Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 48
Offentligt
901145_0001.png
901145_0002.png
901145_0003.png
901145_0004.png
J.nr. 001-02379Den 13. oktober 2010

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. D

stillet af Folketingets Miljø- og Planlægnings-

udvalg

Spørgsmål DI de foreløbige forslag til Natura 2000 planerfremgår det, at for at opnå gunstig bevaringsstatusi en række Natura 2000 områder på havet skal derske en regulering af fiskeriet, idet bl.a. fiskeri medbundslæbende redskaber anses som en trussel modhavmiljøet. Hvordan vil ministeren sikre, at kom-mende forvaltningstiltag i marine Natura 2000områder overholdes, og den biologiske mangfol-dighed bevares? Samrådsspørgsmålet har tidligereværet stillet i Folketingsåret 2009-10, jf. MPUalm. del – samrådsspm. DX.
SvarMålet for naturtilstanden i Natura 2000-områderneer at sikre eller genoprette gunstig bevaringsstatus
for de beskyttede arter og naturtyper. Det skal bl.a.ske gennem Natura 2000 planerne, som det er Mil-jøministeriets ansvar at udarbejde. Det er en opga-ve, der strækker sig over lang tid og kræver enomfattende indsats. Men en af regeringens priori-teringer på kort sigt, dvs. i den 1. generation Natu-ra2000 planer, er at sikre en række sårbare natur-typer mod ødelæggelse. Det gælder bl.a. stenrevog boblerev. Og derfor indeholder de Natura2000planer, der netop er udsendt i offentlig høring, enprioriteret og målrettet indsats for at sikre demfrem til 2015.
For rev og boblerev, er der således i Natura 2000-planerne en retningslinje i indsatsprogrammet, dersiger, at rev og boblerev skal sikres mod ødelæg-gelse. Indsatsprogrammets retningslinjer er bin-dende og forpligter de statslige myndigheder.
Vi har i Danmark integreret opfyldelsen af Natura2000-forpligtelserne i de forskellige sektorministe-
2
rier. Det betyder, at de forskellige ministerier skalstå for den konkrete regulering indenfor deresmyndighedsområde.
Beskyttelsen i de marine områder sikres såledesved, at sektorministerierne skal følge op på Natura2000- planernes indsatsprogram og sikre, at derikke sker skade på områdernes udpegningsgrund-lag.
Det er derfor Fødevareministeriet, der skal sikreen regulering eller begrænsning af fiskeriet i deNatura 2000-områder, hvor fiskeriet kan have enødelæggende virkning på de beskyttede naturtyperog arter i området.
Fødevareministeriet har således også implemente-ret habitatforpligtigelsen i deres lovgivning (fiske-riloven). Vi anser dette for at være den rigtige til-gang og den vil sikre, at vi opnår den bedste be-skyttelse af naturen. Tanken om sektorintegration
3
er i øvrigt ikke ny. Det har været et bærende prin-cip i natur- og miljøpolitikken gennem efterhån-den mange år. Erfaringerne med sektorintegratio-nen i forhold til vores Natura2000 forpligtelser påhavet er indtil videre positive. En række myndig-heder har justeret deres lovgivning de seneste år,og vi har derudover en del års gode erfaringer medat indarbejde Natura2000 hensynene, når der etab-leres anlæg på havet som fx broer, vindmøller ogandre energianlæg.
Miljøministeriet har desuden ansvaret for at gen-nemføre en national overvågning af natur- og mil-jøtilstanden i de marine områder. Vi er netop nuved at revidere Det Nationale Overvågningspro-gram. Det betyder, at vi får en mere målrettetovervågning i Natura 2000-områderne, så vi bedrekan følge udviklingen, og så vi løbende har et godtgrundlag for forvaltning af Natura2000 områder-ne.
4