Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del Bilag 345
Offentligt
950588_0001.png
950588_0002.png
Til:Medlemmerne af MPU
31. januar 2011Dokumentnr.: 110554

Foretræde for MPU, torsdag den 3. februar 2011

Genbrugspladser og bygge- og anlægsvirksomheder

Dansk Byggeri er bygge- og anlægssektorens erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, ogmed 6.000 medlemsvirksomheder dækker vi alle led i bygge- og anlægsprocessen inden forbyggeri, anlæg og industri. Dermed repræsenterer Dansk Byggeri broderparten af de virk-somheder, som producerer op mod 40 % af alt affald i Danmark eller mere end 6 mio. tonaffald hvert år. Vi repræsenterer samtidig den højst betalende målgruppe for den gebyrpå-lagte ordning for erhvervslivets besøg på de kommunale genbrugspladser, og dette afspej-les i de erfaringer vi har med virksomhederne og genbrugspladserne.

Særligt for 2011

Efter de dyre lærepenge i 2010 mener vi, at der er behov for tiltag her og nu for at smidiggø-re 2011 for alle parter:

Snarlig udmelding af priser fra kommunerne

Ensartethed i fritagelsesansøgninger.

Det er uhyre vanskeligt for virksomheder at håndtere affaldsgebyrer med de prisniveauer,som kendes fra 2010, særligt når de, som vi oplevede det i 2010, først er sendt fra kommu-nerne sidst på året. Hos en bygge- og anlægsvirksomhed indregnes alle udgifter i den pris,som en kunde skal betale for en opgave, inklusive affaldsgebyrer. Derfor er det dybt pro-blematisk for en virksomhed at få tilsendt et affaldsgebyr i efteråret gældende for hele detforgange år. Vi anbefaler en snarlig udmelding fra kommunerne med prisen for genbrugs-pladserne.Mange virksomheder benytter ikke genbrugspladserne, men benytter i stedet private af-faldsoperatører. Disse virksomheder har igennem hele 2010 ønsket at blive fritaget for atbetale genbrugspladsgebyr. Desværre har vi været vidne til et utal af forskellige ansøg-ningsprocedurer. I nogle kommuner har det drejet sig om en tro og love erklæring, som blotskulle underskrives, og i andre kommuner har virksomheder skulle dokumentere alle typeraffald, herunder dagrenovation og farligt affald, på trods af, at det udelukkende har drejet sigom fritagelse for adgangen til genbrugspladserne. Vi savner en rød tråd igennem dette, ogvi savner en ensartethed for de danske virksomheder. Vi anbefaler, at der udarbejdes etstandardskema, som kommunerne og virksomhederne i fællesskab kan anvende.
Nørre Voldgade 106
Postbox 21251015 København K
Telefon 72 16 00 00Telefax 72 16 00 10
www.danskbyggeri.dk[email protected]

Frem mod 2012

I bygge- og anlægsbranchen har virksomhederne vidt forskellige behov i forhold til at kom-me af med deres affald. Mange, især mindre, virksomheder ønsker sig adgang til genbrugs-pladserne, hvor andre, typisk større, virksomheder ikke ønsker dette, men i stedet benytterprivate affaldsoperatører.Vi vil derfor påpege vigtigheden af følgende elementer for arbejdet frem mod 2012:

Tilvalgsordning som sikrer virksomheder det frie valg

Affaldsdataregistrering på genbrugspladserne

Regional tilgængelighed til genbrugspladserne for virksomhederne.

Vi mener, at det er helt nødvendigt at indføre en tilvalgsordning, hvor de virksomheder, sombenytter genbrugspladserne, selv tilmelder sig ordningen. En tilvalgsordning sikrer virksom-hederne det frie valg i forhold til håndtering af deres affald. Vi mener desuden, at den opti-male løsning er en genbrugsplads med bom og vægt, idet der herved betales for det af-faldsparti, som indleveres. Det har fungeret i mange år i det private affaldssystem, og eftervores opfattelse er det det tætteste vi kan komme princippet om, at forureneren betaler.Affaldsdataregistrering på genbrugspladserne er et meget vigtigt element i at sikre lige for-hold for alle i affaldsbranchen. På trods af en vis lempelse på området, er der stadig storeforskelle i de krav om dataindberetning, som stilles til kommunerne og til private affaldsope-ratører. Vi mener ikke, at man i dag kan skelne mellem den kommunale affaldsindsamlingog den private affaldsindsamling når det drejer sig om datagrundlaget for affaldet, særligtikke når man i dag har åbnet for virksomhedernes adgang til de kommunale genbrugsplad-ser.I Dansk Byggeri mener vi, at den genbrugspladsordning, som vi skal have fra 1. januar2012, skal være en ordning, som imødekommer de vilkår, som virksomhederne fungererunder i dag. De fleste bygge- og anlægsvirksomheder i Danmark løser opgaver andre ste-der end i deres hjemkommune. Her er det afgørende, at virksomheder som vælger at benyt-te genbrugspladserne, har adgang, der hvor affaldet er produceret. Der har tidligere værettegnet et billede af håndværkerbiler med traileren fyldt med affald på vej fra den ene ende aflandet til den anden, alene fordi de kun kan benytte genbrugspladsen i deres hjemkommu-ne. Dette billede kan vi kun nikke genkendende til. Affald er ikke længere et lokalt problem,det er i dag et regionalt problem, og løsningerne bør indrettes derefter.Afslutningsvis vil vi henlede opmærksomheden på, at virksomhedsformen I/S ikke er optagetpå listen i bilag 8 til affaldsbekendtgørelsen over virksomheder, der med 0 ansatte automa-tisk er undtaget for affaldsgebyr. Det rammer mange samarbejder mellem mindre virksom-heder, der går sammen om et projekt. Disse virksomheder betaler allerede affaldsgebyr, ogde fælles I/S opkræves således en ekstra gang. Vi anbefaler, at virksomhedsform 30, I/Stilføjes til bilag 8 til affaldsbekendtgørelsen.
Med venlig hilsenDansk Byggeri
Morten Gudmundsson
2