Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 500
Offentligt
979393_0001.png
979393_0002.png
Hans Otto Sørensen, “Ullerup”, Ullerupvej 91, 6780 Skærbæk. Tlf.nr. 7475 2262 & 7375 2262 Mobil 40822262. Fax. 74750088.E-mail [email protected]02.04.2011
Naturstyrelsen,Haraldsgade 53,2100 København ØOgTønder Kommune,Kongevej 57,6270 Tønder
Høringssvar vedr. ændret vedligeholdelse for vandløbet ”Midtrenden”, beliggende sydvest forSkærbæk By i Tønder Kommune.
Jeg er lodsejer i Skærbæk Marsken og har ca. 69 ha, der afvander til ovennævnte vandløb. Vi hardesuden andre arealer forskellige steder i området. Vort areal i marsken udgør 1/3 del af vortsamlede areal, og er derfor af stor betydning for vores samlede økonomi. Ejendommen drivesmed korn- og halmproduktion, samt en lille besætning af ammekøer. Sidstnævnte er underafvikling, idet der ikke er nogen positiv økonomi i at producere kød i vore dage.Jeg kan forstå, at der skal ske en forringelse af vedligeholdelsen af vandløbet ”Midtrenden”. Jegvil derfor med dette brev gøre indsigelse herimod, samt stille krav om fuld erstatning.

Beskrivelse af vandløbet.

”Midtrenden” er et kunstigt vandløb,

der er gravet i tiden efter etableringen af sommerdigetlangs Bredeå med et formål at lede ferskvand fra Bredeå ind til kreaturerne. Dette er senestfastslået gennem en dom afsagt af retten i Tønder den 13. februar 2002. Vandløbet består af enrække fortløbende lige kanaler gennem det næsten fuldstændigt flade landskab. Vandløbetmodtager i dag vand fra nærliggende arealer langs vandløbet og fra Gesing Mose og fraMosbølområdet. Tidligere blev disse arealer afvandet til priler i det åbne marskområde, menefter byggeriet af sommerdiget forsvandt disse priler langsomt. Siden blev der gravet grøftermellem fennerne med afløb til den gravede kanal.”Midtrenden” har intet naturligt fald; faktisk er det lavest beliggende område mere end 2 km fraudmundingen i Brede Å´s døde arm. Vandbevægelsen er meget langsom, og er stærkt påvirket aftidevandet. Når højvandet kommer – 2 gange i døgnet – standser vandet, og løber rent faktisk entid baglæns i vandløbet. Det er derfor meget vigtigt, at når vandet igen vender, at der så er godeafstrømningsforhold, og vandløbet bør oprenses to gange årligt.Hvis der ikke sker en grundig og regelmæssig oprensning af vandløbet, og helst to gange årligt,stoppes vandbevægelsen helt, og vandets kvalitet forringes væsentligt. Dette skyldes bl.a. ogsådet forhold, at vandløbet modtager spildevand fra Skærbæk By ved overløb, både direkte samtgennem 4 aflastningskanaler fra Vandløbet ”Røgelstrømmen”, som er primær modtager af vandfra Skærbæk Rensningsanlæg.
Hvis der skal opretholdes en god vandkvalitet i vandløbet er det bydende nødvendigt, at der skeren løbende og grundig oprensning, der sikrer en god gennemstrømning. Ellers vil vandet isommerperioden blive næsten helt stillestående med en betydeligt forringet vandkvalitet til følge.Det skal desuden nævnes, at vandløbet i visse områder har en meget blød bund.

Dyrkningsmæssige konsekvenser.

Hvis vedligeholdelsen af vandløbet forringes, vil det også få betydelige konsekvenser fordyrkningen af de arealer, der afvander til dette vandløb. Området er helt fladt, og der er intetnaturligt fald, der kan modvirke en ringere vedligeholdelse. Arealerne vil derfor blive mere vådemed hyppige oversvømmelser til følge, hvilket vil give problemer med rettidig bearbejdning,med tilsåning og med høst. Det vil betyde større omkostninger og udbyttetab, og dermed endårligere udnyttelse af indsatsstoffer, f.eks. kvælstof. Hvis arealerne bliver vådere end nu, kandet medføre, at korndyrkning må ophøre og erstattes af afgræsning eller lignende. Det erimidlertid MEGET TVIVLSOMT om der kan findes dyr til afgræsning. Skal der bjerges hø erder heller ikke nogen særlig god økonomi i dette, især ikke hvis høslættet skal tages sent. Høtaget senere end midten af juni mister meget af sin værdi, og er det først taget i midten af julieller senere er høet reelt værdiløst. Under alle omstændigheder vil en overgang til græsmarkpåføre os meget betydelige tab, tab som vort landbrug næppe vil kunne modstå.Der kunne så eventuelt ske en tilmelding til MVJ-ordninger, men disse er i dag så stærktforringede og helt ude af trit med udviklingen, at en indtræden i disse under de nugældendeforhold også vil føre meget markante tab med sig og heller ikke vil kunne holde vort landbrugkørende, og ikke kunne forrente de investeringer, vi har foretaget i korn- og halmproduktion.En ændret vedligeholdelse med mindre oprensning end i dag vil derfor dels forringe vandløbetskvalitet, det vil give en dårligere vandkvalitet, og det vil betyde meget betydelige tab for oslodsejere.

Krav om erstatning.

Vi vil derfor være nødt til at kræve erstatning. Vi må kræve, at dette sker kontant; en gang foralle. Ikke gennem en mere eller mindre tvungen tilmelding til en EU-baseret ordning, der kanændres eller være væk i morgen.Arealer, der kun kan dyrkes med græs, har en væsentlig mindre værdi, end omdriftsarealer, derkan dyrkes med korn. Vort tab, og det som vi vil kræve dækket ind, vil således beløbe sig tilmange millioner kroner.Det helt paradoksale er, at verden mangler fødevarer. Og en hektar mindre i Danmark vil betydefældning og opdyrkning af tre hektar regnskov i f.eks. Brasilien.Med venlig hilsen