Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 440
Offentligt
970000_0001.png
970000_0002.png
970000_0003.png
Foretræde for Folketingets Fødevareudvalg, Energiudvalg, og Miljøudvalg den 16. 03. 2011 kl.14.00
Meatfield Farm Hedensted.Meatfield Farm projektet skal være et ” grønt teknologilaboratorium” som kan være økologisk,samt i miljø, og energi neutral balance. Hvor virksomheder kan demonstrere og teste nye grønneteknologier under realistiske omstændigheder. Den langsigtede målsætning er at skabe test ogudviklings faciliteter i international topklasse, der kan tiltrække danske og udenlandske udviklings-test, og demonstrations-aktiviteter inden for animalsk produktion i bred forstand, energiproduktion, og miljøhåndtering af restprodukter fra den animalske produktion, husholdninger, ogsupermarkedskæder.
Der har i Danmark været fokuseret på følgende emner inden for svineproduktion: Manglendedyrevelfærd (halekupering, manglende halm, og for stor dødlighed for små grise og søer), for stortmedicinforbrug.(Multiresistens problemer) Udvidelse af økologisk produktion.IMeatfield Farmprojektet er alle grisene løsgående i storflokke, stalden rengøres automatisk to gange i døgnet,dyrene fodres individuel, halen kuperes ikke, der tildeles meget halm to gange i døgnet, derforventes ikke at det er nødvendigt at bruge medicin. Det er kun fodret der skal ændres, såopfylder projektet økologi regler.
Der er i Danmark store ”spændinger” mellem landbruget og politikeren om mulighederne for atopfylde ”Grøn vækst lovgivningen”. Den animalske produktion har meget storeproduktionsbegrænsninger, og dermed begrænsning i konkurrencekraften pga. ammoniakfordampningen fra staldene, fosfor, nitrat udbringningen på markerne. Kort sagt for stormiljøbelastning fra landbruget.IMeatfield Farm projektet forventes det at der INGENmiljøbelastning er. Der er ingen ammoniak fordampning fra stalden, urinen separeres direkte igulvet, halm og fæces fjernes to gange i døgnet automatisk. Luften i stalden er lige så renindvendig som udvendig, bl.a. ved massiv rensning af luften inde i stalden. Det af dyrene, ogkomposteringsprocessen udviklede CO2 omdannes til O2 inde i staldene, og i miljøbygningen.
I Danmark er der meget stort behov for alternativ til fossile brændstoffer. Alle taler om udnyttelseaf bio materialer fra landbruget, og biogas anlæg som det eneste alternativ. Der er storemængder af restprodukter fra modeldambrugene, minkproduktionen, husholdningsaffald, somikke udnyttes til energi produktion, og råstof genbrug.IMeatfield Farm projektet raffineres urinenfra den animalske produktion til højkoncentreret gødningsprodukter, ad-blu, et urea produkt der
renser udstødningen på lastvogne, og vinterbeskyttelses middel til vejene.Halm, fæces fra svin,kvæg, mink, modeldambrug, og husaffald komposteres i ca. 7 døgn ved 70 C. Komposten kildesorteres, plast, glas, og jern sorteres automatisk fra og genbruges. Rest komposten kan brugessom brændsel i fjernvarme anlæg, eller til brændstof fremstilling. Varmen fra staldeneopsamles ibetonelementerne, og fra komposteringsprocessen opsamles varmeni biofilterne, hvorkomposteringsluften renses og afkøles. Denne varme fra dette projekt kan opvarme en størrelandsby i sommerhalvåret. Restprodukterne fra omdannelses at CO2 til O2 kan benyttes tilfremstilling af medicin, ellerflybrændstof. I asken fra afbrændingen af bio materialet udvindes enrække råstoffer bl.a. fosfor.
De Danske virksomheder mangler konkurrencekraft, intelligente skalerbare produktionsmetoderindenfor fødevare, udnyttelse af restprodukter fra den animalske produktions, og arbejdspladserinden for forskellige fagområder. Danmark mangler eksportvare der kan markedsdifferencerlandet, fra at ikke det kun er prisen vi konkurrerer på, meninnovative, intelligente, miljøneutrale udstyr og metoder, indenformiljø, energiteknologi, og fødevare, hvor der er 100 %sporbarhed i hele kæden.IMeatfield Farm projektet er der udviklet og patenteret en lang rækkehøj teknologisk, automatisk produktions udstyr inden for svin, og mink produktion, 100 %udnyttelse af alle restprodukterne fra en animalsk produktion, halm, fæces, urin, varme, og CO2.Udstyr til udnyttelse af bio materiale til energi produktion. Vi har i dette projekt opnået enforbedret konkurrencekraft på nuværende tidspunkt på ca. 30 % reduktion af produktionsprisenpå et kg. svinekød, med videre udvikling i anlægget inden for 2 år, en forventet reduktion på ca. 40%. Bl.a. reduktion af foderforbruget på ca. 30 %. Derud over en stor varmeenergi til fjernvarmenettet, og store mængder højkoncentreret gødningsprodukter til planteavler, og brændsel tilenergi produktion. Ved denne produktionsform afkobles behovet for udbringnings arealer, ogproduktions loft, samtidig med at landbruget løser en lang række miljø, og energi behov frasamfundet. Der ligger en analysefor dette projekt fra Fødevaredirektoratet (2006) på ca. 5.000arbejdspladser på en fem årig periode, og meget store eksport potentiale inden for fødevare,minkskind, miljøudstyr, energi produktions udstyr, management programmer, service af udstyret,og licens aftaler.
Vi mangler 10 mil. i lånekapital til Meatfield Farm projektet første del. Vi har i 2010 indleveret 6ansøgninger til FødevareErhverv, og fået 5 afslag, mangler et svar. Indsendt 2 ansøgninger tilFornyelsesfonden, og fået 2 afslag. Vi har indsendt en ansøgning til Energistyrelsen ” Green Labs”om en lånekapital på 10 mil.kr. Forventet et svar i maj måned 2011. Nogle af afslagene begrundet:Ikke teknologisk interessant, teknisk urealistisk, aldrig hørt om projektet, andre projekter mereinteressant, og uden begrundelse.Kreditforeninger, og pengeinstitutter ønsker ikke deltage i detteprojekt, som det direkte udtrykkes” Når dette projekt afkobler behovet for et udbringnings arialer,
vil jordpriserne falde, og derved stille kreditgiverens pant dårligere”.Vimener, at hvis vi kunne fåen ”hjælpende hånd” eksempelvis fra Energistyrelsen ”Green Labs” på et lån på 10 mil.kr. (deneksisterede ansøgning) ville det være realistisk sammen med de ca. 20 Danske samarbejdspartner,at opbygge første step, af et international ”Grønt teknologi-laboratorium” inden for en størresvine produktion, miljø håndtering af biomaterialet fra svin og mink, og større energiproduktionmed minivind turbiner, solceller, bio materiale, spild varme, og omdannelse af CO2 til O2. Kortsagt en produktion som giver dyrene et bedre liv, ikke lugter, ikke belaster miljøet, giverlandmanden væsentlige mindre produktions omkostninger, og dervedvæsentlige bedrekonkurrence kraft på eksportmarkederne. Dette projekt vil også give store muligheder forvæsentlige forøgelser af verdens fødevareproduktion inde for de foderleverancer der er tilrådighed i dag, uden nogle miljøbelastning, men sikre den fattige del af verdens befolkning billigefødevare.IMeatfield Farmprojektet er der en seriøs løsning i løbet af få år, på at opfylde de indvendinger, og protester somvi oplever fra Danske landmænd, og højaktuel i øjeblikket her på Christiansborg, og i detKøbenhavnske gade billede mod ”Grøn vækst lovgivningen” og andre miljølove. Desuden er derogså et godt og seriøs alternativ / supplement til de ønskede store investeringer i biogas anlægover hele landet, dog væsentligt billigere, og mindre miljøbelastende.Tak for interessen.Lars Panduro30 56 07 61[email protected]@tabree.com

Meatfield farm Hedensted.

Stabelhjørnevej 19, 8721 Daugård.

www.tabree.comJesper Kristoffer Larsen28 43 55 44