Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 352
Offentligt
Til Miljøminister Troels Lund Poulsen.
Aabybro 31-8-09
Undertegnede ønsker hermed at påpege nogle ting i forbindelse med Vattenfalls Planer om at laveen underjordisk losseplads af røggas (co2) i Birkelseområdet.Området er et meget ustabilt område geologisk set, det rammes ofte af jordskælv (5-6-gange årligt),Birkelse ligger midt i Sorgenfrei-Tornquist zonen, som stadig hæver sig i en håndfuld blokke, derrykker sig i forhold til hinanden, og derfor er der mange revner og sprækker i undergrunden1Fra litteraturen2ved vi at der var et større jordskælv i Kjær Herred omkring Birkelse og Aabybro i1841. desuden ved vi at den 7. februar kl. 9.15 og den 1. november 1755 og i december 1759 varjordskælv i området, der fik vandet til at forsvinde i åer og vandløb i en årrække, hvilket kun kanskyldes revner i jorden. Sådanne revner kan være 100km lange eller mere. De vil dog hurtigt fyldesmed sand og grus, men vil stadig den dag i dag være så åbne, at de kan lede co2 og andre flydendestoffer meget langt omkring og op til overfladen, hvilket kan være katastrofalt for Nordjyllandsdrikkevand, da vi ved at der er salt, kali, arsen og andre giftstoffer, der kan presses op. Da en stordel af Nordjylland består af hævet havbund, kan vi kun hente drikkevand i de øverste lag (20-30m.), hvorefter vandet er saltholdigt.Vattenfall vil presse co2 m.m. ned i et sandstenslag i en til to km. dybde. Da dette lag kun har småsaltporer, vil 1 m3 fylde mange m3, så en milliard m3 co2 spredes over et stort område. Da trykketstiger nedad, kan det kun komme opad, og således skubbe salt, kali, arsen og andet foran sig, hvilketer katastrofalt for drikkevandet.Da vi har erfaret, at Vattenfall har søgt energistyrelsen om at etablere et co2 lager i Vedstedstrukturområdet, er det med undren at vi ser, at man vil bruge råstofloven til at gennemføreprojektet, da det ikke drejer sig om råstoffer eller olie, men en decideret losseplads for kemiskaffald (røggas).Det kan således ikke være energistyrelsens afdeling men udelukkende miljøministeriets. Det erderfor vores håb, at miljøministeren hurtigst muligt vil stoppe det pågyndte projekt, som vi føler hartaget befolkningen som gidsel, og som kun kan betegnes som galmandsværk.Med venlig hilsen Poul Christensen, Tina Stenfeldt og Chresten Christensen.
Kontakt os: Skovlundvej 23, 9440 Aabybro, tlf.26946129[email protected]Kopi af ovenstående er sendt til energistyrelsen, Nordjyske Medier og Jyllandsposten.
Bilag 1 vedlagt:http://www.geologinyt.dk/fileadmin/user_upload/geologiskNyt/Artikler/2000/6/Aktiv_tektonik_i_Danmark.pdf2Bilag 2 vedlagt: side 35-36 i Ryå og Store Vildmose af Bent Andersen, Jysk lokalhistorisk forlag
1