Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 423
Offentligt
966904_0001.png
966904_0002.png
Notat
Det åbne land og friluftslivJ.nr. NST-4101-00012Ref. STADen 3. marts 2011
Notat om § 3-naturregistreringRegistrering af § 3-beskyttede naturområderDet indgår i finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om en styrket miljø- ognaturbeskyttelse i 2011-13, at der gennemføres en forbedret registrering af de værdifulde danskenaturtyper heder, moser, søer, strandenge, enge og overdrev, som er omfattet afnaturbeskyttelseslovens § 3.Der er den 19. november 2010 indgået en aftale mellem Miljøministeriet og KommunernesLandsforening om et bedre grundlag for beskyttelse af § 3-områderne. Formålet med aftalen er atsikre, at den vejledende registrering af § 3-områderne bliver opdateret over hele landet i løbet afperioden 2011-13. Når opdateringen af den vejledende registrering af § 3-naturarealerne iMiljøportalen er tilendebragt, forpligter kommunerne sig til fremover at vedligeholde registreringenaf § 3-naturen, således at de beskyttede naturarealer som noget nyt gennemgås af kommunerne i en10-årig cyklus.Miljøministeriet ved Naturstyrelsen gennemfører opdateringen af registreringerne ved enkvalitetssikring af alle registrerede § 3-områder i Danmarks Miljøportal samt naturarealer, derpotentielt er § 3-områder, men ikke i dag er registreret i Miljøportalen. Dette gøres ved atsammenligne den eksisterende registrering i Danmarks Miljøportal med de nyeste luftfotos, ogherefter gennemføre den nødvendige feltregistrering, hvor der forekommer afvigelser mellemluftfoto og registreringerne i Danmarks Miljøportal. Efter feltregistrering opdateres”registreringslaget” i Danmarks Miljøportal.Analyser af luftfotos og feltregistreringer tilrettelægges og gennemføres af Naturstyrelsens lokaleenheder og af medarbejdere med biologfaglige kompetencer. De enkelte kommuner vil bliveinddraget forud for gennemgangen af § 3-registreringerne i kommunen, således at eksisterendeviden i kommunen medtages. Ved besigtigelsen/feltregistreringen foretages en verifikation af,hvilken § 3-naturtype, der er tale om (sø, mose, strandeng, fersk eng, hede, overdrev), dels enpræcisering af områdeafgrænsningen. Der gennemføres en registrering af hvilke plantearter, dervokser i området, og hvilke dyrearter, som observeres, således at områdets naturkvalitet kanvurderes. Såfremt Naturstyrelsen konstaterer mulige overtrædelser af § 3-beskyttelsen, vil denpågældende kommune blive orienteret, hvorefter det er kommunens ansvar at følge op på eventuelleovertrædelser.
Økonomi til registreringenDer er afsat 36 mio. kr. til at gennemføre opdateringen af § 3-registreringerne. Pengene ertilvejebragt gennem finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti, og er således ikke delaf Danmarks Miljøportals budget. Aftalen følger op på regeringsgrundlaget fra 2007”Mulighedernes samfund”, hvor det fremgår, at regeringen afsætter en milliard kr. til natur- ogmiljøindsatser i 2010-2013 (miljømilliard II).
Information om registreringenFolderen ”Er der beskyttet natur på din ejendom – information om naturbeskyttelseslovens § 3” er idagene 22. og 23. februar 2011 blevet omdelt til alle 90.000 lodsejere i det åbne land. Folderen skalmedvirke til, at man som lodsejere er bedre informeret om, hvad der er beskyttet natur og hvadbeskyttelsen omfatter. Et eksemplar af folderen vedlægges til orientering til hvert af udvalgetsmedlemmer.Udvalget vil blive orienteret om § 3-registreringsprojektets forløb og fremdrift efter hver feltsæson iårene 2011-2013. Naturstyrelsen vil desuden udarbejde en hjemmeside, hvor man løbende kan holdesig opdateret om, hvordan projektet skrider frem. Det planlægges bl.a. at vise på et Danmarkskort, ihvilke kommuner registreringen er i gang eller er gennemført.
2