VA-godkendelse. Ellers er det ikke tilladt at sælge dem.
For at kunne få en VA-godkendelse skal vandhaner og andrevandarmaturer testes for frigivelse af bly og der er fastsat engrænse for, hvor meget bly, der må frigives til vandet.Det er baggrunden for, at vandhaner ikke eromfattet af blybekendtgørelsen.
2