Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 508
Offentligt
980207_0001.png
980207_0002.png
MEDDELELSE: PESTICIDBRUG HOS UNITED PLANTATIONS BHDForsigtigt brug af pesticider kan være en væsentlig fordel for vores samfund, da det øgerudbuddet af fødevarer af god kvalitet, til overkommelige priser. Dog er det vigtigt at nævne,at pesticider i sagens natur er farlige og, at det er i alles interesse at minimere den risiko deudgør for mennesker og for miljøet. Gennem årene har vores engagement i at udføre løbendeforbedringer resulteret i, at vi har mindsket brugen af pesticider betydeligt, i forhold til andrevæsentlige olieafgrøder, hovedsageligt gennem Good Agricultural Practices (GodLandbrugspraksis, defineret af FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO). I dag erUnited Plantations’ brug af pesticider 6 til 8 gange lavere pr. ton produceret olie, end forrapsolieproducenter og ca. 45-50 gange lavere end for sojaolieproducenter.United Plantations har siden 2006 gjort en stor indsats for at identificere og evaluerealternativer, som kan erstatte klasse 1 insekticidet Monocrotophos, og der arbejdes fortsat pådette i samarbejde med adskillige multinationale kemikaliefabrikanter, bl.a. Bayer, BASF ogSyngenta. På trods af, at vores interne mål var at nå en endelig udfasning af Monocrotophosinden den 31. marts 2011, har United Plantations indtil nu ikke været i stand til at finde enpassende erstatning som på effektiv vis kan inddæmme angreb fra bagworms (Metisa Plana,Mahasena Corbetti og Cremastopsyche), som udgør en alvorlig trussel mod alleoliepalmebestande. Denne vurdering støttes af alle de ledende kemikalieproducenter iMalaysia, som til dato ikke har været i stand til at levere et effektivt erstatningsprodukt tilMonocrotophos.Monocrotophos vil derfor stadig blive benyttet i meget begrænsede mængder, hvilket kun vilvære i form af stammeinjektion, og udelukkende som sidste led i Selskabets5-trinsskadedyrs-bekæmpelsesprogram(se boksen nedenfor), når alle andre forsøg på at inddæmmeeller kontrollere et bagwormudbrud er blevet forsøgt. Dette er i fuld overensstemmelse medthe Round Table on Sustainable Palm Oil’s principper og kriterier, som bl.a. er blevetudformet af 22 NGO’er, heriblandt WWF, OXFAM, Conservation International og Flora &Fauna.
1
5-trins skadedyrsbekæmpelsesprogramFremgangsmåde til inddæmning og/eller kontrol af bagwormudbrud, sombegrænser brugen af Monocrotophos1) Integreret skadedyrskontrolF.eks. tilplantning med nytteplanter for at øge naturlige snylte- ogrovdyrsaktiviteter mod bagworms. Til dato er der blevet plantetomkring 98.371 bredbladede nytteplanter.2) Igangværende overvågningOptællingshold fordelt på plantagerne tager vilkårlige prøver afpalmeblade i et forhåndsbestemt mønster på hele området af hverplantage. Uddannet personale tæller derefter palmebladene forinsekter og undersøger dem for skader, forårsaget af insekter.3) LuftovervågningObservationsflyvninger foretages regelmæssigt, som led i hurtigeresporing, forebyggelse og behandling af potentielle udbrud.4) Brug af biologiske kontrolagenterF.eks Bacillus Thuringiensis som den første i behandlingen mod etudbrud.5) Sidste udvejSom sidste udvej og kun når trin 1-4 har vist sig at være virkningsløsei forhold til inddæmning eller kontrol af den naturlige balancegangmellem skadedyr og nyttige rovdyr, vil vores uddannede personalegribe ind med behandling med stammeinjektioner hvorMonocrotophos benyttes som bekæmpelsesmiddel.
Siden United Plantations påbegyndte dets 5-trins skadedyrsbekæmpelsesprogram i 2006, harSelskabet formået at reducere dets brug af Monocrotophos med ca. 60 %.Til sidst ønsker United Plantations at gøre det klart for alle aktionærer, at Selskabet tagerbrugen af pesticider yderst alvorligt, både hvad angår håndtering og anvendelse. Dette gælderi særdeleshed når det drejer sig om sikkerheden for de medarbejdere, som arbejder medpesticider.United Plantations har siden 2005 foretaget adskillige tusinde lægeundersøgelser påmedarbejdere som arbejder med pesticider. Undersøgelserne viser, at der aldrig erforekommet tilfælde med symptomer eller tegn på pesticidforgiftninger hos UnitedPlantations’ medarbejdere.Vi har, i tæt samarbejde med renommerede internationale forskningsorganisationer,intensiveret en række initiativer, som skal udforske brugen af særlige biologiske ’fjender’ tilat kontrollere udbrud af bagworms, som forårsager epidemiske tilstande i den sydlige del afPerak-regionen, for at mindske vores afhængighed af syntetiske pesticider.
2