Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 568
Offentligt
991949_0001.png
991949_0002.png
Den 5. maj 2011
Minister vil beskytte unge mod allergiMange danske børn har fået en hennatatovering eller farvet håret inden de fyldte ni år. Fireud af 10 unge mellem 13 og 16 år har prøvet at farve hår – hver tiende af dem begyndte,inden de fyldte ni år. Det er et problem, og derfor lancerer miljøminister Karen Ellemann (V), idag kampagnen ”Hudallergi - en partner for livet.” Kampagnen skal få børn og unge til at ladehårfarven stå på butikshylden, skrue ned for parfumen og droppe hennatatoveringerne, fordide risikerer at få livsvarig allergi.-Det er skræmmende at så mange børn og unge farver hår, for de risikerer at få allergi, somde skal leve med resten af deres liv. Det gælder både for hårfarve og parfume – hvor en al-lergi kan give livslange problemer. Bare det at vaske fingre kan pludselig blive et problem,fordi man ikke længere kan tåle parfumen i håndsæben på caféen. Derfor er det vigtigt, at vifår fat i de unge, inden de eksperimenterer løs med deres udseende,siger miljøminister Ka-ren Ellemann.Miljøstyrelsen har undersøgt forbruget af hårfarve, hennatatoveringer og parfume blandt1254 drenge og piger i alderen 13-16 år. Næsten halvdelen vidste ikke, at de kan få livslangallergi af at farve hår. Det skal kampagnen ”Hudallergi – en partner for livet” den næste må-ned råde bod på. På skoler landet over vil der være plakater og indstiksfoldere i bladet Fri-kvarter om konsekvenserne af allergi. De unge kan give sig selv en allergisk make-over påhjemmesiden hudallergi.dk, hvor de også kan vinde en shoppetur. De kan også læse om denye regler for hårfarve, der blandt andet betyder, at hårfarvepakker fremover skal mærkesmed advarsler om, at hårfarver ikke er for unge under 16 år.

Færre bruger parfume

Størstedelen af danske unge sværger til parfumerede plejeprodukter som cremer og deodo-ranter hver dag eller flere gange om ugen. Alligevel er der i dag tre gange så mange unge,som fravælger den klassiske parfume sammenlignet med for blot tre år siden. Hver femteung går således uden om parfume i dag, viser undersøgelsen.- Det er rigtig godt, at flere unge i dag helt fravælger at bruge parfume. Det tyder på, at deunge er begyndt at tage stilling til, hvad de sprøjter på huden. Men samtidig kan vi også se,at de ikke er opmærksomme på, at de også kan få allergi af for eksempel en creme, hvor derstår, at der kun er naturlig parfume i. Jeg håber, at vi med en sjov og anderledes kampagneuden løftede pegefingre kan få de unge til at blive klogere og tage ansvar selv,siger KarenEllemann.

Gode råd om hudallergi:

1. Jo mindre du bruger, jo mindre er risikoen for, at du får allergi.2. Skru ned for parfumen3. Lad være med at farve hår, ellers vælg striber og skyllefarve
4. Undgå at få lavet en sort hennatatoveringLæs mere om kampagnen på www.hudallergi.dkLæs mere om gode råd om www.hudallergi.dk

Yderligere oplysninger:

Louise Fredsbo Karlsson, AC-tekniker i Miljøstyrelsen, email: [email protected], tlf. 7254 4549Marie Andergren, pressemedarbejder i Miljøministeriet, email: [email protected], tlf. 7254 6060eller 4061 3873

Miljøstyrelsens undersøgelse

Planmiljø har for Miljøstyrelsen gennemført en undersøgelse blandt 1254

drenge og piger i

alderen 13-16 år.

Parfume:

22 % af de unge bruger ikke parfume.

Produkter med parfume (deodorant, eller plejeprodukter):

48 % af de adspurgte bruger produkter med parfume hver dag og73 % bruger parfume hver dag eller flere gange om ugen.9 % bruger slet ikke produkter med parfume i.

Hårfarve:

25 % farver hår flere gange årligt.11 %, af de der farver hår, begyndte inden de fyldte 9 år.

Hennatatoveringer

27 % har fået lavet en hennatatovering30 %, af de der har fået en hennatatovering, fik den inden de fyldte 9 år

Viden om hudallergi:

81 % ved, at man kan få hudallergi af parfume.38 % ved, at naturlig parfume kan give hudallergi.40 % ved ikke, at man kan få hudallergi af at bruge hårfarve.72 % ved ikke at man kan få allergi over for hårfarver, hvis man får lavet en hennatatove-ring.

Konstateret allergi:

2 % har ved lægen fået konstateret hårfarveallergi.1 % har ved lægen fået konstateret allergi over for hennatatoveringer.7 % har ved lægen fået konstateret parfumeallergi.
2