Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling), Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del Bilag 93, MPU Alm.del Bilag 355
Offentligt
953053_0001.png
953053_0002.png
Dato: 4. februar 2011Miljø- og PlanlægningsudvalgetUdvalget for Videnskab og Teknologi
Kære Folketingspolitikere!Københavns Universitet har iværksat et salg af Allindelille Fredskov på Midtsjælland.Allindelille Fredskov blev i 1561 af kong Frederik II skænket til Københavns Universitet ”til stu-denternes underhold”. Universitetet har siden været ansvarlig for skovens drift, der rent prak-tisk varetages af Naturstyrelsen.Skoven rummer således flere af de naturtyper, som både i dansk og europæisk henseende ertruede – bl.a. kalkrige overdrev, som er meget sjældne i Danmark og vigtige som eksistens-grundlag for vores truede og fredede orkideer. Skovens specielle flora skyldes, at den liggerovenpå en enorm flage af skrivekridt, som er aflejret i istiden.Skoven er specielt berømt for at rumme Danmarks eneste bestande af orkideen Flueblomst ogrummer også Danmarks måske sidste forekomst af en anden orkide Knælæbe. Ligeledes ersvampefloraen helt enestående. Endelig er skoven kendt for mange sjældne insekter og etenestående skovbillede - Ikke mindst når de blå anemoner står i flor om foråret. En kilde til”underhold” af både naturoplevelser og naturhistorisk interesse i befolkningen.Botanikeren Raunkiær fandt i 30'erne 362 arter af planter i skoven. Det svarer til næsten � afde danske arter på et sted:”Det er ganske enestående, en lignende artsrigdom på så lille et område kan vel træffes andresteder, bl.a. i troperne, men i hvert fald ikke i Danmark”. (Müller, D. 1950: Naturens Verden34: 77-90).Men artsrigdom – biologisk mangfoldighed – er ikke kun en sag for lande i troperne!

Danmark forpligtede sig i november måned til at sikre den biologiske mangfoldighed

på FN-mødet i Nagoya - Allindelille Fredskov er formentlig blandt de 5 lokaliteter i

Danmark, der har den største biologiske mangfoldighed.

Den enestående flora og fauna skal foruden de geologiske forhold ses på baggrund af skovenslange kontinuitet og pleje gennem årene. Der er behov for, at der fremadrettet sikres en hen-sigtsmæssig drift under grundig overvågning af kvalificeret naturfaglig ekspertise. Blandt andetskal de lysåbne partier i skoven bevares og udvides.Skoven indgår sammen med den statsejede Kastrup Myrdeskov i EU’s naturnetværk Natura2000 med ca. 50 ha hver. Natura 2000 planen for området nævner specifikt fragmentering ogmanglende pleje som den største trussel mod områdets natur. Planen kan gennemføres langtmere effektivt og langt billigere, hvis hele området forvaltes af den samme myndighed.

Topmødeerklæringen i Japan har forpligtet Danmark til at tænke biologisk mangfol-

dighed ind i alle sektorer: Fødevarer, Transport, Turisme og Videnskab. Salgsplaner-

ne afslører en monumental mangel på evne til i praksis at tage vare på samfundets

værdier i Danmarks fremtidsministerium nr. 1: Videnskabsministeriet.

Danmarks NaturfredningsforeningMasnedøgade 202100 København ØTlf 39 17 40 00Fax 39 17 41 41www.dn.dk[email protected]
Allindelille Fredskov skal forblive en naturperle. Det har staten været garant for i mere end400 år. Et salg vil være en skandale og en kæmpe skamplet på regeringens troværdighed ibiodiversitetsspørgsmålet og kan udvikle sig til et evigt tab af naturværdier.Vi vil derfor venligt og indtrængende opfordre jer til, at arbejde for at planerne om et salg ta-ges af bordet og i stedet arbejde for et mageskifte, hvor skoven overdrages til Miljøministeriet.Statsligt ejerskab sikrer, at der ikke opstår økonomiske incitamenter til at udhule beskyttelsen,samt at den løbende drift enkelt og effektivt kan tilpasses ny viden om de beskyttelseskræ-vende arters økologiske krav og bevaringsstatus.Med venlig hilsen
Ella Maria Bisschop-LarsenPræsident
Bilag: Folder om området.
2