Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 468
Offentligt
974986_0001.png
Den 25. marts 2011
Landmand politianmeldt for import af ulovligesprøjtemidler200 liter ulovlige sprøjtemidler er netop blevet beslaglagt under SKAT’s rutinemæssigegrænsekontrol i Gedser færgehavn. Pesticiderne, som er kræftfremkaldende, blev fundet påen polsk lastvogn, som ifølge papirerne udelukkende skulle transportere jern- og stålproduk-ter. Transporten af de ulovlige sprøjtemidler var angiveligt på vej til en dansk landmand, somnu bliver meldt til politiet.- Det er store mængder, der er fundet i kontrollen, og det er helt uacceptabelt. Der er en godgrund til, at vi har forbudt en række pesticider i Danmark, fordi de skader vores miljø ogsundhed. Og lige netop i det her tilfælde er det beslaglagte sprøjtemiddel altså kræftfremkal-dende. Danskerne skal være trygge ved deres fødevarer, og med denne politianmeldelsesender vi et entydigt signal om, at vi ikke tolererer ulovlig import og brug af sprøjtemidler,siger miljøminister Karen Ellemann.Under kontrollen torsdag aften d. 17. marts 2011 fandt myndighederne det kemiske sprøjte-middel Linuron i den polske lastvogn. Linuron bruges til plantebeskyttelse og er ikke god-kendt i Danmark med den begrundelse, at det er kræftfremkaldende. SKAT har indtil videretilbageholdt sprøjtemidlerne.

Skærpet kontrol

Miljøstyrelsen, Plantedirektoratet og SKAT har siden 2009 intensiveret samarbejdet omkringkontrollen med ulovlig import af pesticider. Kontrollerne udføres ikke kun ved grænserne,men også hos importører, forhandlere og brugere.- Regeringen har skærpet kontrollen med ulovlige sprøjtemidler. For eksempel har det inten-siverede samarbejde mellem myndighederne også skærpet toldernes opmærksomhed påulovlige pesticider. Tidligere så tolderne måske oftere efter øl og sodavand, men nu ser deogså efter de ulovlige sprøjtemidler,siger Karen Ellemann.Miljøstyrelsen vil i løbet af 2011 foretage cirka 60 besøg hos forhandlere, importører og bru-gere af pesticider. Desuden vil styrelsen deltage i fem-seks grænsekontroller sammen medSKAT. Derudover foretager Plantedirektoratet cirka 600 uvarslede besøg hos brugere (land-mænd, grønsagsavlere mv.), og SKAT foretager et stort antal razziaer, hvor de også kiggerefter ulovlige pesticider.

Yderligere oplysninger:

Specialkonsulent Leif Lykke Nielsen, Miljøstyrelsen, tlf.: 72 54 41 36, e-mail:[email protected]Pressechef Mette Thorn, Miljøministeriet, tlf.: 25 61 71 70, e-mail:[email protected]